Widok
To jest w ogóle jeden dokument w trzech egzemplarzach. Jest to zaświadczenie o braku istnienia przeciwwskazań do zawarcia związku małżeńskiego przez narzeczonych. Opłata za ten dokument jest jedna i powinna być uiszczona przed wydaniem wniosku - inaczej go wam nie wydadzą (piszę z autopsji;)). Jeżeli jedno z narzeczonych podlega pod inny USC niż ten, w którym załatwiane są formalności, będzie konieczny jeszcze jego skrócony odpis urodzenia, który pobiera się w USC, do którego należy narzeczony (płatny 22zł) i przynosi się do USC, w którym załatwia się formalności związane ze ślubem, czyli tam, gdzie należy drugie z narzeczonych.
Obydwa dokumenty - i zaświadczenie o braku przeciwwskazań i skrócony odpis aktu urodzenia - nie mogą być pobrane z USC wcześniej niż na 3 miesiące przed datą ślubu konkordatowego, ponieważ inaczej ślub cywilny jest nieważny, dlatego najlepiej formalności w USC załatwiać miesiąc przed ślubem.
Obydwa dokumenty - i zaświadczenie o braku przeciwwskazań i skrócony odpis aktu urodzenia - nie mogą być pobrane z USC wcześniej niż na 3 miesiące przed datą ślubu konkordatowego, ponieważ inaczej ślub cywilny jest nieważny, dlatego najlepiej formalności w USC załatwiać miesiąc przed ślubem.
Tak, niestety jest różnica. Kurs przedmałżeński z LO niestety jest niewystarczający. Musicie jeszcze jako para odbyć nauki przedmałżeńskie oraz poradnictwo rodzinne. Skierowanie na nauki i poradnictwo dostajecie w parafii, w której załatwiacie formalności związane ze ślubem. Tak jest w większości parafii, w Gdańsku chyba we wszystkich. W niektórych miastach (najczęściej małych) wystarcza kurs przedmałżeński z LO, ale to są wyjątki, więc lepiej się upewnić w parafii, w której załatwia się formalności.
mi został tylko miesiąc do ślubu ja ja jeszcze sie z ksiedzem nie spotkałam i nic mu nie dostarczyłam ;) wiec nie musisz sie spiszyć ;) a tak poza tym trzena dostarczyć :
*akt.chrztu (w tym na tym samym papierku jest wspomniane o bierzmowaniu) twój i narzeczonego
*3 kopie dokumentu z USC które dostniesz po okazaniu aktu urodzenia (z UM) i dowodu osobistego.
*kopie świadectwa z katechezy w szkole ponad podst.
*kwitek z nauk przedmałżeńskich
*dowód os. twój i narzeczonego
i chyba to wszystko jeśli ktoś zna sie bardziej prosze mnie poprawić :)))
*akt.chrztu (w tym na tym samym papierku jest wspomniane o bierzmowaniu) twój i narzeczonego
*3 kopie dokumentu z USC które dostniesz po okazaniu aktu urodzenia (z UM) i dowodu osobistego.
*kopie świadectwa z katechezy w szkole ponad podst.
*kwitek z nauk przedmałżeńskich
*dowód os. twój i narzeczonego
i chyba to wszystko jeśli ktoś zna sie bardziej prosze mnie poprawić :)))