Widok

ciasto kefirowe

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
czy zamiast kefiru można dodać jogurt naturalny? nie chce mi się iść do sklepu w taką pogodę po kefir
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pewnie może być, ale z kefirem najlepsze.

Robię często murzynka z kefirem, ale kilka razy dałam jogurt, bo też nie chciało mi się iść do sklepu;) Różnica była minimalna, ale była. Za to jak raz dałam śmietanę z mlekiem (kompletny kryzys w lodówce, a za oknem -19;)) to wyszedł mi piernik :D
dzięki :)
image
a czy na to ciacho mozna położyc brzoskwinie z puszki?

A dajcie przepis na to ciacho ;)
image
** Ciasto kefirowe ****

- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Wszystko do miski i wymieszać łyżką

Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)

znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)

nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)

ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce :)

i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)

:)

piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki) w 180 st.C

to jest ciasto Agusi,skopiowałam :)

dzieki a jakie owoce dajecie?
image
i jak zrobic kruszonke? tzn jakie dac proporcje zeby wyszlo tyle co na kruszonke a nia na kolejne ciasto? ;)
image
ja nie wiem jeszcze nie robiłam tego ciasta z tego co czytalam to dziewczyny daja rózne np.jabłka,sliwki,truskawki no ale teraz nie zabardzo mamy wybór wiec zastanawiam sie czy brzoskwinie z puszki mogłyby być

no wlasnie tez pomyslalam o brzoswiniach, mam w domu jeszcze ananasa w puszcce i maliny, i zamrozone truskawmi, myslicie ze moze byc?
image
ananas za twardy będzie
z puszki owoce wychodzą rozciapciane :( i mi wyszedł zakalec -jak robiłam z brzoskwiniami a jak zrobiłam z truskawkami to wyszła rewelacja :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
ja zawsze używam owoce z puszki i ciasto wychodzi pyszne. ważne jest żeby te owoce wyjąć z puszki do sitka żeby ociekły z tego soku.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robilam z truskawkami-pyszne:)
image
image
Zrobiłam wczoraj pyyyszne. Dałam mrożone truskawki i maliny (wczesniej rozmroziłam oczywiście ;) ).
image
dziewczyny a jak zrobic kruszonke, jakie musza byc proporcje?

a bez owoców ciasto tez jest dobre, a gdyby tak dac np rodzynki do masy wyjdzie?
ha halo ktoś pomoże?
Wg mnie bez owoców będzie mdłe. Owoce też powinny być raczej słodkie.
Ja zrobiłam kruszonke na oko (szklanka mąki, pol szklanki cukru i troche masła może z dwie łyżka dałam- nie dawał za duzo masla bo kruszonka sie rozpłynie na cieście podcza pieczenie) i jeszcze na troche wrzuciłam tą kruszonke do zamrazalnika bo potem fajniej sie kruszy ;)
image
dziękuje :)
dawałam różne owoce ;) nawet brzoskwinie i ananasy z puszki :) - trzeba dobrze odsączyć ;)

najbardziej lubię opcję z gruszkami, żurawiną i cynamonem ;)

mogą być nawet same jabłka z cynamonem ;)

pyszne jest z jabłkami i kolorowymi porzeczkami - ale to latem ;)

moja Teściowa robi kruszonkę z wiórków kokosowych http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kruszonke-t142590,1,16.html

tam macie też przepis na zwykłą ;)
dziś lub jutro piekę
upiekłam właśnie to ciasto z dodatkiem brzoskwiń z puszki, po upieczeniu zrobiłam "esy-floresy" z rozpuszczonej czekolady mlecznej.

aha..... kruszonke w koncu zrobilam tak: pół kostki margaryny, 6 łyżek cukru , 10 łyżek mąki, wyszła super.

a ciasto jest przepyszne.
cieszę się Karola, że Ci smakuje ;)
chyba mnie skusiłyście i spróbuje upiec na dzień babci, mam nadzieje że wyjdzie, mam tylko pytanie: przepis jest na blachę o jakiej średnicy? 26 cm będzie ok?
dużą blachę prostokątną :)

nie używaj miksera - to na pewno Ci wyjdzie ;)
dzięki ;)
wiecie kto ? - heheh, ciacho pyszne jak zreszta i inne wklejane na forum przez ciebie potrawy :)

pozdrowienia.
ciasto sie piecze ,robie z brzoskwiniami.jak narazie podoba mi sie bo jest ekspresowe.kruszonke zrobiłam tak jak aleksandra27 ,była miekka i sie kleiła nie wiem czy to prawidłowa konsystencja ale jakos sie udało rozłożyć ja na ciescie.Juz wygląda ładnie-czekam na efekty końcowe
moje też właśnie dochodzi w piekarniku i chyba tez zrobię jeszcze esy floresy z czekolady i też z brzoskwiniami i popoludniu jedziemy znim do babci :)
image
ja zachęcona (i nastraszona przez was) zrobiłam wczoraj wieczorem z brzoskwiniami
odsączyłam, a ponieważ bałam się zakalca, to drobniusieńko pokroiłam w kosteczkę i na ciasto weszło mi góra dwie połówki brzoskwiń (pokrojonych) i w ogóle nie czuć tych owoców hihihi

ale ciasto lubię, mało zmywania po nim;)
image
moniss ja przepis na te kruszonke znalazlam i internecie, nie powinna sie tak kleic.

ja jak ja zrobilam , wlozylam ja na troche do zamrażalnika a w tym czasie przygotowywalam ciasto.

mi w kazdym razie kruszonka sie udala i jest bardzo smaczna
a ja nie schłodziłam to może dlatego ale wyszła jakoś ,po upieczeniu nie ma takich grudek,kulek jak normalna kruszonka tylko tak jakby sie rozlała po ciescie nie wiem jak to opisać

co prawda jeszcze nie próbowaliśmy ale wygląda smakowicie,czekamy na dziadków :)

tak ja nie mam, tzn mi normalnie grudki wyszly , moze nie jakieś wielkie ale są.
teraz spróbowałam tej kruszonki-w smaku jest ok. tylko ten wygląd nie taki

moniss klei sie i sie rozlała bo dałaś za dużo masla lub marganryny. do kruszonki trzeba odrobine, ja dalałam tylko 2 lyzki masla i wyszlo ok, i tez na czas robienia ciasto wrzucilam kruszonke do zamrazalnika. A jak wam smakuje z brzoskwiniami? ja robilam w truskawkami i malinami i wyszlo pyyyszne, a teraz moze zrobie z innymi owocami
image
dziadkowie naszych dzieci uraczeni ciastem ,bardzo im smakowało ,mojemu tacie przypominało drożdżowe jego mamy a i kruszonke chwalili że taka jak powinna być,myślałam że będzie wilgotniejsze a jeśli chodzi o brzoskwinie to troche jakby wyschły i były mało wyczuwalne ,myślę że chyba jednak truskawki by były najbardziej odpowiednie,już to czuję ;))
robił ktoś ciasto kefirowe z jabłkami? jakie one mają być? przesmażone, starte na tarce czy mogą być pokrojone?

dziękuję za odp :)
dla mnie, z brzoskwiniami i jabłkami jest mdłe... rewelacyjne jest z truskawkami, malinami, wiśniami, a w lecie będzie super z porzeczkami, agrestem - mniammm:-)
dziewczyny mam pytanie, czy te owoce nie wpadną do środka???i ta kruszonka jak to wyłożę na takie surowe ciasto??? chcę jutro zrobić, mam gości a ja za bardzo nie mam drygu do ciast
image
hopka dziewczyny jak z tym ciastem
image
zależy jakie kawałki owoców ułożysz ;)

moja Mama zwykle "przegina" i układa połówki lub ćwiartki jabłek - wtedy wpadają w ciasto, ciasto nie wyrasta ;P

ale wystarczy pokroić w większą kostkę i jest ok :) nic się nie topi w cieście ;P

kruszonka też jest tam gdzie być powinna :)
Dawno go nie robiłam :) Teraz właśnie studzi się :) ciasto kefirowe ze śliwkami, cynamonem i kruszonką :)
Pycha
Chciałam tylko napisać, że narobiłyscie mi mega smaka i na pewno niedługo zabiorę się za to ciasto.
Właśnie piekę :) z jabłkami i duuuużą ilością kruszonki ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (18 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

do góry