Widok

co zamiast smecty??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam
moja córa ( 10 miesięcy) ma biegunkę. Byliśmy u lekarza i ten zlecił m.in. smectę. Ale to jest tak obrzydliwe, że dziecko nie chce tego jeść :/
Przemycam jej w obiadku, deserku (podaję jagody) ale jak wyczuje to od razu nie chce jeść, a nawet zwraca :/
czy jest coś innego co mogę jej podac zamiast smecty co nie ma tak okropnego smaku?
Pomóżcie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Enterol , albo tradycyjny węgiel chociaż ciężko go rozpuścić. Jeszcze może pomóc domowej roboty kisiel: woda, sok z cytryny albo malinowy i mąka ziemniaczana aż będzie gęste
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Węgiel dla dużych dzieci! Enterol jak najbardziej.
no zamiennika za bardzo nie ma o jakimś dobrym smaku , ja podawałam łyżeczką male ilości na zmianę z piciem/jogurtem - nie mieszałam bo wtedy wszystko było wyplute
Smecta i Enterol to nie jest to samo
jagody

gotowany ryż - może być z musem z gotowanych jabłek (lub pieczonym jabłkiem)

kompot z jabłek

kompot z suszonych jagód

kleik ryżowy z bananem

zupa krem z dużą ilością gotowanej marchewki, gotowana marchewka

HIP ORS 2000 http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.php?products_id=2258
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
daję jej jagody, banana, kleik ryżowy (pluje nim ;) ) , marchewkę

spróbuję ten Ors 200

dodatkowo mam przepisany Orsalit, Nifuroksazyd i tą nieszczęsną Smectę ;)
z tego wszystkiego Nifuroksazyd będzie najskuteczniejszy i najszybciej zadziała - ja bym podała , na dobry smak nie licz , czasem trzeba podać na siłę nieco , no niestety nie wszystkie dzieci chętnie łykają lekarstwa
agusiagda, czy aby na pewno kompot z jabłek?
wogóle jabłek nie dawałabym!!!
Kas - http://www.rodzice.pl/male-dziecko/zdrowie/Atak-rotawirusa-szkola-przetrwania.html kompot i mus z jabłek :]

http://dziecko.niania.pl/maluch/artykul,6509.html
"Kompot z jabłek - Jest bogaty w składniki mineralne (sód, potas), które w czasie biegunki są wypłukiwane z organizmu. Jabłka zawierają także pektyny, błonnik oraz kwasy organiczne, mające własności bakteriobójcze. Pediatrzy porównują dietę jabłkową do szczotki czyszczącej jelita z uszkodzonych nabłonków i bakterii."
O kompocie z jabłek też słyszała ze pomaga tylko musi byc na maksa rozgotowany,
Najlepszy chyba będzie ten kisiel, spróbuj jest smaczny.
mój mały miał ostatnio biegunkę 2 tygodnie smekta ani inne wynalazki nie pomogły - dopiero priobiotyk uspokoił brzuszek :) także oprócz typowych dań przy biegunce jak marchew, ziemniaki, ryż jagody podawać priobiotyk - tylko nie pamiętam nazwy (był w biało pomarańczowym opakowaniu - dla dzieci i dorosłych w kapsułkach
o tak Probiotyk tez podaję - Dicloflor

i tak sie zastanawiam nad tym Nifuroksazydem... w ulotce jest by podawac po 5 ml 3x na dobe a pediatra kazała mi dawac po 1.7 ml 3x na dobe...
to sporo mnuej niz zalecane :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hidrasec jest super, ale na recepte. No I probiotyk oczywiscie. A nifuroksazyd na wirusy nie dziala, wiec nie pomoze.
nie będę oryginalna - ors 200 jest super
jak trafiłyśmy do szpitala bo mała była na skraju odwodnienia z powodu biegunki i wymiotów to podali nam jakies inne leki ale dopiero po podaniu ors biegunka ustała
plusem jest bez wątpienia to ze mojej to zasmakowało, o ile elektrolity i inne podawałam w herbatce, strzykawką po kilka ml to jak spróbowała ors to od razu wypiła pół butelki :)
Probiotyki obowiązkowo. Nifuroksazyd jest bardzo dobry, ale ten dla dzieci jest na receptę o ile sie orientuję. My stosujemy jeszcze tasectan i węgiel w syropie.
Hidrasec jest super, tylko ta cena ;/
ja podawałam węgiel 3 latkowi, nic nie pomagało innego, węgiel zadziałał
a dawałam wszystko, co zostało wymienione. Lekarka nie wspomniała, ze nie wolno, a mówiłam, że podałam
zadziałał węgiel a później hidrasec załatwił sprawę na dobre.
Dlaczego nie można podawać węgla?
Rybka - dawałaś Carbosal? (węgiel w syropie o smaku coli?) http://www.i-apteka.pl/product-pol-36125-CARBOSAL-syrop-o-smaku-coli-100ml.html
Czy zwykły węgiel?
u nas juz na szczęście po biegunce (odpukać ;) )
Zwiększyłam odrobine dawkę Nifuroksazydu i zadziałało :)

probiotyk podaję nadal... tylko nie wiem przez ile dni jeszcze podawac
Agusia - zwykły, bo o takich cudach jakoś nikt w aptece nie słyszał ;p Dzięki :) kupię koniecznie

No tak, smakowo to cudowne nie jest, ale przy moich dzieciach zawsze wolałam się przemęczyć, jakoś przemycać przy innych posiłkach, ale podać, bo zwyczajnie żaden inny lek nie działa tak dobrze jak Smecta. Tzn. w przypadku naszych dzieci ona zawsze gwarantowała skuteczność. My np. w aucie zawsze mamy na wszelkie wypadek Smectę GO. Niby to samo, ale jednak w mocno innym wydaniu.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

do góry