Widok

ciasto drozdzowe

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam Wczoraj upiekłam ciasto drozdzowe i cały czas ten sam problem. Pod koniec pieczenia jest super ładnie wyrosniete podnad blachę ale jak tylko wyłacze piekarnik , bez otwierania go , ciasto zaraz opada zwłaszacz na srodku blachy , bo po brzegach jest zawsze wyzsze. Same zreszta zobaczcie. Nie wiem co jest nie tak . Tak samo wychodzi mi z chlebem.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
image
to niestety zakalec....
jakiś czas temu któraś z Forumek podawała rewelacyjny przepis na Drożdżówkę z lodówki :)

Moja Mama przetestowała i stwierdziła, że to najlepszy przepis pod słońcem, zawsze się udaje i jest banalnie prosty :)

odszukam go :)
mam :)

agusp napisała:

"Dziewczyny kiedyś na forum krążył przepis na drożdżówkę z lodówki:D
Robiłam ją już kilka razy i za każdym razem nikt nie może się nadziwić jaka jest pyszna i puszyta i nie wierzy w to, jak się ją przygotowuje:)) Sama nie wierzyłam, że coś z tego wychodzi dopóki nie spróbowałam...A teraz to dla mnie jedyny drożdżówkowy przepis, nie do pokonania:)
A najlepsze jest to, że przepis jest taki, że nie trzeba robić prawie nic hehe:)

Drożdżówka 'z lodówki'
Składniki:
10 dkg drożdży – rozkruszyć bezpośrednio do miski a na to idą warstwami:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
¾ szklanki oleju
4 roztrzepane jajka
szczypta soli
¾ szklanki mleka zimnego
4 szklanki mąki
owoce (konfitura) - opcjonalnie, dodaje się rano przed mieszaniem, albo na wierzch ciasta

Przygotowanie:
1.Nie mieszać!!!
2.Całość wstawić do lodówki na noc, przykryć ściereczką. Rano wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
3.Na formę wysmarowaną i obsypaną bułką tartą wyłożyć ciasto, ułożyć owoce/konfiturę i posypać kruszonką (6 dkg tłuszczu-masło lub margaryna; 10 dkg mąki; 5 dkg cukru i ugniatać).
4.Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut."

moja Mama cieszy się, że wreszcie ma super przepis na drożdżówkę :D i to właściwie taką dla leniwych ;)

robiła już z samymi rodzynkami + góra posmarowana jajkiem(żeby było ciemniejsze i błyszczące) lub z kruszonką :)
robiła też z rabarbarem :)

rewelka :D

http://forum.trojmiasto.pl/Pyszna-drozdzoweczka-t101050.html?hl=ciasto#hl
dzieki :)
zapomniałam dodać, że jest to przepis ma dużą blachę :)
Potwierdzam. Ten przepis na drożdżówkę-rewelacja!!!
Agusia wstawic do zimnego czy nagrzanego piekarnika?
Jak pieke chlebek to tez mi lekko sam srodek siada :-/ zakalec sie nie robi ale nie jest taki puszysty jakbym chciala...
moja Mama wstawia do zimnego :)
oki, dziekuje i jutro wyprobuje :-)))
jak bardzo ciasto drozdzowe z lodowki wyrasta?? podwaja swoja objetosc?? nie chcialabym gonic go po calym piekarniku ;)
hopppp
drożdżówka z lodówki jest gdzieś tak ciutkę powyżej wysokości blachy - jeśli robisz dużą blachę ciasta :)

nie ucieka z niej ;P
a zmiesci mi sie kruszonka?? bo sie zastanawiam czy podzielic na 2 blachy wieksza i mniejsza
mmmmmmmhmmmm pycha ciacho wyszlo na cieplo wtranzolilam chyba z 3 kawalki.... no to ide po dokladke fakt juz nie cieple ale....jeszcze kawaleczek zanim rodzinka dopadnie ;)
i co? nie uciekło z blaszki? :D

ale przepis super - prawda? :D
czy wisienki można do niego dodawać, nie są zbyt soczyste te owoce do takiego ciacha ?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry