Widok

co sadzicie o WOŚP? dlaczego kosciol ja krytykuje?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
moim zdaniem to super pomysł! nie rozumiem tylko krytki kosciola. wczoraj przed moim kosciolem ludzie zbierali na chore dzieci ale nie z wosp i ksiadz nawt na mszy mowil ze jest zbiorka na chore dzieci jakies tam fundacji i zeby dawac a slowem nie wspomnial o wosp.

to samo dotyczy radia maryja. w sobote audycje i wypowiedzi ludzi typu ze owsiak dla siebie bierze kase, ze daje na sekty idt. totalne nastawianie ludzi zeby nie dawali pieniedzy na wosp.

jakie jest Wasze zdanie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Coś mi się wydaje, że takie przekonanie bierze się z tego, że wielu ludzi Owsiaka kojarzy przede wszystkim z imprezami typu "Przystanek Woodstock" - szczególnie są to ludzie starsi, dla których coś takiego jest w ogóle nie do pomyślenia. Kiedyś w rozmowie z teściem usłyszałam właśnie, że cała ta akcja z "Orkiestrą" jest pewnie po to, żeby potem młodzi mieli za co ćpać na Woodstoku.
ja chyba raczej nie napiszę co myślę ;) jestem zdecydowanie antyklerykalna ;P także mam odpowiednią teorię odnośnie "najazdów" na Owsiaka i WOŚP :P
kosciol krytyjuje Wosp poniewaz uwaza, ze od tego jest Caritas, i ze ta instytucja prowadzi swoja dzialalnosc caly rok a nie robi tyle halasu co orkiestra jednego dnia...

ja natomiast uwazam, ze z jednej strony moze i mają racje, ze ludzie zamiast caly rok pomagac innym to przypominajom sobie dopiero kiedy dostana naklejke z serduszkiem... ale z drugiej strony uwazam, ze Jurkowi nalezy sie wielki szacunek za to co robi ! bo pomocy nigdy nie jest za duzo! kazdy rodzaj dzialalnosci, ktora ma pomoc innym jest super sprawą dlatego ja jestem jak najbardziej na tak.

fajnie, ze jest orkiestra ! nie wyobrazam sobie naszych szpitali bez sprzetu zakupionego przez Wosp...
image
karollla, ale dlaczego coś, co w rezultacie jest przecież dobre, jest napiętnowane przez Kościół? Tylko dlatego, że jest "raz w roku" i robi "dużo hałasu"? Nie chce mi się wierzyć - myślę, że chodzi tu trochę o coś innego.
po prostu WOSP nie ma nic wspolnego z Kosciolem- wiec ani zlotowka nie trafi na jego konto.
Caritas jest jak najbardziej koscielny i mimo zludzen niektorych absolutnie nie cala kasa z tego co sie uzbiera idzie na pomoc.
Oczywiscie u Owsiaka tez tak jest,ale on mowi o tym otwarcie i nie wysluguje sie Bogiem,zeby cos osiagnąć.
u nas w domu relację z WOŚP oglądało się od rana do nocy.
co roku przybywa serduszek.

kibicuję. podziwiam. przyłaczam się co roku.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
no właśnie Caritas... komu oni tak naprawdę pomagają (no chyba że ja tego nie widzę) jak naprawdę potrzebujesz pomocy to od nich za dużo nie dostaniesz...
a WOŚP robi coś co widać i jest konkretnym celem
moja sąsiadka pracowała w domu opieki Caritasu...
ja nie wiem dlaczego :) wiem tylko, ze tak jest :) :) :)
image
Myślę, że powód jest zupełnie inny i nie ma on nic wspólnego z Caritasem. ;)
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę:)
image
image

image
mi az serce sie cieszy jak widze ze ludzie jednacza sie tego dnia i daja datki zeby pomoc innym. dlaeczego kosciol w ten sam dzien rowniez wymysla jakas akcje? malo maja dni roku? ale nie we wszyskich kosciolach tak jest, na starowce normalnie stali wolontariusze z WOSP pod kosciolami i zbierali datki.
Mnie się wydaje, że kościół nie może przeboleć że Jurkowi udaje się zebrać taką kasę w jeden dzień, a a tacę ludzie wrzucają marne grosze. Tak jak napisałam wyżej moim zdaniem chodzi o pieniądze.

Wielki ukłon w stronę Jurka Owsiaka tak trzymać, i oby naszym dzieciom nigdy nie były potrzebne takie aparatury.
image
image

image
Mnie tez wydaje sie, ze kosciol jest zazdrosny o WOSP, bo promuje Caritas. Ja niestety tez nie mam zbyt dobrego zdania o Caritasie - wiem po trosze jak to funkcjonuje od srodka i nie uznaje go za cos idealnie dobrego. Przekonalam sie o tym glownie jako studentka pedagogiki. Jest tam SPORO naduzyc finansowych, brak profesjonalizmu jesli chodzi o swietlice i wolontariat, pomoc otrzymuja tylko "znajomi znajomych". Wiele z pewnoscia zalezy od ludzi, ktorzy pracuja w danym oddziale, ale niestety w duzej mierze jest to "pic na wode" i ja wole dac pieniadze dla WOSP niz dla Caritasu...
image

image
Wg mojego teścia, zagorzałego słuchacza Radia M. 20 % pieniędzy zebranych idzie na narkotyki. Już nawet się z nim nie kłócę, bo nie chce mi się gadać, a wiem, że nie mam takiej siły przebicia jak Rydzyk. Cieszę się, że moja 12 letnia siostra zaangażowała się w akcję, A, no i że mój mąż nie ma poglądów ojca.
Ludzie (niektórzy) wierzą bezgranicznie i bezkrytycznie mediom i klerowi, niestety.
nawet niech te 20% spłynie w toalecie albo niech sobie Owsiak leży za nie do góry brzuchem na Kubie i pali cygara to te pozostałe 80% to jest tak ogromna pomoc, że i tak warto ! jedna akcja a od razu widać efekty i w szpitalach mnóstwo sprzętu dzięki, którym pewnie nie jednej z nas maluch przeżył lub cieszy się dobrym zdrowiem :)

a kościół pewnie zazdrości bo żadna z przeprowadzanych akcji przez nich nie cieszy się takim powodzeniem, żadna nie ma takiego rozmachu i żadna nie daje takich efektów :)
W tym roku z mężem przelalismy na konto WOSP 500 zeta, rydzolowi i jemu podobnym pijawkom nigdy nie dam nawet zlamanej zlotowki. Oto co o tym mysle :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
kasa, kasa, kościół zazdrosny bo oni mniej dostaną, a to, że rydzyk mówi, że owsiak kradnie pieniądze to jest po prostu zabawne, bo w takiej skali jak ten stary psychol to nikt nie jest wstanie od ludzi pieniędzy wyciągać na własnie potrzeby ;-) miejmy tylko nadzieje, że jak starsze pokolenia odejdą razem z ojcem rydzykiem na czele, to nie znajdzie się drugi porąbaniec żeby robić ludziom sieczke z mózgu. Moi teściowie też są jego zwolennikami, a ja się gotuje po prostu jak słyszę te bzdury
image
oczywisice ze kasa!!!!!!!! sluchajcie, przyklad, moj syn urodzil sie z ciezka wada serca, podtrzymywali go sztucznie przy zyci do dnia operacji, caly sprzet jaki widzialam na oiomie byl z serduszkamki, inkbatro w ktorym lezal synek z serduszkiem, respirator elektryczne strzykawaki...doslownie wszystko dookola bylo z serdszkami wosp, a z naklejkami caritas byly stare zardzewialy , niedzialajace , stojace pod sciana sprzety, wiec wiadomo ze kosciol wiekszosc kasy bierze dla siebie, w koncu fry jakimi jezdza musza jakaos utrzymac itd.....
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
gówniany Caritas nie musi płacić podatku a fundacja owsiaka i owszem,gdzie tu sprawiedliwość!
z tego co wiem, to fundacjia Owsiaka zbiera kaskę cały rok a wczoraj był tego finał, ja co roku oprócz finału daję im 1% z podatku.

I tak jak ktoś już wcześniej napisał - oby nasze Maluiszki nigdy, przenigdy nie potrzebowały tego sprzętu!!!!!

Orkiestra TAK!!!!!
image
WOŚP nie chciał ani procenta z uzbieranych pieniędzy na kościół i dlatego byl tak bardzo przeciwko WOŚP bo teraz już mniej.
kościół niby nie popiera, a nasz arcybiskup przekazał pióro i inne gadżety na aukcje WOŚP.

Co do Caritasu to sami złodzieje, pare osób z mojej parafii tam pracuje, sami opowiadali że jedynie nie kradnie się akcji ze świecami Wigilijne Dzieło Pomocy Dziecią, inne akcje- tylko niewielka część idzie dla potzebujących, reszta jest rozkradana przez szefostwo (ostatni przypadek- ksiądz Bradtke, co został przeniesiony na kaszuby i juz nie jest szefem)
image
image
z tego co wiem to wielka orkiestra działa cały rok...
a kościół nie popiera bo nie ma z teko żadej kasy....
mnie się wydaje, że sama akcja jest jak najbardziej popierana przez Kościół - w końcu to coś dobrego dla innych.
Sama osoba Owsiaka budzi tu tylko kontrowersje, bo z jednej strony organizuje wielką akcję charytatywną, a z drugiej strony woodstock. Jeśli Kościół by nadmiernie promował Owsiaka, to by się znalazło tyle samo głosów sprzeciwu, co i teraz.

Ja osobiście za Owsiakiem i jego "róbta co chceta" nie bardzo przepadam, co nie znaczy, ze nie popieram WOŚP.
Ale Rydzyka też nie lubię, a do Kościoła dumnie należę;)
[url=www.nawieszaczku.pl]image[/url]
Każde dziecko w Polsce od paru lat ma badanie przesiewowe słuchu właśnie dzięki WOŚP, a o tym ile sprzętu jest na oddziałach dzieciecych wie chyba każda mam, której dziecko było w szpitalu. Ja bardziej wierzę ,ze orkiestra jest rozliczana z pieniedzy uczciwie, a Kościół w tej kwestii nie jest przez nikogo kontrolowany.
image

image
Uogólnianie, że Kościół nie popiera WOSP jest niesprawiedliwe. Są oczywiście księża, których boli (w tym Rydzyk, który ma tyle wspólnego z naukami kościoła co alkoholik z trzeźwością - nikogo nieobrażając), że człowiek niezwiązany z tą instytucją w jeden dzień uzbiera "górę grosza".
Wczoraj jednak na mszy w Matemblewie na kazaniu ksiądz wspomniał o akcji Owsiaka i zapytał: "co Ty zrobiłeś, aby bezpośrednio pomóc drugiemu człowiekowi?".
Bądźmy zatem sprawiedliwi nie osądzajmy wszystkich jedną miarą i po prostu, "bądźmy czyimś dobrodziejstwem i chociaż raz usłużmy drugiemu człowiekowi".
Ciekawe ile z osób krytykujących postawę kościoła wobec WOŚP było wczoraj na mszy. JA byłam i słyszałam jak ksiądz namawiał ludzi aby wspierali Orkiestrę. A w kazdym zawodzie są osoby, które nie powinny go wykonywać. Czy w związku z tym że są źli lekarze przestaniemy się leczyć? Jeden Rydzyk to nie cały kościół. Nie słucham Radia MAryja i nie toeruję Rydzyka ale potrafię nie uogolniać.
to bardzo szczytny cel popieram w 100%
image
A ja od kilku lat nie daje na Wosp.Wole pomagac w inny sposob,np.Caritasowi.
Owsiak w jeden dzien zgarnia polowe z tych 40mln.zlotych,ktore ludzie wrzucili wiec niech nie narzeka ze go gardlo od gadania boli bo za darmo nie gada.
A za te 20mln moglby kupic dodatkowa aparature dla dzieci a nie....nie powiem co.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no powiedz, bo ja nie wiem.

może mnie oswiecisz?
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pozostawię to bez komentarza...
image
image

image
Jestem z WOSP od pierwszego Finalu, wiec juz 18 lat. Na poczatku jezdzilam na koncerty (na pierwszym finale bylam w Ponznaniu :) ). Owsiaka znam znacznie dluzej, jeszcze z Rozglosni Harcerskiej. Pamietam jak na jakims koncercie, jeszcze przed I Finalem, rzucil haslo WOSP i zaczela sie zbiorka wsrod ludzi. Nikt z nas nie wierzyl, ze to sie rozrosnie na taka skale. Wspaniale, ze tak sie stalo.
I osoby bredzace o kradziezach Owsiaka powinny spalic sie wstydu, bycie zlym czlowiekiem nie uprawnia do obrazania tych dobrych.
Moim zdaniem chodzi o kasę. Akcja WOŚP jest zawsze w niedzielę więc częśc księży wychodzi z założenia, że ta niedziela będzie "chuda", bo ludzie na tacę dadzą mniej lub w ogóle, bo wrzucą do puszek.

Zazdrośc to druga kwestia. Jurek Owsiak poderwał miliony ludzi do otwarcia się na drugiego człowieka. Kościół nie ma się w tej kwestii czym chwalic. Nie zazdroścmy Jurkowi pieniędzy. On robi naprawdę coś wspaniałego i jak patrzę na niego to robi to z WIELKIM SERCEM.
I niech to robi do końca świata i o jeden dzień dłużej :)
koscilowi nic nie skapnie z WOSP wiec mu sie to nie podoba hehehehe.

oby wiecej takich Owsiaków!!! :)
image
Droga Kazimiero, zanim oskarżysz kogoś o kradzierz to może sprawdź rozliczenie tego co dostał??

Myślisz, że pod takim obstrzałem (media, słuczhacze Radia Maryja, przypadkowi ludzie którzy biorą w tym udział) Owsiak lekką ręką zgarniał by sobie 20 mln do kieszeni????? W życiu by to nie przeszło.

W każdej fundacji jakiś tam procent przeznaczany jest na organizację itp.

Nie wiem czy byłaś kiedyś na oddziale OIOM dla dzieci w szpitalu wojewódzkim. Ja miałam to nieszczęście. Każdy sprzęt pod który podłączona była moja córka miał emblematy WOŚP.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
to logiczne,bo utrzymanie kazdej organizacji tez kosztuje.kwestia jaki to jest procent? Jesli np 30 albo wiecej to wtedy nalezy sie krytyka.

Prawda jest taka,ze gdyby nie WOSP to wiele szpitali nie mialoby czym robic specjalistyczne badania i leczyc.
image
Caritasowi nie dalabym grosza. nie mam zaufania do zadnej organizacji zbierajacej pieniadze ,którą "wymyslił" kosciół.
image
ja daję kase i na WOŚP i na Caritas...obydwie instytucje czynią dobro

ale samej otoczki WOŚPU wybaczcie ale nie trawię...nie znoszę Owsiaka, tej krzykliwości, hałasu...bleee

idea szczytna ale ja unikam miejsc publicznych podczas finałów, kasę przelewam na konto
Justi, jeżeli się nie mylę, ten procent jest ustalony ustawowo, i jest to chyba 7%, Ale mogę się teraz mylić i należałoby to sprawdzić.
heheh:) ja mam tak samo - kasę daję - ale nie znoszę tego hałasu i program na dwójce mnie już kompletnie dobija - ciągle mówią w tempie katarynki, niczego nie rozumiem i wszyscy krzyczą i grają jednocześnie... ale cel szczytny - więc wspieram finansowo:)
Sprawdziłam na ich stronie są sprawozdania finansowe, jeśli ktoś chce sobie poczytać. Zawsze dla świętego spokoju można pojedzić po polsce i sprawdzić czy sprzęt faktycznie stoi.

Ja również przelewam pieniądze na konto. Nie lubię tłumów w ogóle. Ale akcję popieram wszystkimi moimi członkami.
Rydzyk z zazdrości, że ludzie zamiast na radyjko dają na WOŚP zaczął szkalować Owsiaka, a moherowe babcie uwierzą we wszystko co im ksiądz, a raczej jakiś zakonnik, którego uważają za księdza, powie
Kościół to nie to samo co Radio Maryja!!! Nadal widzę że mylą się często te pojęcia równo w różnych mediach. Bez przesady. Po pierwsze mówiąc o kościele: Czy Papież w Watykanie potępił WOŚP i wydał jakiś edykt w którym to oficjalnie komunikuje?
Radio Maryja oczywiście nie, ale Rydzyk już do kościoła należy i niestety nie powinien do niego należeć. Takie jest moje zdanie. Kościół nie robi nic aby takie czarne owce nie oszukiwały swoich wiernych.
image
image

image
po pierwsze potępienie płynęło z Radyjka a nie z ambony :)
Jeżeli chodzi o owsiaka to nie ma co dyskutowac. Facet robi kawał dobrej roboty i to widać gołym okiem. Co do kasy, to przecież ponosi też jakieś wydactki w związku ze swoją działalnością itd więc o co chodzi? A nawet jeśli jakaś kasa "ląduje" w jego prywatnej kieszeni to na zdrowie mu! Za każdą pracę należy się zapłata, a on w swoją wkłada wyjątkowo dużo serca!
Swoją drogą śmieszne jest to że krytyka dla niego popłynęła z radia, które kilkakrotnie w ciągu dnia podaje swój numer konta...
oczywiście, że Kościół to nie to samo co Radio Maryja, ale duża część księży popiera Rydzyka i stąd na ambonie powtarzanie tego co w radyjku powiedzieli, a reszta nic nie robi, żeby to zmienić,
to że papież np. nie potępiał Żydów nie stało księżom w kościołach na przeszkodzie wygłaszać antysemickich kazań,
rzadko kto czyta encykliki, a Kościoł jest odbierany tak, jak się prezentuje na mszach w kraju
a ja paieam jak były początki i zbieralismy i staneliśmy pod kościołem i wyszedł ksiądz i nas pogonił:((((ja popieram akcję. Nasz synek leżał n a inensywnej i to prawie miesiąć. Wszysko tam było z tej fundacji.
Dzieki tej fundacji ma badany za darmo słuch i to już 3 raz.
Widomo że na pewno cos skapnie dla szychy, ale kiedys poprosilam o pomoc kościół i lipa...jak mieliśmy kłopoty to własnie ci najbardziej latający do kościoła się odwracali od nas...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (85 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....

do góry