Widok

co zamiast smecty??

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
witam
moja córa ( 10 miesięcy) ma biegunkę. Byliśmy u lekarza i ten zlecił m.in. smectę. Ale to jest tak obrzydliwe, że dziecko nie chce tego jeść :/
Przemycam jej w obiadku, deserku (podaję jagody) ale jak wyczuje to od razu nie chce jeść, a nawet zwraca :/
czy jest coś innego co mogę jej podac zamiast smecty co nie ma tak okropnego smaku?
Pomóżcie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Enterol , albo tradycyjny węgiel chociaż ciężko go rozpuścić. Jeszcze może pomóc domowej roboty kisiel: woda, sok z cytryny albo malinowy i mąka ziemniaczana aż będzie gęste
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no zamiennika za bardzo nie ma o jakimś dobrym smaku , ja podawałam łyżeczką male ilości na zmianę z piciem/jogurtem - nie mieszałam bo wtedy wszystko było wyplute
Smecta i Enterol to nie jest to samo
jagody

gotowany ryż - może być z musem z gotowanych jabłek (lub pieczonym jabłkiem)

kompot z jabłek

kompot z suszonych jagód

kleik ryżowy z bananem

zupa krem z dużą ilością gotowanej marchewki, gotowana marchewka

HIP ORS 2000 http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.php?products_id=2258
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
daję jej jagody, banana, kleik ryżowy (pluje nim ;) ) , marchewkę

spróbuję ten Ors 200

dodatkowo mam przepisany Orsalit, Nifuroksazyd i tą nieszczęsną Smectę ;)
agusiagda, czy aby na pewno kompot z jabłek?
wogóle jabłek nie dawałabym!!!
z tego wszystkiego Nifuroksazyd będzie najskuteczniejszy i najszybciej zadziała - ja bym podała , na dobry smak nie licz , czasem trzeba podać na siłę nieco , no niestety nie wszystkie dzieci chętnie łykają lekarstwa
Kas - http://www.rodzice.pl/male-dziecko/zdrowie/Atak-rotawirusa-szkola-przetrwania.html kompot i mus z jabłek :]

http://dziecko.niania.pl/maluch/artykul,6509.html
"Kompot z jabłek - Jest bogaty w składniki mineralne (sód, potas), które w czasie biegunki są wypłukiwane z organizmu. Jabłka zawierają także pektyny, błonnik oraz kwasy organiczne, mające własności bakteriobójcze. Pediatrzy porównują dietę jabłkową do szczotki czyszczącej jelita z uszkodzonych nabłonków i bakterii."
O kompocie z jabłek też słyszała ze pomaga tylko musi byc na maksa rozgotowany,
Najlepszy chyba będzie ten kisiel, spróbuj jest smaczny.
mój mały miał ostatnio biegunkę 2 tygodnie smekta ani inne wynalazki nie pomogły - dopiero priobiotyk uspokoił brzuszek :) także oprócz typowych dań przy biegunce jak marchew, ziemniaki, ryż jagody podawać priobiotyk - tylko nie pamiętam nazwy (był w biało pomarańczowym opakowaniu - dla dzieci i dorosłych w kapsułkach
Węgiel dla dużych dzieci! Enterol jak najbardziej.
o tak Probiotyk tez podaję - Dicloflor

i tak sie zastanawiam nad tym Nifuroksazydem... w ulotce jest by podawac po 5 ml 3x na dobe a pediatra kazała mi dawac po 1.7 ml 3x na dobe...
to sporo mnuej niz zalecane :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hidrasec jest super, ale na recepte. No I probiotyk oczywiscie. A nifuroksazyd na wirusy nie dziala, wiec nie pomoze.
nie będę oryginalna - ors 200 jest super
jak trafiłyśmy do szpitala bo mała była na skraju odwodnienia z powodu biegunki i wymiotów to podali nam jakies inne leki ale dopiero po podaniu ors biegunka ustała
plusem jest bez wątpienia to ze mojej to zasmakowało, o ile elektrolity i inne podawałam w herbatce, strzykawką po kilka ml to jak spróbowała ors to od razu wypiła pół butelki :)
Probiotyki obowiązkowo. Nifuroksazyd jest bardzo dobry, ale ten dla dzieci jest na receptę o ile sie orientuję. My stosujemy jeszcze tasectan i węgiel w syropie.
Hidrasec jest super, tylko ta cena ;/
ja podawałam węgiel 3 latkowi, nic nie pomagało innego, węgiel zadziałał
a dawałam wszystko, co zostało wymienione. Lekarka nie wspomniała, ze nie wolno, a mówiłam, że podałam
zadziałał węgiel a później hidrasec załatwił sprawę na dobre.
Dlaczego nie można podawać węgla?
Rybka - dawałaś Carbosal? (węgiel w syropie o smaku coli?) http://www.i-apteka.pl/product-pol-36125-CARBOSAL-syrop-o-smaku-coli-100ml.html
Czy zwykły węgiel?
u nas juz na szczęście po biegunce (odpukać ;) )
Zwiększyłam odrobine dawkę Nifuroksazydu i zadziałało :)

probiotyk podaję nadal... tylko nie wiem przez ile dni jeszcze podawac
Agusia - zwykły, bo o takich cudach jakoś nikt w aptece nie słyszał ;p Dzięki :) kupię koniecznie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

rodzice chrzestni-kiedy zapytać? (21 odpowiedzi)

Tak sobie myślę kiedy prosi się by dana osoba została rodzcem chrzestnym naszego Maluszka? Jak...

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

WAŻNE -- POSZUKUJĘ AUTA NA PRZEWÓZ RZECZY DO POLSKI --- !!! (14 odpowiedzi)

Witam mam nietypowe pytanie poszukujemy auta, osoby która pracuje w jakiejś firmie przewozowej...

do góry