Widok
mam 2 fajne przepisy :) tzn. jedne mam na 100%, nie wiem czy nie wyrzuciłam drugiego ;)
napiszę Ci jutro - są u mojej Mamy :)
na 100% mam przepis na fantastyczne ciasto orzechowo-miodowe :) (ciasto z miodem + na wierzchu jednego placka orzechy zapiekane w karmelu + krem budyniowy)
miałam też przepis na kruche ciasto - od teściowej mojej kuzynki :)
robi albo ciasto albo babeczki :) do tego kajmak - gotowane mleko skondensowane w puszce i bita śmietana :) niebo w gębie ;) tylko nie jestem pewna czy tego przepisu gdzieś mi nie wcięło :P
napiszę Ci jutro - są u mojej Mamy :)
na 100% mam przepis na fantastyczne ciasto orzechowo-miodowe :) (ciasto z miodem + na wierzchu jednego placka orzechy zapiekane w karmelu + krem budyniowy)
miałam też przepis na kruche ciasto - od teściowej mojej kuzynki :)
robi albo ciasto albo babeczki :) do tego kajmak - gotowane mleko skondensowane w puszce i bita śmietana :) niebo w gębie ;) tylko nie jestem pewna czy tego przepisu gdzieś mi nie wcięło :P
CIASTO BEZ MĄKI
~ 25 dag orzechów bez skorupek(laskowe lub włoskie, każdy rodzaj daje inne ciasto w smaku i kolorze ) lub ziaren słonecznika (laskowe lub włoskie, każdy rodzaj daje inne ciasto w smaku i kolorze )
~ 6 jaj
~ czubata łyżeczka proszku do pieczenia
~ 3/4 szklanki cukru pudru
~ 1 cukier waniliowy
coś na polewę - może być gotowa ze sklepu, może być rozpuszczona czekolada, albo polewa jak na murzynka- może być, ale nie musi.
Najpierw w maszynce do mięsa mielimy orzechy, proponuje wcześniej przejrzeć czy gdzieś nie zaplatały się jakieś resztki skorupek, bo mielone skorupki nie są pożądane ani dla maszynki (szczególnie elektrycznej) ani dla spożywających. Można też zmielić w młynku do mielenia np. kawy- byle drobno. Ostatnio preferuję druga metodę, bo szybciej i mniej sprzątania (odpada mycie maszynki do mięsa).
Zmielone orzechy odkładamy chwilowo na bok.
Należy oddzielić żółtka od białek.
Utrzeć żółtka, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder.
Utrzeć razem.
Teraz dodajemy zmielone orzechy, szybko masa robi się bardzo gęsta i trzeba skończyć mieszanie w jakiejś misce przy pomocy łyżki.
Teraz ubijamy białka na sztywną pianę.
Trzeba w miarę delikatnie wymieszać paćkę orzechowa (gęsta) z białkami, polecam na 2 łyżki.
Wrzucamy ciasto do blaszki
Blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana tarta bułką. Można na spód położyć papier do pieczenia, bo lubi się przykleić.
Ta porcja to typowa na blaszkę typu "keksówka" - czyli jak zwykle ciasta proszkowe.
Pieczemy ok 40 min - aż się upiecze (próba na patyczek, czy suche ciasto).
Gorące ciasto można posmarować polewą do wyboru jak wyżej. Ale gdyby z jakiegoś powodu polewy nie było, to się
świat nie zawali.
Ciasto po pokrojeniu ma wygląd normalnego ciasta jak z maki.
Z orzechów laskowych wychodzi ciemno brązowa, z włoskich jasno brązowe.
Do ciasta można dorzucić kilka orzechów do pieczenia, ale na etapie mieszania, bo ułożone na wierzchu nie utopią się i mogą się przypalić.
(przepis od znajomej - jadłam wersję ze słonecznika)
~ 25 dag orzechów bez skorupek(laskowe lub włoskie, każdy rodzaj daje inne ciasto w smaku i kolorze ) lub ziaren słonecznika (laskowe lub włoskie, każdy rodzaj daje inne ciasto w smaku i kolorze )
~ 6 jaj
~ czubata łyżeczka proszku do pieczenia
~ 3/4 szklanki cukru pudru
~ 1 cukier waniliowy
coś na polewę - może być gotowa ze sklepu, może być rozpuszczona czekolada, albo polewa jak na murzynka- może być, ale nie musi.
Najpierw w maszynce do mięsa mielimy orzechy, proponuje wcześniej przejrzeć czy gdzieś nie zaplatały się jakieś resztki skorupek, bo mielone skorupki nie są pożądane ani dla maszynki (szczególnie elektrycznej) ani dla spożywających. Można też zmielić w młynku do mielenia np. kawy- byle drobno. Ostatnio preferuję druga metodę, bo szybciej i mniej sprzątania (odpada mycie maszynki do mięsa).
Zmielone orzechy odkładamy chwilowo na bok.
Należy oddzielić żółtka od białek.
Utrzeć żółtka, dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder.
Utrzeć razem.
Teraz dodajemy zmielone orzechy, szybko masa robi się bardzo gęsta i trzeba skończyć mieszanie w jakiejś misce przy pomocy łyżki.
Teraz ubijamy białka na sztywną pianę.
Trzeba w miarę delikatnie wymieszać paćkę orzechowa (gęsta) z białkami, polecam na 2 łyżki.
Wrzucamy ciasto do blaszki
Blaszka wysmarowana tłuszczem i wysypana tarta bułką. Można na spód położyć papier do pieczenia, bo lubi się przykleić.
Ta porcja to typowa na blaszkę typu "keksówka" - czyli jak zwykle ciasta proszkowe.
Pieczemy ok 40 min - aż się upiecze (próba na patyczek, czy suche ciasto).
Gorące ciasto można posmarować polewą do wyboru jak wyżej. Ale gdyby z jakiegoś powodu polewy nie było, to się
świat nie zawali.
Ciasto po pokrojeniu ma wygląd normalnego ciasta jak z maki.
Z orzechów laskowych wychodzi ciemno brązowa, z włoskich jasno brązowe.
Do ciasta można dorzucić kilka orzechów do pieczenia, ale na etapie mieszania, bo ułożone na wierzchu nie utopią się i mogą się przypalić.
(przepis od znajomej - jadłam wersję ze słonecznika)
moja Teściowa robi fantastyczne ciasto z niespodzianką ;)
czekoladowy biszkopt, na to malutkie ciepłe lody (takie niemieckie - chyba są w 2 czy 3 polewach), pomiędzy ciepłe lody krem karpatkowy - żeby lody się trzymały na miejscu :) na to - ubita śmietana 36% :) wierzch pomazać polewa czekoladową :)
rewelacja :) i dzięki temu, że śmietana nie jest słodka - to i całość nie mdli :)
czekoladowy biszkopt, na to malutkie ciepłe lody (takie niemieckie - chyba są w 2 czy 3 polewach), pomiędzy ciepłe lody krem karpatkowy - żeby lody się trzymały na miejscu :) na to - ubita śmietana 36% :) wierzch pomazać polewa czekoladową :)
rewelacja :) i dzięki temu, że śmietana nie jest słodka - to i całość nie mdli :)
podaję obiecane przepisy :)
CIASTO Z KARMELEM(kajmakiem)
1. Mleko skondensowane słodzone gotować w zamkniętej puszce 2 godz. stale podlewając wodą - puszka musi być przykryta. Przygotować dzień wcześniej. (lepiej nie otwierajcie wcześniej ;) moja kuzynka kilka razy zabierała się do tego ciasta - bo wyjadała cały karmel ;) i nie było już do ciasta ;P)
2. Przygotować ciasto:
~ 1/2 kg mąki tortowej,
~ 1 kostka "Kasi",
~ 1/2 szkl. cukru pudru,
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
~ 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno.
3. Masa kremowa:
~ 1 szkl. (może być więcej) śmietany 30-36% dobrze schłodzonej
~ 1/2 szkl. cukru pudru
~ 2 szt. śmietanofixu
Wszystko ubić.
4. Na ostudzone ciasto ułożyć ubitą śmietanę, przykryć drugą warstwą ciasta. Wszystko polać karmelem.
Wstawić w chłodne miejsce.
Z ciasta można upiec małe babeczki - napełnić je karmelem, na to bita śmietana(może być posypana kolorowymi, pokrojonymi w kosteczkę galaretkami owocowymi)
CIASTO ORZECHOWE
Ciasto:
~ 0,5 kg mąki
~ 3 łyżki cukru
~ 4 łyżki miodu
~ 2 jajka
~ 1,5 łyżeczki sody
~ 20 dag margaryny
Masa orzechowa:
~ 30-40 dag orzechów włoskich
~ 2 łyżeczki miodu
~ 3 łyżki cukru
(lub 2 łyżki miodu i 2 łyżki cukru)
~ 10dag margaryny
Masa budyniowa:
2-3 budynie waniliowe (połowa potrzebnej wg przepisu ilości mleka i mniej cukru) + masło
lub gotowy, kupny krem karpatkowy :)
Z mąki, cukru, miodu, jajek, sody i margaryny zagnieść ciasto i podzielić na 2-3 placki. Piec osobno(duża blacha).
Jeden z placków piec z masą orzechową --> zagrzać miód, cukier i margarynę, dodać pokrojone orzechy włoskie.
Zimny budyń zmiksować z masłem.
Upieczone placki przełożyć kremem budyniowym.
smacznego :)
CIASTO Z KARMELEM(kajmakiem)
1. Mleko skondensowane słodzone gotować w zamkniętej puszce 2 godz. stale podlewając wodą - puszka musi być przykryta. Przygotować dzień wcześniej. (lepiej nie otwierajcie wcześniej ;) moja kuzynka kilka razy zabierała się do tego ciasta - bo wyjadała cały karmel ;) i nie było już do ciasta ;P)
2. Przygotować ciasto:
~ 1/2 kg mąki tortowej,
~ 1 kostka "Kasi",
~ 1/2 szkl. cukru pudru,
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
~ 5 żółtek
Wszystkie składniki zagnieść, ciasto podzielić na 2 części i upiec osobno.
3. Masa kremowa:
~ 1 szkl. (może być więcej) śmietany 30-36% dobrze schłodzonej
~ 1/2 szkl. cukru pudru
~ 2 szt. śmietanofixu
Wszystko ubić.
4. Na ostudzone ciasto ułożyć ubitą śmietanę, przykryć drugą warstwą ciasta. Wszystko polać karmelem.
Wstawić w chłodne miejsce.
Z ciasta można upiec małe babeczki - napełnić je karmelem, na to bita śmietana(może być posypana kolorowymi, pokrojonymi w kosteczkę galaretkami owocowymi)
CIASTO ORZECHOWE
Ciasto:
~ 0,5 kg mąki
~ 3 łyżki cukru
~ 4 łyżki miodu
~ 2 jajka
~ 1,5 łyżeczki sody
~ 20 dag margaryny
Masa orzechowa:
~ 30-40 dag orzechów włoskich
~ 2 łyżeczki miodu
~ 3 łyżki cukru
(lub 2 łyżki miodu i 2 łyżki cukru)
~ 10dag margaryny
Masa budyniowa:
2-3 budynie waniliowe (połowa potrzebnej wg przepisu ilości mleka i mniej cukru) + masło
lub gotowy, kupny krem karpatkowy :)
Z mąki, cukru, miodu, jajek, sody i margaryny zagnieść ciasto i podzielić na 2-3 placki. Piec osobno(duża blacha).
Jeden z placków piec z masą orzechową --> zagrzać miód, cukier i margarynę, dodać pokrojone orzechy włoskie.
Zimny budyń zmiksować z masłem.
Upieczone placki przełożyć kremem budyniowym.
smacznego :)
daj znać jak wyszło ;)
widziałam takie gotowe puszki z kajmakiem - ale nigdy nie używałam :)
zawsze gotuję sama :)
przyznam się, że jak mam fazę, to potrafię taka puszkę kajmaku zjeść bez niczego ;) tak łyżeczka po łyżeczce i robi się pusto ;P
mojej Mamy koleżanka kiedyś gotowała puszkę mleka 4 godziny i nic... a co się okazało? kupiła niesłodzone ;P
widziałam takie gotowe puszki z kajmakiem - ale nigdy nie używałam :)
zawsze gotuję sama :)
przyznam się, że jak mam fazę, to potrafię taka puszkę kajmaku zjeść bez niczego ;) tak łyżeczka po łyżeczce i robi się pusto ;P
mojej Mamy koleżanka kiedyś gotowała puszkę mleka 4 godziny i nic... a co się okazało? kupiła niesłodzone ;P
ja mam pytanko do drugiego ciasta
- Zimny budyń zmiksować z masłem
zawsze jak tak robie masa wychodzi mi za rzadka chociaz budyn gotuje z połowy mleka .. czy robie cos nie tak ??
- Zimny budyń zmiksować z masłem
zawsze jak tak robie masa wychodzi mi za rzadka chociaz budyn gotuje z połowy mleka .. czy robie cos nie tak ??
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
ZROBIŁAM !!!
ciacho pycha i bardzo łatwo zrobić, poszłam nawet na łatwiznę i kupiłam gotowe ugotowane mleko, podejrzewam, że trudniej się rozsmarowuje niż takie ciepłe ugotowane w domu ale dałam radę, wkleiłabym zdjęcie ale nie potrafię :(
jak mój krzyś wróci z pracy to Wam wyśle :):):)
agusiagda- dzięki za przepis ! :)
ciacho pycha i bardzo łatwo zrobić, poszłam nawet na łatwiznę i kupiłam gotowe ugotowane mleko, podejrzewam, że trudniej się rozsmarowuje niż takie ciepłe ugotowane w domu ale dałam radę, wkleiłabym zdjęcie ale nie potrafię :(
jak mój krzyś wróci z pracy to Wam wyśle :):):)
agusiagda- dzięki za przepis ! :)