Widok
** Ciasto kefirowe ****
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki) w 180 st.C
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Wszystko do miski i wymieszać łyżką
Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)
znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)
nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)
ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce :)
i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)
:)
piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki) w 180 st.C
Wg mnie bez owoców będzie mdłe. Owoce też powinny być raczej słodkie.
Ja zrobiłam kruszonke na oko (szklanka mąki, pol szklanki cukru i troche masła może z dwie łyżka dałam- nie dawał za duzo masla bo kruszonka sie rozpłynie na cieście podcza pieczenie) i jeszcze na troche wrzuciłam tą kruszonke do zamrazalnika bo potem fajniej sie kruszy ;)
Ja zrobiłam kruszonke na oko (szklanka mąki, pol szklanki cukru i troche masła może z dwie łyżka dałam- nie dawał za duzo masla bo kruszonka sie rozpłynie na cieście podcza pieczenie) i jeszcze na troche wrzuciłam tą kruszonke do zamrazalnika bo potem fajniej sie kruszy ;)
dawałam różne owoce ;) nawet brzoskwinie i ananasy z puszki :) - trzeba dobrze odsączyć ;)
najbardziej lubię opcję z gruszkami, żurawiną i cynamonem ;)
mogą być nawet same jabłka z cynamonem ;)
pyszne jest z jabłkami i kolorowymi porzeczkami - ale to latem ;)
moja Teściowa robi kruszonkę z wiórków kokosowych http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kruszonke-t142590,1,16.html
tam macie też przepis na zwykłą ;)
najbardziej lubię opcję z gruszkami, żurawiną i cynamonem ;)
mogą być nawet same jabłka z cynamonem ;)
pyszne jest z jabłkami i kolorowymi porzeczkami - ale to latem ;)
moja Teściowa robi kruszonkę z wiórków kokosowych http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kruszonke-t142590,1,16.html
tam macie też przepis na zwykłą ;)
ja zachęcona (i nastraszona przez was) zrobiłam wczoraj wieczorem z brzoskwiniami
odsączyłam, a ponieważ bałam się zakalca, to drobniusieńko pokroiłam w kosteczkę i na ciasto weszło mi góra dwie połówki brzoskwiń (pokrojonych) i w ogóle nie czuć tych owoców hihihi
ale ciasto lubię, mało zmywania po nim;)
odsączyłam, a ponieważ bałam się zakalca, to drobniusieńko pokroiłam w kosteczkę i na ciasto weszło mi góra dwie połówki brzoskwiń (pokrojonych) i w ogóle nie czuć tych owoców hihihi
ale ciasto lubię, mało zmywania po nim;)

moniss klei sie i sie rozlała bo dałaś za dużo masla lub marganryny. do kruszonki trzeba odrobine, ja dalałam tylko 2 lyzki masla i wyszlo ok, i tez na czas robienia ciasto wrzucilam kruszonke do zamrazalnika. A jak wam smakuje z brzoskwiniami? ja robilam w truskawkami i malinami i wyszlo pyyyszne, a teraz moze zrobie z innymi owocami
dziadkowie naszych dzieci uraczeni ciastem ,bardzo im smakowało ,mojemu tacie przypominało drożdżowe jego mamy a i kruszonke chwalili że taka jak powinna być,myślałam że będzie wilgotniejsze a jeśli chodzi o brzoskwinie to troche jakby wyschły i były mało wyczuwalne ,myślę że chyba jednak truskawki by były najbardziej odpowiednie,już to czuję ;))