Re: ciasto z karmelem
podaję obiecane przepisy :)
CIASTO Z KARMELEM(kajmakiem)
1. Mleko skondensowane słodzone gotować w zamkniętej puszce 2 godz. stale podlewając wodą -...
rozwiń
podaję obiecane przepisy :)
CIASTO Z KARMELEM(kajmakiem)
1. Mleko skondensowane słodzone gotować w zamkniętej puszce 2 godz. stale podlewając wodą - puszka musi być przykryta. Przygotować dzień wcześniej. (lepiej nie otwierajcie wcześniej ;) moja kuzynka kilka razy zabierała się do tego ciasta - bo wyjadała cały karmel ;) i nie było już do ciasta ;P)
2. Przygotować ciasto:
~ 1/2 kg mąki tortowej,
~ 1 kostka "Kasi",
~ 1/2 szkl. cukru pudru,
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
~ 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno.
3. Masa kremowa:
~ 1 szkl. (może być więcej) śmietany 30-36% dobrze schłodzonej
~ 1/2 szkl. cukru pudru
~ 2 szt. śmietanofixu
Wszystko ubić.
4. Na ostudzone ciasto ułożyć ubitą śmietanę, przykryć drugą warstwą ciasta. Wszystko polać karmelem.
Wstawić w chłodne miejsce.
Z ciasta można upiec małe babeczki - napełnić je karmelem, na to bita śmietana(może być posypana kolorowymi, pokrojonymi w kosteczkę galaretkami owocowymi)
CIASTO ORZECHOWE
Ciasto:
~ 0,5 kg mąki
~ 3 łyżki cukru
~ 4 łyżki miodu
~ 2 jajka
~ 1,5 łyżeczki sody
~ 20 dag margaryny
Masa orzechowa:
~ 30-40 dag orzechów włoskich
~ 2 łyżeczki miodu
~ 3 łyżki cukru
(lub 2 łyżki miodu i 2 łyżki cukru)
~ 10dag margaryny
Masa budyniowa:
2-3 budynie waniliowe (połowa potrzebnej wg przepisu ilości mleka i mniej cukru) + masło
lub gotowy, kupny krem karpatkowy :)
Z mąki, cukru, miodu, jajek, sody i margaryny zagnieść ciasto i podzielić na 2-3 placki. Piec osobno(duża blacha).
Jeden z placków piec z masą orzechową --> zagrzać miód, cukier i margarynę, dodać pokrojone orzechy włoskie.
Zimny budyń zmiksować z masłem.
Upieczone placki przełożyć kremem budyniowym.
smacznego :)
zobacz wątek