Widok

co zrobić aby nie ukradli roweru??

dostałem nowy rower, taki troche droższy, co zrobić aby zmniejszyć prawdopodobieństwa buchnięcia go, i zwiekszyć prowdobopodobięstwo odnalezienia go?? i czy to prawda że na policji można zarejestrować rower??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
w moim rowerze nie ma naklejek... wszystkie napisy są namalowane
roweru nie trzyma sie w piwnicy! to raz....a dwa nie ma czegos takiego jak zdzieranie naklejek, no chyba ze masz rower z makrokeszu, jezeli masz jakas firmową rame to naklejki sa pod lakierem a nie tandetnie nalepione, wiec ewentualnie mozesz je czyms zakryc.
;) dziękuję... Wiedziałem co robiępytając na forum ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak zeb nie ma, to spróbuj zapytac w szkole na sobieskiego w gdańsku - prowadzą kursy cnc więc pewnie też usługówkę (a jak nie oficjalnie to się z "panem staszkiem" dogadasz) ZESPÓŁ SZKÓŁ METALOWYCH 80-216 GDAŃSK UL. SOBIESKIEGO 90 TEL.341-22-01 email: zsm@zsm.edu.pl
> zapominasz ze wspomniany przez Ciebie rower do 2 tys. jest już
> na szybkozamykacze. A to podraża imprezę dwukrotnie bo musisz
> zapiąc jeszcze kółka.

za 200 (tzn. 35 funtów, może u nas nie, nie sprawdzałem) masz metrową kiełbasę - jak zdejmiesz przednie to da się spiąć razem z ramą i tylnim i solidną barierką. podreczna umywalka wskazana ;P
Wielki Zeb napisał(a):
> Na pytanie
> gdzie można kupic takie drzwi polecam firmę XXXXXXX podaje num
> tel.058-678-35-43

no właśnie, skoro juz przy tym temacie jesteśmy... wiem ze Twoja firma zajmuje sie m.in. poręczami z nierdzewki itp... czyli spawać również spawasz... a czy masz dojście do cięcia laserowego w płycie nierdzewnej 5mm (lusterko) ?
;)
Nie wiem co miałeś na mysli mówiąc buchniecie .W razie buchnięcia z miejsca zamieszkania Proponuje ci zabezpieczenie piwnicy solidnymi stalowymi drzwiami.Kraty w okna itp. Takie drzwi załatwiają kradzież w bloku prawie w 100%.Na pytanie gdzie można kupic takie drzwi polecam firmę XXXXXXX podaje num tel.058-678-35-43
grisza napisał(a):
> kiełbasa ABUSA za 200
> zeta zabezpieczy więc kazdy rower do 2 tys przypiety w
> ruchliwym miejcu w dzień na nie więcej niż 15 minut.

zapominasz ze wspomniany przez Ciebie rower do 2 tys. jest już na szybkozamykacze. A to podraża imprezę dwukrotnie bo musisz zapiąc jeszcze kółka.

W każdym razie większość zapięć z rodzaju 'linka', łańcuch' da się przeciąć nożycami z Makro czy innego praktikera (koszt nożyc - kilkanaście zł, ramię - ok 70 cm.). A jakiekolwiek zabezpieczenie poniżej 100 zł nadaje się na śmietnik (chyba że pół metra łańcucha z oczkami gr. 1 cm zamykany gerdą - ale to jest już handmade custom product ;)
;)
p.s. chyba, że masz pecha
Valhior napisał(a):

> dostałem nowy rower, taki troche droższy, co zrobić aby
> zmniejszyć prawdopodobieństwa buchnięcia (...)??

umieć się napierdzielać - ja mam 2:0 dla mnie jak do tej pory w polsce. oprócz tego dobre zapiecie - ale to tak naprawdę złodzieja nie powstrzyma jak na długo zostawisz gdzieś rower. drogiego roweru po prostu nie zostawia się przypiętego "na mieście". taniego nikt nie ruszy jak będzie musiał walczyć z zabezpieczeniem dłużej niż minutę - tu przelicznik jest dosyć prosty - minuta walki to ok 100 zeta. kiełbasa ABUSA za 200 zeta zabezpieczy więc kazdy rower do 2 tys przypiety w ruchliwym miejcu w dzień na nie więcej niż 15 minut.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
kup sobie pałe teleskopową na allegro, ma 22 cm po rozlozeniu szybkim ruchem jakies 60-65, zalezy jaka kupisz. Sa zakonczone gumową lub metalowo kulka, nie ma mocnego na taka pałe jak dobrze przypier....po za tym jezdzij na szlakach uczęszczanych a w miescie po ulicy a nie na chodniku.
Są różne metody
1. Postaraj się o zabezpiecznie dobre zabezpieczenie typu U-lock lub tzw. kiełbasę - ceny tych zabezpieczeń mogą być szokujące dlatego trzeba zachować rozsądek.
2. Zdejmujesz firmowe naklejki i tak zostawiasz lub robisz własny napis typu "własność Adama".
3. Montujesz lub robisz jakiś znak, coś charakterystycznego co pozwoli Ci zidentyfikować rower z pewnej odległości.
3. Ćwicz sztuki walki, chodzisz na siłownię i wozisz metalową pompkę (może być popsuta).
4. Zrób zdjęcie roweru, Policja lubi je kolekcjonować po ewentualnej kradzierzy. Jednak szanse na odnalezienie roweru przez Policję są praktycznie równe 0. Nie wiem czego brak im więcej chęci czy profesjonalizmu ale jest to powalające. WIem z własnego doświadczenia.
witam.
Niewiem czy policja by cos poradziła, jak mi buchneli rower to nic nie zrobili lecz zdażaja sie przypadki odnalezień.
Najlepiej jeździj z kimś a ja jeźdisz sam to najlepiej ulicą. Przynajmniej ja tak robie.
A i niezostawiaj go nigdzie samego, nawet najlepsze zapięcie da sie przeciąć. Ja swój musze mieć w ręce bo inaczej jestem chory hehe :-)
Pozdrawiam
do góry