Widok

ciasto drozdzowe

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam Wczoraj upiekłam ciasto drozdzowe i cały czas ten sam problem. Pod koniec pieczenia jest super ładnie wyrosniete podnad blachę ale jak tylko wyłacze piekarnik , bez otwierania go , ciasto zaraz opada zwłaszacz na srodku blachy , bo po brzegach jest zawsze wyzsze. Same zreszta zobaczcie. Nie wiem co jest nie tak . Tak samo wychodzi mi z chlebem.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
image
to niestety zakalec....
jakiś czas temu któraś z Forumek podawała rewelacyjny przepis na Drożdżówkę z lodówki :)

Moja Mama przetestowała i stwierdziła, że to najlepszy przepis pod słońcem, zawsze się udaje i jest banalnie prosty :)

odszukam go :)
mam :)

agusp napisała:

"Dziewczyny kiedyś na forum krążył przepis na drożdżówkę z lodówki:D
Robiłam ją już kilka razy i za każdym razem nikt nie może się nadziwić jaka jest pyszna i puszyta i nie wierzy w to, jak się ją przygotowuje:)) Sama nie wierzyłam, że coś z tego wychodzi dopóki nie spróbowałam...A teraz to dla mnie jedyny drożdżówkowy przepis, nie do pokonania:)
A najlepsze jest to, że przepis jest taki, że nie trzeba robić prawie nic hehe:)

Drożdżówka 'z lodówki'
Składniki:
10 dkg drożdży – rozkruszyć bezpośrednio do miski a na to idą warstwami:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
¾ szklanki oleju
4 roztrzepane jajka
szczypta soli
¾ szklanki mleka zimnego
4 szklanki mąki
owoce (konfitura) - opcjonalnie, dodaje się rano przed mieszaniem, albo na wierzch ciasta

Przygotowanie:
1.Nie mieszać!!!
2.Całość wstawić do lodówki na noc, przykryć ściereczką. Rano wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
3.Na formę wysmarowaną i obsypaną bułką tartą wyłożyć ciasto, ułożyć owoce/konfiturę i posypać kruszonką (6 dkg tłuszczu-masło lub margaryna; 10 dkg mąki; 5 dkg cukru i ugniatać).
4.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut."

moja Mama cieszy się, że wreszcie ma super przepis na drożdżówkę :D i to właściwie taką dla leniwych ;)

robiła już z samymi rodzynkami + góra posmarowana jajkiem(żeby było ciemniejsze i błyszczące) lub z kruszonką :)
robiła też z rabarbarem :)

rewelka :D

http://forum.trojmiasto.pl/Pyszna-drozdzoweczka-t101050.html?hl=ciasto#hl
dzieki :)
zapomniałam dodać, że jest to przepis ma dużą blachę :)
Potwierdzam. Ten przepis na drożdżówkę-rewelacja!!!
Agusia wstawic do zimnego czy nagrzanego piekarnika?
Jak pieke chlebek to tez mi lekko sam srodek siada :-/ zakalec sie nie robi ale nie jest taki puszysty jakbym chciala...
moja Mama wstawia do zimnego :)
oki, dziekuje i jutro wyprobuje :-)))
jak bardzo ciasto drozdzowe z lodowki wyrasta?? podwaja swoja objetosc?? nie chcialabym gonic go po calym piekarniku ;)
hopppp
drożdżówka z lodówki jest gdzieś tak ciutkę powyżej wysokości blachy - jeśli robisz dużą blachę ciasta :)

nie ucieka z niej ;P
a zmiesci mi sie kruszonka?? bo sie zastanawiam czy podzielic na 2 blachy wieksza i mniejsza
mmmmmmmhmmmm pycha ciacho wyszlo na cieplo wtranzolilam chyba z 3 kawalki.... no to ide po dokladke fakt juz nie cieple ale....jeszcze kawaleczek zanim rodzinka dopadnie ;)
i co? nie uciekło z blaszki? :D

ale przepis super - prawda? :D
czy wisienki można do niego dodawać, nie są zbyt soczyste te owoce do takiego ciacha ?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry