Widok

co jest ważne przy podpisywaniu umowy z lokalem?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej,
wybieram się w przyszłym tyg. na podpisanie ostatecznej umowy dot. zorganizowania wesela i zastanawiam się na co jeszcze zwrócić uwagę.
Wesele będzie w Pałacu w Leźnie, trochę się przestraszyłam, bo przeglądając to forum znalazłam opinię niezbyt przychylną, co prawda było to dwa lata temu, ale cóż klamka zapadła i już. Trzeba więc dopiąć wszystkie szczegóły i właśnie zastanawiam się na co zwrócić uwagę, jakie sprawy wyjaśnić (oprócz tych najbardzie oczywistych - wystrój i menu) Może macie jakieś sugestie, bardzo proszę pomóżcie?
A może ktoś z Was był tam na weselu?

Pozdrawiam

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam

image
2rabbits.eu - pościele, kocyki i przytulanki dla maluchów
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przyłączam sie do prosby

image
-zapiszcie w umowie ilu kelnerów będzie obsługiwało wesele
-zapis o tym, żeby kelnerzy nie pile alkoholu w trakcie wesela
-do której godziny wesele, (by was np o 3 nie zaczeli wyganiac)

jk sobie cos jeszcze przypomnię, to dam znać

wyszukałam w starym wątku, może sie przyda:

--------------

UMOWA Z LOKALEM

W dniu............................................................ w .........................................................................
pomiędzy:
.........................................................................
zwanym dalej Zamawiającym, i

zwanym dalej Wykonawcą

zawarto umowę następującej treści:

1. Wykonawca zlecenia zobowiązuje się do organizacji przyjęcia weselnego dla ............................... osób w dniu ................................ udostępniając obiekt ............................... ....................................................położony w .................................................................. przy ul. ........................................................................
w godzinach od ............................... dnia ............................... do godziny ............................... dnia następnego.

2. Ostateczna liczba gości zostanie podana przez zamawiającego do dnia ............................... w formie aneksu do umowy i stanowić będzie podstawę określenia wartości umowy.

3. Asortyment dań, wyrobów i napojów zawarty jest w Menu. Ostateczne Menu zostanie ustalone najpóźniej do ............................... dni przed planowanym terminem przyjęcia i stanowić będzie aneks do niniejszej umowy.

3.1 Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania z właściwą starannością posiłków i potraw wg załączonego Menu. Zleceniodawca ma prawo reklamacji wyrobów i towarów w przypadku ich złej jakości, gramatury, smaku potraw, zanieczyszczeń.

3.2 Kawa i herbata będą podawane bez ograniczeń do konsumpcji na miejscu przez cały czas trwania imprezy.

3.3 Wyroby cukiernicze i owoce zostaną dostarczone najpóźniej w dniu planowanego przyjęcia przez Zamawiającego, ze swej strony Wykonawca zapewni warunki niezbędne do przechowywania tego typu wyrobów i serwować je będzie w trakcie przyjęcia.

3.4 Wędliny i zimne przekąski będą uzupełniane w trakcie przyjęcia.

3.5 Alkohole zostaną dostarczone najpóźniej w dniu planowanego przyjęcia przez Zamawiającego. Wykonawca zapewni warunki niezbędne do ich przechowywania oraz możliwość swobodnego dysponowania nimi w czasie przyjęcia przez Zamawiającego. Wyłącznym dysponentem alkoholu jest Zamawiający.

3.6 Wykonawca wraz z Zamawiającym ustalą program świadczenia usług w trakcie przyjęcia weselnego, a więc jego szczegółowy harmonogram do dnia ................................
Program świadczenia usług stanowić będzie załącznik do niniejszej umowy.

4. Wszystkie produkty żywnościowe oraz napoje pozostałe po zakończeniu imprezy zostaną przekazane Zamawiającemu.

5. Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia sprawnej obsługi i bezpieczeństwa gości, ich garderoby i rzeczy pozostawionych w szatni oraz zapewnienia czystości w pomieszczeniach sanitarnych przez cały czas trwania imprezy.
Wykonawca zobowiązuje się do zapewnienia obsługi przyjęcia weselnego w postaci ............. kelnerów, ...............szatniarza(y), ochroniarzA(y)...................

6. Wykonawca zobowiązuje się do wykonania dekoracji stołów i sali uzgodnionej z Zamawiającym.
Ustalono następujące wymagania Zamawiającego, co do dekoracji sali i stołów:
.....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

7. Wykonawca zapewni członkom Zespołu Muzycznego zatrudnionego przez Zamawiającego możliwości podłączenia niezbędnych instrumentów i urządzeń nagłaśniających.

8. Cena za usługę wynosi ............................... zł za osobę wg kalkulacji na dzień podpisania umowy i nie może zostać podniesiona.

9. Dzieci do lat ............................... bezpłatnie, dzieci do lat ............................... oraz członkowie zespołu muzycznego i fotograf ............................... stawki za osobę.

10. Zleceniodawca zobowiązuje się do pokrycia ewentualnych szkód i zniszczeń wynikłych w trakcie trwania imprezy.

11. Wykonawca zlecenia otrzyma za powyższą usługę kwotę ............................... zł (słownie zł: .........................................................................), z czego:
a) ............................... zł (słownie zł: .........................................................................) w formie zaliczki zostało przekazane Wykonawcy w dniu ...............................
b) ............................... zł (słownie zł: .........................................................................) w formie zadatku w dniu podpisania umowy,
c) i ............................... zł (słownie zł: .........................................................................) po zakończeniu imprezy.
12. Końcowe rozliczenie nastąpi w ciągu ............................... dni od daty zakończenia uroczystości.

13. Odstąpienie od umowy:

13.1 W przypadku odstąpienia od Umowy przez Zleceniodawcę w terminie do ............................... dni przed datą uroczystości, zadatek nie zostanie zwrócony.

13.2 W przypadku odstąpienia od umowy przez Wykonawcę, Zleceniodawca otrzyma zwrot zadatku powiększonego o 30% wartości umowy.

13.3 Rozwiązanie Umowy przez którąkolwiek ze stron w terminie do ............................... dni przed datą uroczystości nie pociąga skutków wymienionych w punktach 13.1 i 13.2.

14. W sprawach nieuregulowany niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego.

15. Umowę sporządzono w dwóch jednakowo brzmiących egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron.

Dzięki Beatko! Na pewno się przyda, o ilości kelnerów nawet bym nie pomyślała.
Pozdrówki

image
wiesz, różnie bywa, co zrobiłabyś, gdyby nagle na 80 osób byłoby 2?

no wlasnie po to jest ten watek - tez nue myslalam o kelnerach :)

image
beatko ile musi byc kelnerow na 100gosci? 4?

Dobrze jest wpisać do umowy, jakie dokładnie sale są udostępniane, na poprawiny też. My mieliśmy taką sytuację, że miesiąc przed weselem, dawno po wpłaceniu zaliczek, dowiedzieliśmy się, że na poprawiny lokal nie przewiduje udostępnienia sali do tańca. Być może będzie w niej inna impreza...

Ważne jest nieumawianie się na gratisy "na gębę". My mieliśmy obiecane mnóstwo, została tylko woda mineralna niegazowana :)) Obiecany dowolny tort z Sowy nagle miał zmienić się w o wiele tańszy tort od Szydłowskiego.

Ostatnio na umowie z lokalem przejechała się nasza ciocia. Miała podpisaną umowę na imprezę, ustnie ustaliła, że wynajmie wszystkie pokoje. Tydzień temu się okazało, że pokojów nie będzie, bo właściciele lokalu akurat będą przyjmować wycieczkę na tygodniową gościnę, co oczywiście fajniej im się kalkuluje.
agatha, a ty nie mialas w estragonie?

mi juz na wstepie mowili ze tort to we wlasny zakresie - z przykazaniem ze albo sowa albo szydlowski - co mi nijak nie lezy :(

jest jeszcze cos na czym sie przejechalas na estragonie? - poza zarciem o ktorym pamietam i mam nadzieje ze moje nie bedzie zielone ;)

image
Miałam w Estragonie, ale byliśmy jedną z pierwszych par, która poszła tam rozmawiać o weselu, więc pani Ewa obiecywała nam bardzo wiele na zachętę. Wyraźnie i na piśmie (!) mieliśmy obiecany "GRATIS TORT WESELNY Z DOWOLNIE WYBRANEJ FIRMY W DOWOLNYM SMAKU".

Potem, jak zainteresowanie lokalem okazało się ogromne i pani Ewa nie było, jej mąż w okropny sposób wycofywał się ze wszystkiego...

Przejechaliśmy się chyba na wszystkim, z wyjątkiem obsługi kelnerskiej... Ale wszystko i tak zginęło przy pleśni i koszmarnej duchocie...
nie wiem jak bylo kiedys - ale teraz jest p.piotr i p.maciej - jako menedzerowie sali

mam tylko mala nadzieje ze wszystko sie pozmienialo od czasu otwarcia
ze wstepnych rozmow mam bardzo pozytywne wrazenia - ale wiem ze na pewno powinnam ich przypilnowac we wszystkim - zreszta ja nei mam zwyczaju zalatwiac nic na gebe
ale pameitam jak mowilas (chyba wlasnie Ty) ze zmiana najmniejszego elementu w gotowej umowie to mordega z nimi
:(

nic to, jeszcze kawalek czasu aby wszystko prezycyjnie zaplanowac i dokladnie ich przypilnowac :)

image
ponoc prawidlowo jest 1 kelner na 20 osob
image
image
Mia, wiele par było zadowolonych z wesela tam, więc pewnie nie masz co się martwić. Niestety, w czasie tego weekendu czerwcowego i Daliaa i ja trafiłyśmy na jakąś straszną obsuwę w tym lokalu. I najbardziej krzywdzące było to, że właściciele nijak nie przyznawali się do winy. Pan Piotr jest przesympatyczny, ale nie ma prawa głosu, u nas na imprezie stał bezradnie gapiąc się w klimatyzatory, obiecywał, że przekaże właścicielom relację z przebiegu naszej imprezy itd., ostatecznie okazało się, że o wszystkim decyduje pan Maciej, który arogancją przerasta Himalaje.

No, ale o tym już pisałam 100 razy... Obyś znalazła się w grupie tych, na których imprezie nie było takich wpadek. Na ile osób masz wesele? Bo powyżej 70 to raczej należy Estragon sobie darować...

Nie lubisz tortów Sowy i Szydłowskiego? Ja Sowę bardzo lubię, ich nowe dekoracje są super i ogólnie byłam bardzo zadowolona z całego kontaktu z tą cukiernią; zwykłych wyrobów Szydłowskiego z kolei nie cierpię, ale kilka razy jadłam ich torty weselne i muszę przyznać, że były naprawdę niezłe.
wiesz, wychodze z zalozenia ze lepiej chuchac na zimne - stad pytania o wpadki a nie rewelacje
zuperudane ijmprezy nie przygotuja mnie do baczniejszego przyjzenia sie lokalowi - natomiast te nie do konca udane juz tak

tak liczymy 70-80
ale zobaczymy co z tego wyjdzie - pewno cos miedzy 50 a 70 :)))

to nei chdzi o to ze ja nie lubei sowy czy szydlowskiego - pomijajac fakt ze ja wogole nie lubie tortow ;) - to mam inna koncecje na ten element wieczoru - ja po prostu nei chce typowego tortu - ja chce mase malych bialych babeczek z nadzieniem malinowym w srodku oblane delikatnie bialym i lekko rozowym lukrem - i nie zamierzam sie w tej kwestii dogadywac z sowa czy szydlowskim - najchetniej znalazlabym jkas mala cukiernie dla ktoryj bedzie prawdziwa przyjemnoscia wykonanie mojego zamowienia - a gdzie mnie szydlowski czy sowa potraktuje wyjatkowo!? tam za duzo zamowien sie przewija :(

image
My na początku słyszeliśmy same dobre opinie o tym lokalu, w dodatku pierwsze kontakty z właścicielami były tak fajne, że byliśmy zupełnie spokojni. Schody się zaczęły przed samym weselem. Niestety, było już za późno na wycofanie się, a wszelkie próby ustalenia czegoś kończyły się niekulturalnymi komentarzami ze strony pana Macieja. Odechciało mu się czarowania klientów i miałam wrażenie, że rozmawiam z Wojewódzkim w najgorszym nastroju... Mogłam sobie mieć teorie na temat dokładnego sprawdzania, zapisywania w umowie... Jedyną odpowiedzią było, że to pan Maciej się zna na weselach, nie ja, on nie zezwoli na odstawienie jakiejś chały w swoim lokalu, a jak mi się nie podoba, to do widzenia...

U nas było 81 osób w sali jadalnej i niestety, ale przez to podawanie do stołów zajmowało kelnerkom całe wieki. Z każdym talerzem musiały nieźle się przeciskać między stołami, zanim ostatnia osoba dostała talerz, to pierwsza już miała zimne jedzenie... A kelnerki naprawdę się bardzo starały... Pytanie też, ile osób teraz wytrzyma klimatyzacja...

W Sowie nie mieliśmy wrażenia, że giniemy w masie zamówień. Ze dwa razy do mnie dzwoniła kierowniczka, bo ustalała szczególiki dekoracji tortu z Bydgoszczą. Może zapytaj ich, czy nie zrobiliby takich babeczek dla Ciebie? W czasie ostatnich wakacji kupiliśmy w Sowie pyszny piankowy torcik malinowy... Ale tak swoją drogą, ciekawe dlaczego Estragon upiera się przy tych dwóch cukierniach? Co ich to obchodzi? Znów głupie gadki, że to oni są odpowiedzialni przed gośćmi za jakość tortu? To może im przypomnij, że mój cudny tort podali na wpół roztopiony, a potem obwieścili z urazą, że tak musiało być, bo nie mają lodówki do tortów...

Inne tematy z forum Wesele

czy to dobry pomysł na prezent? (53 odpowiedzi)

Doradźcie mi proszę czy jednodniowy romantyczny wyjazd z noclegiem kolacją przy świecach i...

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry