Widok
cukrzyca w ciąży
hej,
pytanie do tych Pań które juz to przeszły...
na badaniu wyszedl mi wysoki wynik, po 50 ml AŻ 224
nigdy wcześniej nie mialam zadnych z tym problemów, zawsze wszystko w normie, no i w 28 tygodniu ciąży taki wynik, czego sie należy obawiac?
czy któraś z Was miała podobny wynik tego badania?
pytanie do tych Pań które juz to przeszły...
na badaniu wyszedl mi wysoki wynik, po 50 ml AŻ 224
nigdy wcześniej nie mialam zadnych z tym problemów, zawsze wszystko w normie, no i w 28 tygodniu ciąży taki wynik, czego sie należy obawiac?
czy któraś z Was miała podobny wynik tego badania?
mi tez jakoś wysyko wyszła ta próba z 50 g , musiałam powtarzac z 70 g i tez wyszło dość wysoko . Nigdy nie miałam z cukrem problemów ale w ciązy wszytko jest mozliwe , nie było to na szczęście nic bardzo niepokojacego - miłam ograniczyc tylko cukier do konca ciazy i tyle. Nie pamietam juz norm jaki maja zakres więc lekarz ci powie wszystko.
Ja:)) Po 50g glukozy miałam 196mg. Po tygodniu miałam powtórzony test 75g i wyszedł po dogzinie 223mg%, a po 120 min, 123mg%. Od prawie 3 mc jestem na diecie i mierzę cukier 4 razy dziennie. Dieta nic strasznego, tylko bolą mnie już palce od nakłuwania, ale duzo już nie zostało:)
Pewnie będziesz mieć powtórzone badanie 75g glukozy. Poproś o skierowanie do poradni cukrzycowej przy szpitalu na Klinicznej.
Pewnie będziesz mieć powtórzone badanie 75g glukozy. Poproś o skierowanie do poradni cukrzycowej przy szpitalu na Klinicznej.
też miałam wysoki, robiłam powtóreke 75 g.....a potem ograniczanie cukrów i innych potraw z wysokim wskaźnikiem i mierzenie glukometrem cukrów po każdym posiłku. No i dużo regularnych posiłków...regularne pory mneijsz eporcje itp.
wspominam to cięzko :) ale czasami po super pysznym cieście miałam dobre cukry...a po białym chlebie starsznie wysoki...wiec jadłam ciemny chleb.
Musiałabys poczytac diete dla cukrzyków :)
Znajoma z innego forum też miała wysoki poziom ale była u diabetologa i musiała brać insuline :( a normy znajdziesz w internecie...ja pamitam tylko tyle ze nie mogłam po posiłku przekroczyć po godzinie 120...wiec te ponad 200 to już moim zdaniem powazna sprawa.
wspominam to cięzko :) ale czasami po super pysznym cieście miałam dobre cukry...a po białym chlebie starsznie wysoki...wiec jadłam ciemny chleb.
Musiałabys poczytac diete dla cukrzyków :)
Znajoma z innego forum też miała wysoki poziom ale była u diabetologa i musiała brać insuline :( a normy znajdziesz w internecie...ja pamitam tylko tyle ze nie mogłam po posiłku przekroczyć po godzinie 120...wiec te ponad 200 to już moim zdaniem powazna sprawa.
Grozi jeżeli cukrzyca jest nie leczona. Jeżeli będziesz pod kontrolą lekarza i będziesz się stosowała do jego zaleceń nic dziecku nie będzie. Także się nie stresuj na zapas, tylko wybierz się na wizytę do lekarza. Cukrzyca ciążarnych spowodowana jest zaburzeniami hormonalnymi w ciąży, znika po urodzeniu dziecka.
Na pewno lekarz prowadzący skieruje cię do juz wspomnianej poradni przy szpitalu na Klinicznej. W moim przypadku skończyło sie to kilkudniowa obserwacją w szpitalu i mierzeniem poziomu cukru prawie do końca ciąży. Okazało się, że nie musze stosować nawet zbyt ścisłej diety, unikać tylko słodyczy i słodkich owoców. A ten pobyt w szpitalu wydawał mi się zbędny.
Wróciłam dziś od lekarza trochę zniesmaczona Sad Otóż myślałam, że mi pani doktor każe zrobić glukozę i obciążeniem 50 jakoś teraz (jestem w 25 tyg) a ona powiedziała, że mam zrobić dopiero 27.XI przed wizytą - a to już będzie 29 tydz ciąży... Czy to nie za późno?
Do tego mam tą wizytę na 12.30. Myślałam, że to badanie wygląda w ten sposób, że pobierają najpierw krew na czczo a później się pije glukozę i po godzinie badają drugi raz - tak przynajmniej miałam nie raz robione.
Dodam, że zawsze byłam pod kontrolą i miałam zawsze górną granicę normy lub lekko powyżej, a moja babcia ma od zawsze silną cukrzycę i 2 razy dziennie się szprycuje w brzuch insuliną.
Czy kurcze w ciąży to badania wygląda inaczej?? Czy lekarz olewa??
Powiedziała, że mam wypić glukozę gdzieś tak ok. godz. 11.00, przyjechać do przychodni i pójść na zbadanie krwi tak ok. 12.00 i później na wizytę na 12.30. I jeszcze mi powiedziała, że tego badania się nie robi na czczo. Dziwne......
Trochę się denerwuję. Teściowa mi mówi, żebym lepiej poszła szybciej zrobić prywatnie; nawet jutro.
Do tego mam tą wizytę na 12.30. Myślałam, że to badanie wygląda w ten sposób, że pobierają najpierw krew na czczo a później się pije glukozę i po godzinie badają drugi raz - tak przynajmniej miałam nie raz robione.
Dodam, że zawsze byłam pod kontrolą i miałam zawsze górną granicę normy lub lekko powyżej, a moja babcia ma od zawsze silną cukrzycę i 2 razy dziennie się szprycuje w brzuch insuliną.
Czy kurcze w ciąży to badania wygląda inaczej?? Czy lekarz olewa??
Powiedziała, że mam wypić glukozę gdzieś tak ok. godz. 11.00, przyjechać do przychodni i pójść na zbadanie krwi tak ok. 12.00 i później na wizytę na 12.30. I jeszcze mi powiedziała, że tego badania się nie robi na czczo. Dziwne......
Trochę się denerwuję. Teściowa mi mówi, żebym lepiej poszła szybciej zrobić prywatnie; nawet jutro.
maritiki@op.pl
skoro masz wypić glukozę w domu i potem pobrac krew do badania - to powiem szczerze ze to raczej dziwne podejscie do sprawy....
z tego co wiem kazdy najpierw ma pobrana krew (na czczo), potem się wypija kubek tej glukozy, czeka się godzine no i znowu pobranie krwi.
Ja wynik miałam odrazu.
a wizyte u lekarza mam pojutrze (badanie w poniedzialek)
z tego co wiem kazdy najpierw ma pobrana krew (na czczo), potem się wypija kubek tej glukozy, czeka się godzine no i znowu pobranie krwi.
Ja wynik miałam odrazu.
a wizyte u lekarza mam pojutrze (badanie w poniedzialek)