Widok

coś dobrego z dyni..

polećcie coś,.. sprawdzonego..może jakaś zapiekanka? kilka próbowałam-ale nie zawsze są smaczne... a włąściwie jak dla mnie rzadko są ...;) z góry dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mi przychodzi na myśl tylko krem z dyni :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dynia marynowana
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
krem z dyni z mleczkim kokosowym i ptysiami
krem z dyni z imbirem i pomarancza
krem z pieczonej dyni i pieczonej papryki z fetą
krem dyniowo jabłkowy z gorgonzolą i orzechami włoskimi

ciasto dyniowe
dyniowe muffinki
racuchy dyniowo-serowe

placuszki z dyni (tartej)

curry dyniowe z kurczakiem, zurawina, cynamonem
risotto dyniowe
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki za inspiracje-zapewne co nieco wypróbuje, aczkolwiek szukam przepisów, w których smak dyni jest zmieniony lub mało wyczuwalny, póki co dziś zdecydowałam się na takową zapiekanke - i muszę przyznać-bardzo smaczna :)
http://makaronirodzynka.blogspot.com/2012/09/zapiekanka-makaronowa-z-dynia-i.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
LENIWE DYNIOWE KLUSECZKI 1 kg miąższu z dyni 250 g białego sera 7 łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko sól, pieprz, śmietana, cynamon, cukier. Miąższ dyni pieczemy do miękkości. Upieczoną dynię oraz ser biały miksujemy blenderem. Dodajemy jajka, mąki i wyrabiamy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Na gotującą się, osoloną wodę, kładziemy po połowie łyżki ciasta. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Podajemy na gorąco, polewamy śmietaną, posypujemy cynamonem i cukrem.
zwiń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ I DYNIĄ ½ kg ziemniaków kawałek cukinii kawałek dyni średnia cebula 4-5 łyżek mąki 2 jajka sól, pieprz szczypta ostrej papryki Ziemniaki ścieramy na tartce o małych oczkach, lekko odciskamy. Dynię i cukinię ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do ziemniaków. Dodajemy mąkę i jajka oraz przyprawy. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
NALEŚNIKI DYNIOWE Z 3 NADZIENIAMI 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki gotowanej dyni 1 łyżka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta gałki muszkatołowej szczypta sproszkowanego imbiru olej do smażenia Gotowaną dynię pognieść dokładnie widelcem. Do dyni dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem oleju). Dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na złoty kolor. Ja podałam swojej rodzinie te naleśniki z dżemem dyniowym, wiśniowym oraz z twarogiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
CIASTO Z DYNI I CUKINII 30 dag dyni szklanka startej cukinii 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 100 ml oleju 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli Dynię pokroić w kostkę. W misce zmiksować jajka, cukier i olej, dodać startą cukinię i resztę składników. Dynię dodajemy na samym końcu i delikatnie mieszamy. Keksówkę (12 x26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopni ok.40 -50 minut.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
KOPYTKA Z DYNI 400 g upieczonej dyni hokkaido 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajo 2 łyżki smalcu lub oleju cebula sól Dynię miksujemy w blenderze, wyjmujemy na stolnice, dodajemy mąkę, jajko, sól, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, formujemy wałeczki i tniemy w poprzek na kawałki. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę, wrzucamy partiami kopytka i gotujemy 3-4 minuty od czasu wypłynięcia, odcedzamy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu, polewamy kopytka.
zwiń
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
DYNIOWIEC 2 kg miąszu dyni szkl. wody szkl. cukru 2 galaretki cytrynowe kwasek cytrynowy 3 szklanki mąki 2-3 jajka 25dag margaryny do pieczenia szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dynię zetrzeć na tarce jarzynowej. Przełożyć do garnka, dodać wodę, cukier, galaretki, gotować przez 10-15min. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym. Z mąki, cukru, pr. do pieczenia, jajka i margaryny zarobić ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 z przeznaczeniem na spód i 1/3 - na wierzch. Spód ciasta wyłożyć na blaszkę, na nią wylać masę dyniową. Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć masę dyniową, po nakłuwać widelcem. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY 2 kg dyni 4 pomarańcze szklanka cukru opcjonalnie 1 cytryna Dynię kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, odstawiamy na dwie godzinki, żeby puściła soki. Następnie gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie i będzie można ją "zmiażdżyć" rozdrabniaczem do ziemniaków, albo blenderem. Obrane ze skórki cytrusy blendujemy i razem z sokiem dodajemy do papki dyniowej, gotujemy tak długo, aż powstanie nam odpowiednio gęsta masa. W zależności od preferencjo dodajemy mniej lub więcej cukru, dżem trzeba wysmakować i dosłodzić wedle uznania. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.

CYNAMONOWIEC Z DYNIĄ 4jajka, Szkl cukru, 2szkl mąki, Kostka margaryny, 2,5łyżeczki pr. do pieczenia,2 łyżeczki cynamon,.dynia pokrojona w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem, dodać szkl mąki i wymieszać. Roztopić w margarynę i wrzącą wlać do ciasta. Po wymieszaniu dodać drugą szkl, pr. do pieczenia i cynamon. Całość dokładnie ubić. Ciasto wylać do blaszki, wyłożyć dynię. Piec ok. godziny w średnio nagrzanym piekarniku.

FRYTKI Z DYNI 40 dag miąższu dyniowego 1 cebula 5 łyżek maki 2 łyżeczki curry łyżeczka soli łyżeczka ostrej papryki olej do smażenia Dynię kroimy jak na frytki. Cebulę ścieramy na tarce, mieszamy z frytkami Odstawiamy na pół godziny. Następnie solimy,posypujemy papryką Obtaczamy w mące z curry. Smażymy na oleju na rumiano. Podajemy od razu.

DYNIA W OCCIE dynia dowolna ilość 1 szklanka octu 10% goździki około 15-16 szt ziele angielskie 5 ziaren 10-15 czubatych łyżek cukru(lub wg uznania ,dynia musi być słodko-kwaśna) 6 szklanek wody(jeżeli lubimy kwaśniejszą, dajemy 5 szklanek wody) sól
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
DYNIA W SOSIE OGÓRKOWYM 40 dag miąższu dyni 2 ogórki kiszone Cebula 5 dag masła lub margaryny Łyżka mąki 1/2szklanki śmietany 1/2szklanki wody Sól, cukier, ostra papryka. Dynię kroimy w grubą kostkę. Ogórki w plastry. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle. Dodajemy dynię, wodę ,przyprawy do smaku, dusimy. Podprawiamy śmietaną i mąką. Na koniec dodajemy ogórki, ewentualnie doprawiamy do smaku.40 dag miąższu

KOTLETY Z DYNIĄ 50 dag mięsa mielonego 8-10dag dyni startej na średnich oczkach 1 cebula 1 czerstwa bułka 1-2 jajka Sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, vegeta. Bułka tarta do obtoczenia,. Bułkę moczymy, odciskamy. Cebulę drobno siekamy. Do mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, startą dynię, cebulę, jajko i przyprawy do smaku. Wyrabiamy masę, formujemy kotlety .Smażymy na rumiano.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
KOMPOT Z DYNIĄ 1,5kg dyni, 5dużych jabłek. 1szkl cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego. Owoce kroimy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy cukier i kwasek. Gotujemy do miękkości owoców.

RACUCHY Z DYNI 1 szklanka startej dyni na małych oczkach 3 łyżki kefiru jajko 1 szklanka maki sól, cukier łyżeczka proszku do pieczenia olej,cukier puder Dynię mieszamy z jajkiem, kefirem,szczyptą soli i cukru. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto. Nabieramy niewielkie porcje ciasta i rumienimy z obu stron na rozgrzanym oleju. Lekko studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

ZACIERKA Z DYNIĄ 400 g dyni 1 jajko 1/4 litra wody 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 litr mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka pieprzu Dynię pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości, a następnie przetrzeć przez sito. Z jajka, wody, mąki i szczypty soli zagnieść ciasto. Zagotować mleko. Z ciasta odrywać małe kawałeczki i wrzucać na gotujące się mleko. Do zacierki dodać przetartą dynię. Doprawić cukrem, pieprzem i solą.

ZUPA Z DYNI Z ZACIERKAMI 1średnia cebula, 1l bulionu, 3ząbki czosnku, 1czerwona papryka, 1/2kg obranej dyni, 4dojrzałe pomidory, 1jajko, 6łyżek mąki, 100g śmietany, słodka papryka, po pęczku natki pietruszki i szczypiorku, sól, pieprz, olej. Czosnek i cebulą obrać, drobno posiekać. Paprykę umyć i pokroić na kawałki. Wszystko podsmażyć na oPokrojone w kostkę pomidory i miąższ z dyni oraz bulion dusić pod przykryciem ok 30min. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. Ostudzić i zmiksować. ZACIERKA: Jajko i mąkę połączyć ze sobą, dobrze wymieszać i wrzucać do gorącej zupy. Na końcu dodać śmietanę i gotować jeszcze ok 20min. Zupę posypać posiekanym szczypiorkiem i pietruszką.leju. Taką zupę można podawać z ryżem, grzankami lub makaronem.

SZYBKA ZUPA Z DYNI Średnia dynie, 3-4ziemniaki, 2-3marchewki, 2-3pietryszki, Mały seler, 2cebule, Szkl kwaśnej śmietany. Sól, pieprz. Z dyni wydrążamy miąsz (tylko on będzie wykorzystywany w zupie bez pestek). Pozostałe warzywa obieramy, kroimy w kostkę i razem z dynią wkładamy do garnka. Warzywa zalewamy 2l wody i gotujemy do miękkości (uzupełniamy wyparowaną wodę). Doprawiamy do smaku. Zupę zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietana. Do zupy możemy również dodać bulion w kostce lub doprawi vegetą. Przed podaniem posypujemy zieleniną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki dzięki dziewczyny-super przepisy- rozumiem, ze wszystkie są przez was wypróbowane i polecane? od jutra zabieram się za eksperymenty dyniowe :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moje sa wszystkie sprawdzone
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Diablica Ty diablico:-))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No co ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Najtańsze sushi w Gdańsku (27 odpowiedzi)

Gdzie?

do góry