Odpowiadasz na:

Re: coś dobrego z dyni..

DYNIOWIEC 2 kg miąszu dyni szkl. wody szkl. cukru 2 galaretki cytrynowe kwasek cytrynowy 3 szklanki mąki 2-3 jajka 25dag margaryny do pieczenia szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dynię... rozwiń

DYNIOWIEC 2 kg miąszu dyni szkl. wody szkl. cukru 2 galaretki cytrynowe kwasek cytrynowy 3 szklanki mąki 2-3 jajka 25dag margaryny do pieczenia szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka, dodać wodę, cukier, galaretki, gotować przez 10-15min. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Z mąki, cukru, pr. do pieczenia, jajka i margaryny zarobić ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 z przeznaczeniem na spód i 1/3 - na wierzch. Spód ciasta wyłożyć na blaszkę, na nią wylać masę dyniową. Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć masę dyniową, po nakłuwać widelcem. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY 2 kg dyni 4 pomarańcze szklanka cukru opcjonalnie 1 cytryna Dynię kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, odstawiamy na dwie godzinki, żeby puściła soki. Następnie gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie i będzie można ją "zmiażdżyć" rozdrabniaczem do ziemniaków, albo blenderem. Obrane ze skórki cytrusy blendujemy i razem z sokiem dodajemy do papki dyniowej, gotujemy tak długo, aż powstanie nam odpowiednio gęsta masa. W zależności od preferencjo dodajemy mniej lub więcej cukru, dżem trzeba wysmakować i dosłodzić wedle uznania. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.

CYNAMONOWIEC Z DYNIĄ 4jajka, Szkl cukru, 2szkl mąki, Kostka margaryny, 2,5łyżeczki pr. do pieczenia,2 łyżeczki cynamon,.dynia pokrojona w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem, dodać szkl mąki i wymieszać. Roztopić w margarynę i wrzącą wlać do ciasta. Po wymieszaniu dodać drugą szkl, pr. do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie ubić. Ciasto wylać do blaszki, wyłożyć dynię. Piec ok. godziny w średnio nagrzanym piekarniku.

FRYTKI Z DYNI 40 dag miąższu dyniowego 1 cebula 5 łyżek maki 2 łyżeczki curry łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki olej do smażenia Dynię kroimy jak na frytki. Cebulę ścieramy na tarce, mieszamy z frytkami Odstawiamy na pół godziny. Następnie solimy,posypujemy papryką Obtaczamy w mące z curry. Smażymy na oleju na rumiano. Podajemy od razu.

DYNIA W OCCIE dynia dowolna ilość 1 szklanka octu 10% goździki około 15-16 szt ziele angielskie 5 ziaren 10-15 czubatych łyżek cukru(lub wg uznania ,dynia musi być słodko-kwaśna) 6 szklanek wody(jeżeli lubimy kwaśniejszą, dajemy 5 szklanek wody) sól

zobacz wątek
12 lat temu
~Diablica48

Cytat:

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry