Widok

ciąża a działalność gospodarcza

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://finanse.wp.pl/kat,104762,title,Placisz-669-zl-a-dostajesz-110-tys-zl-Za-co,wid,14702538,wiadomosc.html

Czy któraś z Was może się orientuje w przepisach i wie, ile w tym jest prawdy? Jak to faktycznie wygląda? W komentarzach do artykuły czytałam, że to jednak nie do końca tak jest, jak tam piszą, ale ja się w tym nie orientuję zupełnie:)
Myślałam o założeniu swojej działalności, ale po ciąży, jak dzieciaczek ciut podrośnie:) a teraz brat przysłał mi tego linka, i zastanawiam się, czy nie byłoby lepiej założyć firmy teraz, a rozwinąć ją później:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak, jest to zgodne z prawdą. Jest taki "myk" aby otrzymać wysoki zasiłek macierzyński mając działalność. Ale najpierw trzeba opłacić trzy miesiące wysokich składek, od najwyższych podstaw. Taką podstawę deklaruje sam przedsiębiorca - ZUS żąda tylko minimum. A im więcej płacisz tym potem wiecej dostaniesz. Mówię o kwotach nawet 3 tys składek na miesiać przez te 3 miesiace aby potm otrzymac te 8 tys co miesiac.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
A czy wysokość tych składek można później zmienić? W sensie że na przykład trzy miesiące płacę te wysokie, a później, po ciąży, jak już zdecyduję się wrócić do prowadzenia firmy, zmienić na te mniejsze?

A ile wychodziłoby na miesiąc z tych najmniejszych składek?
poczytaj lepiej na stornach ZUS bo ten artykuł to kompletna bzdura.

http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do wyliczenia zasiłku macierzyńskiego bierze się wysokość składek z ostatnich 12 mc
patysiak, ale ja np. nie pracowalam 12 miesiecy i otrzymalam macierzynski ;) liczyli srednia z tylu ile przepracowalam.
i dostałaś taki duży jak piszą w tym artykule?
Dzięki patysiak:) Ja się w tym jeszcze w ogóle nie orientowałam, bo zakładałam na razie, że to trochę dalsza przyszłość.
Domyślam się że ten największy to z największych składek jest... A czy ktoś się orientuje ile by było z tych mniejszych?
Nie, pracowalam u kogos.ALe chodzilo mi o to, ze nie trzeba tylu miesiecy pracowac. Juz nizej ktos wytlumaczyl.
jeżeli nie ma 12 miesięcy to bierze się pod uwagę ostatnie minimum trzy (mniejsza ilość nie uprawnia bo okres wyczekiwania na prawo do zasiłku chorobowego dla przedsiębiorcy to 3 miesiace....chociaż w przypadku macierzyńskiego jest chyba miesiąc wystarczający nie pamiętam już dokładnie -ale chyab tylko miesiąc i tylko gdy idziesz na maicerzyński - trzeba by szczegółowo przeczytać przepisy.
A składki możesz zmienić po macierzyńskim bez problemu.
I tu też myk - jak już idziesz na macierzyński to i tak musisz płacić zdrowotną (ok 250 zł), ale jeśli zawiesisz dziłalność to nei zapłacisz zdrowotnej a zasiłek dostaniesz :)
to są takie kruczki w przepisach, nie każdy je zna a ZUS sie nimi nie chwali bo to tylko straty dla nich.
a ile teraz wynoszą to przyznam zę nie wiem, bo na macierzyńskim jestem i nie śledzę obecnie przepisów od początku roku ;)
ja już nie raz tak robiłam swoim klientkom i dostawały po 8 tysięcy za macierzyński, więc tak - to działa :)
Dzięki Ktomis:)
a może wiesz jeszcze, jak to się ma do ulgi na prowadzenie działalności gospodarczej?
Czy jeżeli płaciłabym te wyższe składki przez trzy miesiące, a później poszła na macierzyński, to ta ulga będzie mi jeszcze przysługiwać, czy już nie?
jeżeli pracujesz u kogoś na umowe - i rzeczywiscie prze jakiś czas bedziesz sobie opłacała wysoki zus - za dochody dajmy na to 10 tys. miesięcznie - to dzieki temu możesz sobie wygenerować wysoki zasiłek macierzyński bo jego wysokość to średnia dochodów z ostatnich 12 miesiecy chyba. ale prowadząc działalność gospodarczą płacisz stałą składke ZUS - ok. 1000 zł za miesiąc - będac na chorobowym w działalnosci dostajech chyba 80% tego albo i mniej, wiec nie ma opcji żebyś nagle dostawała macierzyński 9 tysięcy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Niestety nie wierzę w to, że z ZUSem da się w ten sposób zadbać o swoje finanse. Jasne, na pewno kilku osobom się to udało, ale wiem też, że ZS potem ciągał co niektórych po sądach. Nie wiem czy warto.
Ja podwyższyłam sobie trochę składkę przed porodem, a i tak dostaję tysiaka z niewielkim haczykiem. Z tego opłacam księgowego i muszę jeszcze odprowadzić składkę zdrowotną - i to jest dopiero paranoja. W tym podlinkowanym artykule piszą, że "kobiety właścicielki firm są uprzywilejowane względem tych, które są pracownikami najemnymi.". Może w jakichś pojedynczych przypadkach tak, ale ogólnie uważam że to kur****stwo że muszę opłacać składkę zdrowotną na macierzyńskim, a gdyby mnie ktoś zatrudniał, to te 250zł płaciłoby za mnie państwo.
Zasadniczo - nie opłaca się być przedsiębiorcą (tak mnie szumnie nazywają...) w ciąży albo na macierzyńskim.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
A odnośnie drugiego pytania - na ulgowy ZUS możesz wrócić po okresie opłacania wyższej składki, nie ma z tym problemu.
Ogólnie dobrze mieć zorientowanego księgowego, moim zdaniem to wydatek, który zdecydowanie się opłaca :)
dzięki Zuzka:)
Pewnie gdyby to miała być fikcyjna działalność, to bym miała wątpliwości, czy warto:) Ale już od jakiegoś czasu myślałam, żeby założyć coś swojego, i chyba po prostu to trochę przyspieszę... Tym bardziej że jestem zaraz po studiach, nie zdążyłam znaleźć pracy, więc teraz właściwie nie przysługuje mi się nic. Nie liczę na kokosy ani przywileje, ale chciałabym mieć chociaż mały dochód, żeby odciążyć budżet:)
tak, ulga przysługuje przez pierwsze 2 lata działalności, a podstawe mozesz zmieniac jak chcesz. zawsze mus byc te minimum.
Milani, to może jeszcze zawalcz o dotację na rozpoczęcie działalności.

Co do tych hocków klocków ze składkami to skoro się tworzy głupie przepisy to niech się za nie bierze odpowiedzialność. Swoją drogą to byłam pewna ze wystarczy na miesiąc podnieść składki.
zuzka zawieś dziłalność wówczas nie bedziesz płaciła zdrowotnej na macierzyńskim - poważnie mówię :)
Działalność od nowa po 30 dniach bez składkowych.
3,200zł przez trzy miesiące.
6500 na L4 i na macierzyńskim.
243zł zdrowotnego co miesiąc przez cały okres wypłacania zasiłku.
po macierzyńskim albo zawieszasz/zamykasz działalność lub zmniejszasz składki.
Dokladnie o tym dzisiaj uslyszalam i mam pytanie czy tak samo wyglada sytuacja jak dzialanosc prowadze od ponad trzech lat. Jak wowczas uzyskac tej wysokosci zasilek od ZUSu?
jeśli jeszcze nie zmienili okresu karencji (do tej pory było na chorobowe 90 dni, na macierzyński 30 dni opłacania składek) to w zależności czy opłacasz dobrowolną składkę chorobową czy nie:
jeśli tak, w jakiejś niskiej kwocie i nie chcesz, żeby Ci liczyli do średniej to wypisujesz się z tej dobrowolnej składki chyba na min 30 dni (pewna nie jestem, musiałabyś zapytać księgowej) i potem zapisujesz się na nowo i płacisz najwyższą
jeśli jej nie opłacałaś, to po prostu się zapisujesz, opłacasz od początku najwyższą przez te 3 miesiące (o ile nie zmienili) i możesz iść na L4 lub przez 30 dni i na macierzyński (można rozpocząć dwa tyg przed planowanym terminem porodu)
no i co roku składki wzrastają, nie wiem ile teraz wychodzi ta duża chorobowa, ale zdrowotna będąc na zasiłku za grudzień płaciłam 255, nie wiem jak teraz za styczeń będzie :)
Mam pytanie:)
Nie jest czasem tak, że osoba która zakłada pierwszy raz działalność opłaca najniższe składki tak jak w tym linku napisane?

http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/podatki-2012/matka-przedsiebiorca-dostanie-niespelna-260-zl-zasilku,30844,1

Czy nie trzeba się zgadzać na tą ulgę, która przysługuje "młodym" przedsiębiorcą? i można założyć firmę pierwszy raz i opłacać składki wyższe?
nie trzeba :) można od razu najwyższe
a ja byłam przekonana, że wszystkich obowiązuje ta ulga i to taki haczyk! ale głuptas ze mnie:)
no właśnie haczyka nie ma, dlatego coś mówili o tym, że chcą zrobić okres opłacania składek min rok, żeby dostać taki zasiłek, ale nie wiem czy to wprowadzili w końcu, chyba nie...
hej ja właśnie teraz jestem na macierzyskim,na 90 dni musiałam si e wyrejestrować z chorobowego ,potem znów sie zarejestrować i płacić przez 3 m-ce po 2200 prawie za zus,a jak byłam na l 4 i teraz na macierzyńskim to dostaje prawie 4 tys. powiem tak,jeśli jest taka luka w prawie to mozna ja wykorzystać,bo i tak nie ma co liczyć na inne dochody z zus
czyli musi być 90 a nie 30 dni przerwy?
tak musi być 90 dni
Przerwa musi być min 30 dni i to wystarczy
może być max 30 dni.. a nie musi !! najlepiej jakby jej nie było
Ale dla kobiet które prowadza dzialalność przerwa jest konieczna chyba ze nie opłacały od poczatku składki chorobowej
a jeśli mój mąż prowadzi działalność, mogę być współwłaścicielem ( dopisać gdy już będę w ciąży), opłacać składkę chorobową tą wyższą, aby po okresie 90dni pójść na chorobowe potem na macierzyński? Czy muszę założyć swoją DG? Będę wdzięczna za odpowiedzi:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry