Odpowiadasz na:

Gdy sernik będzie już zimny – można przystąpić do robienia polewy.
Najczęściej jest to polewa z kwaśnej śmietany. Robiłam ją raz – taka wersja nie przypadła do gustu mojej Rodzince. Od... rozwiń

Gdy sernik będzie już zimny – można przystąpić do robienia polewy.
Najczęściej jest to polewa z kwaśnej śmietany. Robiłam ją raz – taka wersja nie przypadła do gustu mojej Rodzince. Od tamtej pory robię polewę czekoladową (używam gotowej lub robię z rozpuszczonej czekolady i śmietany kremówki lub masła).


Polewa śmietanowa:
- 220ml kwaśnej śmietany 18% (polecam sprawdzić skład czy to faktycznie śmietana czy mix dziwnych dodatków)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki dokładnie wymieszać. Polewę wyłożyć na zimnym serniku, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.



Polewa czekoladowa:
- 100g czekolady(mlecznej lub deserowej – jaką kto woli)
- 50g masła lub 50ml śmietany kremówki

Czekoladę połamać na kostki, przełożyć do garnuszka, dodać masło lub kremówkę. Garnuszek umieścić nad parującym wrzątkiem, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Polewą polać wierzch wystudzonego sernika.

zobacz wątek
8 lat temu
~AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry