Widok

co z tym szczepieniem...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny - szczególnie te które mają dzieciaki starsze niz rok - moje bobo kończy zaraz roczek i zbliża się termin szczepienia na odre, różyczkę ect. Ja generalnie jestem z aszczepieniem jednak ciagle krązy masa opinii, że to szczepienie jest jakoś szczegolnie niebezpieczne (nie mówię tu o autyźmie).
Czy szczepiłyście maluchy jakimiś konkretnymi szczepionkami? Jeśłi tak to dalczego?
pozdrawiam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
polecam forum http://www.szczepienia.org.pl
a tu z bardzo wiarygodnych stron można przeczytać, jakie mogą być powikłania po szczepieniach:
http://pl.wikisource.org/wiki/Niepożądane_odczyny_poszczepienne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hm, ja tam sie nie zgodze, ze "wielu lekarzy nie szczepi swoich dzieci". Sama jestem lekarzem i nie slyszalam o tym, zeby ktorys ze znanych mi kolegow nie szczepil swoich dzieci. Sama tez mojego synka szczepie. Moze zdazaja sie tacy, co tego nie robia, ale na pewno nie jest to zadna wiekszosc, tylko jakies pojedyncze przypadki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje dziecko po szczepieniu zaczęło chodzić...

jakoś jednak nie widzę związku pomiędzy szczepieniem a tym faktem.
Więc dlaczego miałby być pomiędzy szczepieniem a autyzmem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
:) super, dzieki za informacje-ja juz tez sprawdziłam, że u nas szczepią priorixem. Fipi będzie zaszczepiony i mam nadzieje, że swinki, odry ect nas ominą:)

a swoją drogą to ciekawe dlaczego wielu lekarzy nie szczepi swoich dzieci..?
najczęściej skutki uboczne wystepują z powodu reakcji alergicznej na szczepionkę lub odpowiedzi immunologicznej.. nie wystepują one u wszystkich dzieci.. mozna rzec, że najwiecej przypadków jest u dzieci wcześnie urodzonych, alergików, z wadami CUN. Rozwazacie tutaj powikłania po szczepieniach.. a dlaczego nikt nie rozwazy powikłań po chorobie, na która dziecko nie było szczepione?
Przyklad z zycia wzięte.. mojego synka szczepiłam na rota,.. kuzynka nie szczepiła.. mamy dzieci w podobnym wieku (mój 3 mce mlodszy) kiedy jej synek miał 8 mcy trafił do szpitala na ponad miesiąc z powodu zarazenia rota i dalszych powikłań.. ponad miesiąc siedzenia w szpitalu, patrzenia na ledwo żywe dziecko... jej słowa " bo chciała zaoszczędzić 300zł, nie wybacze sobie" ... oczywiście można gdybać.. można nie szczepic i dziecko nigdy nie zachoruje,.. mozna szczepić i "coś" będzie nie tak.. niestety nie ma dobrych odpowiedzi, ile lekarzy tyle opinie... im bardziej świadomi rodzice tym większy problem.

odnosnie meningo i pneumo... nie są to nowe szczepionki, w wielu krajach to "standardy" u nas nie .. ale to kwestia 2-3 lat az wejdą do kalendarza szczepień (sa już nad tym prace)...

szczepionka MMR .... były problemy z tą szczepionką.. ale z jej poprzednią "wersją"
we wszystkich przychodniach na terenie województwa pomorskiego dostępna jest szczepionka PrIORIX (pracuję w Sanepidzie)
Pozdrowionka
ze szczepieniami - moja pediatra uważa, że "dziecko je odchoruje", ale trzeba zaszczepić; po szczepieniu MMR powiedziała, żebym 3 dni była w domu z małą, żeby nie narażać jej osłabionego organizmu... to wydało mi się dobre rozwiązanie...
Kasia:) Dzięki wielkie. Tez czekałam na info od Ciebie co tam powie dr B;)
W autyzm to nie bardzo wieerzę:) Jestem za szczepieniem:).
sdziękujemyb za wsyztskie informacje.
Pozdarwiamy serdecznie
A czy ktoś wie, jaką szczepionką szczepią w przychodni na Rogalińskiej?
Dzięki Kasia. Zakręciłam się już ;-)
Będę miała na uwadze żeby zaszczepić młodą priorixem
No wlaśnie ja czytalam różne wypowiedzi na innych forach i raczej MMR nie jest dobrze oceniana więc chyba lepiej PRIORIX.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
z ciekawości przejrzałam książeczkę zdrowia Gabrysia, żeby zobaczyć jaką szczepionkę miał podaną ;) 28.09 został zaszczepiony Priorixem :P
Iza, 6w1 to co innego niż MMR
MMR to szczepionka na odrę-świnkę-różyczkę w kalendarzu szczepień po 12stym miesiący żucia
a ta 6w1 to do 1 roku życia ( inny zestaw szczepień )
U mnie w przychodni szczepią prorixem. Mąż dzwonił i wypytywał ;)
kurcze, jak szczepiłam 6w1 to młoda nie mogła dostać tego MMR?
Właśnie nie wiem jak to jest, bo jakiś czas temu priorixem szczepili w przychodniach.
Jutro będę dzwonić do "swojej"przychodni i zapytam czym u nas szczepią, jeśli MMR to poproszę o receptę na priorix

Iza, jest dla maluszków bo moje starszaki były MMR szczepione ( jak były małe )

KR, ja guru tak wierzę, że kiedy z nią porozmawiam, zawsze mi lżej na sercu :)
Mam dla Ciebie też odpowiedź o to co pytałaś, ale na spokojnie odpowiem, bądź zapraszam na kawkę ;)
słuchajcie, ta MMR to jest po roczku?
Jest to szczepienie obowiązkowe bezpłatnie, ale czy my rodzice mamy mozliwość wyboru jaką szczepionke podadzą, czy MMR, czy PRIORIX?
No Kasiu w końcu wiemy na czym stoimy:) Jak guru każe tak zrobimy:):):)
ja właśnie wczoraj odbyłam rozmowę z moją szwagierką z Anglii mamą dwóch bliźniaków- u nich choć jest to szczepienie obowiązkowe wiele osób nie szczepi. Ona też nie zaszczepiła. Ale w 19 miesiącu nie wytrzymała bo cały czas się denerwowała i myślała o tym szczepieniu. Zaszczepiła- odpukać chłopcy mają 3 latka i jest ok:)

image
My szczepiliśmy.Maly dostal priorix.Jedna pielęgniarka chciala dać MMR ale druga która szczepila powiedziala,że lepiej priorix dla takiego malucha a MMR lepiej dla starszych.Ciekawe czemu wybrała PRIORIX.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry