Widok

co ze szpinakiem?

Czas wolny Temat dostępny też na forum:
jak przyrządzic szpinak zeby nie byl mdly? moja tesciowa uwielbia a przyjezdza na obiad w niedziele i chce jej zaimponowac :) pomozcie!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sie przkonalam do szpinaku. maselko rozpuszczasz, do tego wrzucasz czosnek i na koniec szpinak. zadusic. a potem ugotowac makaron i razem wymieszac. pycha. ja to czasem tez troszke bialego wina dodaje do smaku jak sie dusi. teraz mozesz tez dostac w sklepach mrozony szpinak z sosem serowym czy smietanowym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja generalnie uwielbiam szpinak:) Oto przepis na zupę szpinakową:
szpinak mrożony rozdrobniony 1 opakowanie, kostka rosołowa - robisz bulion, wrzucasz szpinak, gotujesz, możesz dać trochę masła, potem doprawiasz do smaku - sól, pieprz i gałka muszkatołowa, zabielasz śmietaną. Możesz dodać ząbek czosnku. Podajesz z jajkiem ugotowanym na twardo. Ale ten przepis chyba trochę spóźniony bo teściowa już była zapewne:) Ale może się przyda na inną okazję:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
listopadowa, to ciekawy pomysł bardzo. na szpinaku zupy jeszcze nie jadłam. trzeba wypróbować.

ja nawet latem kupuję szpinak mrożony, bo nie ma przy nim żadnej roboty. nie trzeba myć tych liści, a to czasochłonne zajęcie. moim zdaniem najlepszy jest mrożony z sosem serowym, bo ja bardzo sery lubię. on już jest gotowy do podania ale ja czasem dodaję sobie więcej czosnku i sera bo lubię bardzo dużo :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej, do zupy i innych potraw szpinakowych (np. do spaghetti) można też dodać sera pleśniowego lazura (niebieskiego lub zielonego) - ale to jak ktoś lubi ich smak. A zupa jest naprawdę fajna, przynajmniej u mnie w domu wszyscy się zajadają:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
kiedyś dostałam ten przepis od dziewczyny z forum na www.wizaz.pl ;)


jakoś wcześniej miałam "długie zęby" na szpinak ;)

zobaczyłam zdjęcie tego dania i postanowiłam sprawdzić jak smakuje :)

jest pyyyyszne :D nawet mój Mąż i Mama zajadają się nim ;)





makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkami na twardo i czosnkiem :) od siebie dodaję podgotowaną marchewkę - dla koloru :)

gotujemy makaron, na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem(dużo czosnku 3-4ząbki), solą i pieprzem :) do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, podgotowane brokuły i marchewkę + pokrojone jajka na twardo :D

pycha ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
brzmi smacznie, szczegolnie ta zupa takiej nigdy nie jadlam. Ostatnio to szpinak robilam do mrozonych filetow z mintaja. Do rybki pasuje bardzo, zamiast ziemniakow.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co do rybki ze szpinakiem to robię tak:
Przygotowuję sos szpinakowy w garnku - daję szpinak (1 opakowanie, przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaję śmietanę, starty parmezan i surowe jajko) - sos musi trochę zgęstnieć, można zamiast jajka zagęścić mąką.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam na spodzie pokrojone talarki ziemniaka (surowy ziemniak). Solę i polewam sosem szpinakowym. Potem kładę filety rybne - np. tilapię (ryby wcześniej nie przyprawiam), po czym tą warstwę znowu trochę solę i polewam resztką sosu. Powierzchnię sosu posypuję sporą ilością parmezanu. Zapiekam 40-50 min. w temp. 180-200 stopni. Ważne jest tylko aby sos był gęsty, a ryba i ziemniaki mocno odsączone z wody.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dla teściowej? no to tak: rozmrażasz szpinak na małym ogniu, potem musisz dodać zasmażkę-masło, olej, mąka, H3PO4, NH3, HCL, H2SO4 i co tam masz pod ręką. w razie braku w/w substancji możesz dodać DOMESTOS albo LIZOL. ma ciekawe substancje drażniące np. podchloryn sodu. a jak by przeżyła, bo to w końcu teściowa nie człowiek, to uderz ją rytmicznie kilkukrotnie w głowę, najlepiej tym garnkiem w którym przygotowałaś szpinak.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja proponuje nalesniki z nadzieniem z fety i szpinaku, calosc zalewamy pomidorami (z puszki, pokrojone sa, albo cale i sie wtedy je rozdrabnia), posypujemy serem zoltym i zapiekamy w piekarniku. na necie jest kilka niezlych przepisow, pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Zdrowie

Przedwczesny wytrysk (3 odpowiedzi)

Często mam tak, że jak poznam jakąś fajną laskę, dochodzi do czegoś więcej to mam duży problem z...

Środki na przedwczesny wytrysk (7 odpowiedzi)

Jakie znacie najlepsze sposoby na przedwczesny wytrysk? Ogólnie trochę zawiodłem się na...

gdzie na masaż ciała w gdyni? (47 odpowiedzi)

może znacie jakieś miejsce, gdzie można się udać na masaż ciała. Jakieś niedrogie spa czekam na...

do góry