Re: cukrzyca ciążowa
Odnośnie arbuza zdania są podzielone - w jednych książkach piszą, że ma wysoki indeks glikemiczny, w innych że w miarę. U mnie też po arbuzie tragedii nie ma :) chociaż zdecydowanie wolałabym...
rozwiń
Odnośnie arbuza zdania są podzielone - w jednych książkach piszą, że ma wysoki indeks glikemiczny, w innych że w miarę. U mnie też po arbuzie tragedii nie ma :) chociaż zdecydowanie wolałabym pochłaniać go w większych ilościach, bo na takie gorące dni jest super.
Jeśli chodzi o jajka - wg mojej wyroczni odnośnie odżywiania (książeczka "Liczymy kalorie", niezbędnik dla delikwenta na pompie insulinowej ;) )
jajko gotowane 50g (sztuka) - 0,3 g węglowodanów
jajecznica 100g (z 2 jaj) - 0,5 g weglowodanów
parówki z kurczaka 45g (sztuka) - 1,9 g
paróki popularne 45g - 0g (ale nie mam pojęcia dlaczego - chyba to i tak zależy ogólnie od tego, co tam przemielą...)
dla porównania kromka chleba 20g ma ok 10g węglowodanów, czyli te wyżej wymienione rzeczy są dla nas stosunkowo bezpieczne :)
Ale już nauczyłam się że trzeba czytać etykietki, bo kiedyś np. kupiłam twarożek zagęszczany...skrobią, czyli ktoś zepsuł mój (z założenia) niskowęglowodanowy posiłek przez dodanie do niego węglowodanów w sposób sztuczny :(
zobacz wątek