Widok

cukrzyca w ciąży

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej,
pytanie do tych Pań które juz to przeszły...
na badaniu wyszedl mi wysoki wynik, po 50 ml AŻ 224

nigdy wcześniej nie mialam zadnych z tym problemów, zawsze wszystko w normie, no i w 28 tygodniu ciąży taki wynik, czego sie należy obawiac?
czy któraś z Was miała podobny wynik tego badania?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi tez jakoś wysyko wyszła ta próba z 50 g , musiałam powtarzac z 70 g i tez wyszło dość wysoko . Nigdy nie miałam z cukrem problemów ale w ciązy wszytko jest mozliwe , nie było to na szczęście nic bardzo niepokojacego - miłam ograniczyc tylko cukier do konca ciazy i tyle. Nie pamietam juz norm jaki maja zakres więc lekarz ci powie wszystko.
może ktoś jeszcze?

Ja:)) Po 50g glukozy miałam 196mg. Po tygodniu miałam powtórzony test 75g i wyszedł po dogzinie 223mg%, a po 120 min, 123mg%. Od prawie 3 mc jestem na diecie i mierzę cukier 4 razy dziennie. Dieta nic strasznego, tylko bolą mnie już palce od nakłuwania, ale duzo już nie zostało:)
Pewnie będziesz mieć powtórzone badanie 75g glukozy. Poproś o skierowanie do poradni cukrzycowej przy szpitalu na Klinicznej.

też miałam wysoki, robiłam powtóreke 75 g.....a potem ograniczanie cukrów i innych potraw z wysokim wskaźnikiem i mierzenie glukometrem cukrów po każdym posiłku. No i dużo regularnych posiłków...regularne pory mneijsz eporcje itp.
wspominam to cięzko :) ale czasami po super pysznym cieście miałam dobre cukry...a po białym chlebie starsznie wysoki...wiec jadłam ciemny chleb.
Musiałabys poczytac diete dla cukrzyków :)
Znajoma z innego forum też miała wysoki poziom ale była u diabetologa i musiała brać insuline :( a normy znajdziesz w internecie...ja pamitam tylko tyle ze nie mogłam po posiłku przekroczyć po godzinie 120...wiec te ponad 200 to już moim zdaniem powazna sprawa.

image
image

Też miałam ten problem. W moim przypadku ostra dieta wystarczyła, tzn zero cukru, ograniczenie smażonych potraw, itd. Są też produkty obniżające poziom cukru.
Pozdrawiam i powodzenia.

Dzięki Dziewczyny za info, prosze powiedzcie jeszcze jak dzieciaczki.... wszystko ok? coś im grozi przez ten cholerny wysoki poziom cukru?

Grozi jeżeli cukrzyca jest nie leczona. Jeżeli będziesz pod kontrolą lekarza i będziesz się stosowała do jego zaleceń nic dziecku nie będzie. Także się nie stresuj na zapas, tylko wybierz się na wizytę do lekarza. Cukrzyca ciążarnych spowodowana jest zaburzeniami hormonalnymi w ciąży, znika po urodzeniu dziecka.

jeżlei będziesz dbała o diete i zachowywała odpowiedni poziom cukru to na epwno bedzie wszystko w porządku :)
u nas jest wszystko ok :)

po porodzie też zrob obciazenie glukozą zeby sprawdzić czy przypadkiem nie została Ci ta cukrzyca bo czasami niestety zostaje.

image
image

Na pewno lekarz prowadzący skieruje cię do juz wspomnianej poradni przy szpitalu na Klinicznej. W moim przypadku skończyło sie to kilkudniowa obserwacją w szpitalu i mierzeniem poziomu cukru prawie do końca ciąży. Okazało się, że nie musze stosować nawet zbyt ścisłej diety, unikać tylko słodyczy i słodkich owoców. A ten pobyt w szpitalu wydawał mi się zbędny.
ja mialam podwyzszony cukier, bylam pod kontrola poradni cukrzycowej, mierzylam sobie 5 razy dziennie poziom cukru, przestrzegalam diety i synek urodzil sie zdrowiutki.
takze glowa do gory, jesli bedziesz stosowac sie do zalecen lekarza, to maluchowi nic nie grozi.

image
image
Wróciłam dziś od lekarza trochę zniesmaczona Sad Otóż myślałam, że mi pani doktor każe zrobić glukozę i obciążeniem 50 jakoś teraz (jestem w 25 tyg) a ona powiedziała, że mam zrobić dopiero 27.XI przed wizytą - a to już będzie 29 tydz ciąży... Czy to nie za późno?

Do tego mam tą wizytę na 12.30. Myślałam, że to badanie wygląda w ten sposób, że pobierają najpierw krew na czczo a później się pije glukozę i po godzinie badają drugi raz - tak przynajmniej miałam nie raz robione.

Dodam, że zawsze byłam pod kontrolą i miałam zawsze górną granicę normy lub lekko powyżej, a moja babcia ma od zawsze silną cukrzycę i 2 razy dziennie się szprycuje w brzuch insuliną.

Czy kurcze w ciąży to badania wygląda inaczej?? Czy lekarz olewa??
Powiedziała, że mam wypić glukozę gdzieś tak ok. godz. 11.00, przyjechać do przychodni i pójść na zbadanie krwi tak ok. 12.00 i później na wizytę na 12.30. I jeszcze mi powiedziała, że tego badania się nie robi na czczo. Dziwne......

Trochę się denerwuję. Teściowa mi mówi, żebym lepiej poszła szybciej zrobić prywatnie; nawet jutro.

maritiki@op.pl
skoro masz wypić glukozę w domu i potem pobrac krew do badania - to powiem szczerze ze to raczej dziwne podejscie do sprawy....

z tego co wiem kazdy najpierw ma pobrana krew (na czczo), potem się wypija kubek tej glukozy, czeka się godzine no i znowu pobranie krwi.
Ja wynik miałam odrazu.
a wizyte u lekarza mam pojutrze (badanie w poniedzialek)

No tak miałam zawsze robione, a teraz mam innego lekarza i dziwię się. Chyba pójdę prywatnie. Ile takie badanie kosztuje?

maritiki@op.pl
Ja za test 75 g płaciłam ok. 15 zł. Niestety wyszedł ponad normę i po 1 godz. i po dwóch. Od 2 dni jestem na diecie i 4 razy dziennie mierzę poziom cukru, raz wychodzi dobrze, a raz źle. Boję się, że będę musiała brać insulinę.
ja dzisiaj robilam badanie na 50g wyszlo 132

ja mialam 314 hehei powalili mnie doszpitala bo lekarza nie bylo :) po 2 miesiacach klocia sie glukometrem dostalam sie do lekarza ktory powiedzial chcial bym miec takie wyniki jak pani ;/
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
mi wyszła glukoza po 50g 162 i teraz za tydz mam powtorkę , ostatnio ciagnęło mnie do słodkiego i sobie nie odmawialam , czy jest szansa , że po tygodniu nie będę miała normę ? czy to graniczy z cudem i czeka mnie kłucie i dieta do końca??
image
image
tzn.może po tyg diety wróci mi do normy? ( cos mi się wyżej "nie 'zaplatalo )
image
image
andzia ja mialam w 2 ciazy 175 ale przez caly tydzien jadlam tort ktory sobie upieklam heheh
potem mialam powtorke na 75gl i wyszlo cos ok 165 i jeszcze ra zpowtorezyli i tez wyszlo cos ok 160-170 ale lekarka powedziala ze to nic nie szkodzi :) i dali na luz:)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
PODPOWIEDŹ:

Na śniadanie zalecane są; 5 WW. Stanowi to ok. 100 gram ciemnego chleba, lub ok. 5 sztuk gotowanych ziemniaków tj. ok. 400 gram, tychże ziemniaków.
Oczywiście 1 WW to 10 gram węglowodanów przyswajalnych.
Ja pomagam mojemu lekarzowi i dostosowałam te wymienniki do tabel tzw. NISKIE węglowodany.

Uzyskałam wyraźną STABILIZACJĘ cukru po spożyciu:

100 gram ciemnego chleba podnosi poziom cukru o ok. 40% wzrostu.
400 gram ziemniaków gotowanych podnosi poziom cukru do 20% wzrostu.
Ryż podnosi ok. 18%, a banan 20% czyli nisko.
Chleb pszenno-żytni o ok. 74% wzrostu tj. tak jak czysta glukoza, i to jest istny HORROR !!.

Są to OGROMNE różnice wzrostu poziomu cukru, NIE UWZGLĘDNIONE w WW !!!!!!.
Czemu ludzie o tym NIE WIEDZĄ i męczą się, nie mogąc opanować POZIOMU CUKRU.

Osoby które będą się opierały WYŁĄCZNIE na przeliczaniu WW, tj. przyswajalne węglowodany, i będą brały pod UWAGĘ wyłącznie ILOŚĆ, nie patrząc na jakość, powtórzę na JAKOŚĆ !!, A WIĘC nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się cukier po poszczególnych produktach,

to SZALEJĄCE CUKRY będą u Nich Z A W S Z E !! i na zawsze, z wiadomymi KONSEKWENCJAMI.

Należy ustabilizować poziom cukru po spożyciu, do niskiego, a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie.

NISKIE węglowodany; są na stronie, adres:
http://www.magdalirl.yoyo.pl/index8.php

Dostosuj swoje WW do tabel z NISKIMI węglowodanami, a zobaczysz ogromną zmianę, i wyraźną STABILIZACJĘ, poziomu cukru. Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom nie zacznie się stabilizować. Należy zwyczajnie zrobić to SAMEMU, czyli zmienić produkty ZJADANE !!!, w cukrzycy.

Wystarczy zakupić za grosze książkę, Pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Są tam tabele z różnymi produktami. My wybieramy tabele tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, O P A N O W Y W A Ć nasz cukier !!.
Pozdrawiam, M. C. Warszawa
Tak, poniekąd się zgodzę, ale w ciąży trochę inaczej należy podchodzić do cukrzycy niż u cukrzyków typu II. Należy dostarczać jak najbardziej urozmaiconej diety. poza tym banan bananowi nierówny! Mniej dojrzały banan nie podnosi mi cukru w sposób znaczący, natomiast dojrzały podnosi mi bardzo. Dodatkowo, np. tłuszcze blokują wchłanianie cukru.
Tolerancja na różne produkty zależna jest od pory dnia.
image
Hej,
ja też dołączyłam do grona osób z nietolerancją glukozy (po wypiciu 50tki poziom jest 153), dostałam urzadzonko by samemu sobie mierzyć poziom cukru codziennie,
no i właśnie z tych nerwów zupełnie zapomniałam co mówił lekarz :(
Mam pytanie: kiedy powinnam robić te pomiary, wiem, ze po każdym posiłku, ale od razu czy po godzinie?
pomóżcie proszę .
Jestem w 28 tc i za tydzien mam zrobić obciążenie 75 glukozy
godzine po posiłku sprawdzasz cukier
magdam - mierz na czczo i godzinę po posiłku :)

ja na początku mierzyłam 11 razy na dobę (przed i po każdym z 5 posiłków które musiałam jeść + w nocy ok 3-4)
bardzo dziękuję za odp.

a wyjaśnijcie mi jeszcze proszę różnicę między pomiarami po 1 h, a po 2 h,
jedni robią tak, a drudzy tak, przy czym zawsze wynik nie może przekraczać magicznego 140.
nie do końca to rozumiem... :(

i jeszcze dziwna dla mnie rozbieżność - jako początkującej w tym temacie:
wczoraj w ciągu dnia zjadłam kanapkę razowego chleba z pasztetem i pomidorem - po godzinie wynik 117, dzisiaj na śniadanie zjadłam dokładnie to samo i wynik 147, na cczo rano miałam 83
dlaczego ten cukier tak skacze, w takiej sytuacji ciężko go kontrolować ;)
i jeszcze ta okropna zgaga :(
cukier miałaś rano wyższy bo z rannymi cukrami zawsze tak jest, z reguły największe problemy cukrzycy, ciążowej również, to cukry ranne po śniadaniu, potem im dalej w dzień tym lepiej. Rano powinnaś zjeść jakiś chleb który ci najlepiej pasuje - należy sprawdzic, ale koniecznie z masłem, ale prawdziwym masłem i do tego chuda wędlinka i warzywko jakies. Nie powinno rano się jeść nabiału bo też wywala cukier w kosmos, masło natomiast pozwala cukrom spokojniej się wchłonąć i nie ma takiego skoku, dlatego po godzinie cukier jest niższy. ja miałam cukrzycę ciążową i to z insuliną, wszystko co jadłam zapisywałam i mierzyłam cukier przed i godzinę po każdym posiłku, po dwóch tygodniach wiedziałam co mogę zjeść i ile, niestety jest to metodą prób i błedów każdy toleruje inaczej te same składniki, nie należy się głodzić bo jak zaczynasz się głodzić a i tak nie miescisz się w cukrach to należy niestety zacząć brać insulinę. Musisz miec dobrego lekarza, ja chodziłam do super babeczki co dwa tygodnie wszystko mi mowiła, sprawdzała, uczyła i wiedziałam więcej niż w szpitalu na zaspie o mojej cukrzycy. w razie pytań pisz proszę na maila
cześć,
czy spotkałyście się z przypadkiem, że robiąc pomiar na kilku palcach wynik jest inny?
ja dzisiaj robiłam po obciążeniu 75g, po 2h wynik i wyszedł przerażający 234, ukułam się jeszcze raz w inny palec i wynik był już 181, więc ułułam się kolejny raz w trzeci palec i i wyszło 176.
Mam glukometr Accu Chek Active, zupełnie nie wiem co robić, co może być tego przyczyną?
pomiary były robione jeden za drugim, w co tu wierzyć?

z góry dziękuję za odpowiedzi
Ja również mam cukrzycę ciążową i jestem na diecie.
Najwiekszym problemem było znalezienie najbardziej "odpowiedniego" chleba. Ciemne pieczywo, razowe na zakwasie i niby z maki typ 2000, niestety, wywalało mi cukier w kosmos, nie mniej niz zwykle pieczywo. 1 kromka na II sniadanie z papryką i wynik 151 (mam mieć do 120 1 h po posiłku). Pieczywo graham okazalo sie lepsze i ostatnio sprawdziłam tez chleb pakowany w folii podobny do pumpernikla.... żytni pełnoziarnisty - w składzie jest głownie maka żytnia, otręby i tylko 1% maki pszennej. Mogę zjeść jednak tylko jeden cienki plasterek i nie na pierwsze sniadanie. Mój pierwszy posiłek to czesto serek wiejski (mimo iż nie może byc serek ze smietanką) i np. 1 chrupkie pieczywo lub mały plasterek innego.
Generalnie źle toleruje pieczywo w godzinach porannych, później jest troche lepiej.

MOIM NAJWIĘKSZYM PROBLEM jest ciagłe uczucie głodu.

Nie jestem w stanie najeśc się 1 lub 2 małymi kanapkami!! Bardziej nasycona sie czuję, jak zjem jajko... taki niby omlet z dodatkiem gotowanych warzyw, ale... mam jeść do 3 jaj tygodniowo... tylko.
Jem w ciagu dnia duzo warzyw duszonych lub gotowanych, do tego jakieś chude miesko i troche makaronu z pełnego ziarna lub kaszę, ryż brązowy. Nigdy jednak nie umiem sie najeść, bo nie można za wielkich porcji.
Wydawałoby się, że jem tyle ile przecietny człowiek i tylko zdrowiej, a jednak w ciąży to za malo, nie tylko waga staneła w miejscu, ostatnio (34 tc) odnotowałam spadek wagi o 1,5 kg! CHUDNĘ!! W moczu pojawiają sie ciałka ketonowe, co świadczy o tym, że spalam tłuszcz w celu pozyskania energii. Mam jeszcze ok 5 - 6 tygodni do rozwiazania, dziecko ma przybrać na wadze, ale widzę, że kosztem ojego chudniecia, a ja juz nie mam z czego, nogi patyki.
Brakuje mi przypraw (sól bardzo podnosi wynik, a pieprzu tez nie mozna duzo), brakuje mi sosów i ogólnie tłuszczy.
Należę do osób szczupłych, bez tendencji do tycia i zawsze lubilam napychac sie kluchami i pieczywem. Teraz to ograniczyłam do przeciętnych ilosci, a chudnę w oczach :(
Co moge jeść w ilosci pozwalającej zabic głód? :(
Niby warzywa surowe, ale ja ich nie czuję prawie... to takie prawie nic :(
Narzekam, ale ja naprawdę źle to znoszę. Nawet jabłko stanowi teraz jakby oddzielna przekaskę i zawsze trzeba odczekać przed i po kolejnym posiłkiem.
Może ktos napisze, jakie posiłki dawały dobre poziomy cukru... byłabym wdzieczna, bo juz nie wiem, jak wzbogacić i urozmaicic swą dietę.
hej ja tez na diecie cukrzycowej:( najgorsze jest śniadanie tzn. że nie powinno się nabiału a pieczywo powoduje duży skok cukru. Chlebek polecam pełnoziarnisty (czyli ten z foli) ja zjadam jeden kawałek i po godzinie mierze cukier jak jest w normie to zjadam drugi kawałek:) i jest ok do kanapek najlepiej polędwicę drobiową, jeśli mimo to się nie najadasz to wypij sobie szklankę wody przed śniadaniem- wypełnia żołądek
imageimage
inka.ja... masz na myśli pieczywo pakowane w folii podobne w wygladzie do pumpernikla, takie jakby sprasowane, lekko wilgotne czy normalne w wyglądzie, zapakowane w folię?
Ten pierwszy też mi cukru nie wywala ponad normę, jesli zjem max 1 kawałek naraz, ALE zauważyłam pewna rzecz... PO GODZINIE CUKIER potrafi byc w normie, ALE, np. 15 - 20 min później WZROSNĄĆ!
Miałam tak, że po 1 h poziom był 108 (mam norme do 120), a 20 min. później już 131, a innym razem 140! Kilka razy tak mierzyłam, w zasadzie po posiłku z pieczywem i raz z makaronem (ciut wieksza ilość). Później już spada poziom. W ciągu 30 min są zwyżki... taka glikemia poposilkowa. Ciekawa jestem, jak było wczesniej, kiedy mierzylam tylko po 1 h i podchodziło pod 120, hmmm
Tak bywa tylko czasami, zalezy co zjem. Dość dobrze toleruję kaszę pęczak i makaron "pióra" inaczej "penne" Lubelli z serii "pełne zboża", ciut gorzej ryż nawet brązowy i ziemniaki...
Kupiłam dziś kolejne 3 chleby do przetestowania... chleb żytni dietetyczny (z samego żyta bez dodatków) taki ze specjalnego punktu sprzedazy chleba prawdziwego, kolejny z piekarnii o nazwie IG, niby taki na dietę i zwykły żytni. Sprzedawcy mylą czasem produkty i myslą, że cukrzycowcy chcą produkty bezglutenowe.

Mam nadzieję, że tak, jak w wiekszosci przypadków ta nietolerancja w III trymestrze ciąży po porodzie mi przejdzie, bo kocham mąkę :)

Dziewczyny... macie sprawdzone dania dobrze tolerowane w ciut większych ilosciach? :)))
tak to podobne do pumpernikla :) ja tez maksymalnie jeden kawałek:) ale mi na śniadanie to starcza tzn po godzinie mierze i wtedy zjadam coś jeszcze. Co jeść trudno powiedzieć, bo u mnie cukier to wielka zagadka. Potrafię zjeść lody i mieć mało cukru tzn do 120 a zjeść lekkie danie i mi cukier wyskoczy na 180:(
imageimage
inka.ja
A lekarze chcą ci wprowadzać insulinę, jak masz skoki powyżej 120?
Jak często masz przekroczona normę?
Ja generalnie wiem czego mam nie jeść by się normy trzymać, ale na siłę próbuję jeść maxymalnie duzo makaronu, kaszy lub ryżu, bo bez tego nie czuję, że w ogóle cos zjadłam.
Mi za cholerę nie wystarcza 1 kawałek chleba, nawet 2 to za mało, ale nie śmiem spróbować teraz takiej ilości.
Dziś musiałam odrzucić kolejny chleb.... 100% żytni prawdziwy bez żadnych poleprzaczy i dodatków, ale nie jest razowy... hmmm... myslałam, że wystarczy, że nie ma mąki pszennej. Nazywany jest żytni dietetyczny, a jednak.
Ja 2 tygodnie temu zaczęłam wprowadzac insulinę - 4 jednostki przed sniadaniem, by móc zjeśc właśnie więcej chleba, ale spróbowałam tylko 3 x. Raz po 2 kawalkach miałam poziom po 1h 151, mimo wszystko, i miałam zwiększyć z 4 na 5-6, ale trafiłam na 3 dni do szpitala na kroplówki i po nich w ogóle polepszyła mi sie na tydzień tolerancja... pewnie od nawodnienia organizmu i nie kontynuowałam dawek insuliny.
Teraz mam dylemat... czy trzymac się na diecie, czy dowalić ciut insuliny i więcej jeśc, bo.... chudnę, a zostało mi jeszcze z 5 tygodni do rozwiązania.
Jak Wasi lekarze do tego podchodzą?
ja na razie unikam insuliny jak ognia a reguluje tylko dietą choć dzisiaj mam cukier 180:( masakra:( we wtorek mam wizytę i zobaczymy co i jak..
imageimage
Ja w zasadzie musze wybrać... albo stosować ścisłą dietę i czuć niedosyt jedzenia (głownie chodzi tu o chleb i tłuszcze, których się zabrania), albo brać przed posilkiem rannym jakąś dawke insuliny i zjeść pieczywo... hmm
Lekarz diebetolog powiedziała, że nie nalezy bac sie tej insuliny i że powinnam w ten sposób ograniczyć swój dyskomfort. Twierdzi, że to tylko na czas ciąży, a potem o tym się zapomina. Nawet jesli cukrzyca w przyszłości pojawiłaby sie to typ 2, gdzie stosuje sie tabletki, a których nie można aplikować podczas ciąży.

Poczekam z decyzją kilka dni i sprawdzę, jak moja waga.... czy nadal sie zmniejsza, czego nie chcę.

inka.ja podpytaj swojego lekarza, co z insuliną? Jakie jest jego podejście?
Ja mierze jeszcze paskami Keto-Diastikx mocz... rano, po nocy pojawiaja sie często ciałka ketonowe, czyli spalam swój tłuszcz. Wieczorem ich nie mam, a rano tak :( Widac, w nocy organizm potrzebuje energii... chyba przez moje intensywne sny ;)
Martwi mnie to, bo oznacza to, że coś jednak źle funkcjonuje. Skąd to się bierze? Tak jest w przypadku dlugiego głodowania, a ja jem ok 22 - 23-ciej jeszcze dodatkowy posiłek.
ja już miałam przejść na insulinę, ale wzięłam się w garść i na razie wystarczy dieta a lekarz nie mówił, ze to złe tylko jak wystarczy dieta to oczywiście lepiej tak regulować:0
ja od dwóch dni mam rewelacyjny cukier:) oby tak dalej:)
i nie robię żadnych testów z moczu
imageimage
Tczewianka - obciążenia glukozą oczywiście nie robili Ci glukometrem???? bo i o takich praktykach tu czytałam... i w czasie badania siedziałaś i czekałaś?

co do uczucia głodu... też byłam strasznie głodna... też mogłam zjeść 1-2 kromki razowca(wiadomo - są mniejsze)...

moim sposobem na najedzenie się były surówki i sałatki ze świeżych warzyw :) sałata, ogórek, rzodkiewki, pomidor, papryka itd :) tym się zapychałam :)
Czy ten czas godzinę po posiłku powinno się mierzyć od momentu rozpoczęcia posiłku, czy jego zakończenia? Może to nie ma znaczenia, ale jak posiłek trwa 20 min to już trochę czasu jest

Na początku zmień pieczywo, szukaj takiego, które nie wybije Ci cukru. Ja szukałam bardzo długo. I pasuje tylko chleb "probody" dostępny u mnie tylko w jednej piekarni akurat. Co do pieczywa dla diabetyków, z niskim IG. Na nie też bym uważała, mi wywalały cukry. Wpadnij na grupę dla kobiet w ciąży z cukrzyca.

Jeśli nie masz czasu na gotowanie i liczenie cukru w posiłkach, dobrym rozwiązaniem jest taka dieta pudełkowa z niskim IG - dostaniesz codziennie 5 posiłków z idealnie skomponowaną ilością węglowowanów tłuszczów i białka.