Widok

czkawka u niemowlaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
proszę o rady mam.moja 2 miesięczna córeczka ni stąd ni z owoąt nagle dostaje czkawkę-jak mam jej pomóc by ją nie czkało
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nic nie zrobisz, to częste u małych dzieci i normalne. Moje obie córki miały czkawkę jeszcze w będąc w brzuchu i kilka miesięcy po wyjściu :-). Podobno jak dziecko zmarźnie to ma czkawkę.
Witaj

moja córcia też miewa czkawkę i daje jej wtedy coś do picia (jak karmiłam piersią był to cyc a teraz herbatka). Lepszego sposobu nie znam ;-)

Pozdrawiam
image

www.dalia.corka.pl
samo przyszło ... samo pójdzie :)
też przystawiałam do piersi i przechodziło, czkawki były bardzo częste, teraz po prostu przechodzi samo
Czkawka u dzieci występuje z dwóch powodów albo jak dziecko zmarznie lub poprostu kiedy ma pełny brzuszek(jest najedzone).Nie jest to uciążliwe dla dzieci,tak jak u nas dorosłych.Z czasem pewnie sama przejdzie,mój synek zaraz po urodzeniu miał często,teraz sporadycznie.
Czkwaka powstaje przez podraznienie jakiegos nerwu w przewodzie pokarmowym - tak opisala mi to pediatra
Wystepuje tez jak dziecku jest zimno.

Moje sposoby:
- odbijac po kazdym karmieniu trzymajac dziecko pionowo ( jak bylo przechylone dostawalo czkawki po odbiciu)
- po karmieniu nie ruszac dziecka, tzn. nie przebierac, nie przewijac, trzeba tak sie zorbanizowac aby zrobic to przed. Jak mi sie maly wykupkal po cycu to przebiaralam go w pozycji siedzacej, tzn z poduszka pod glowa i plecami z pupa do dolu. Tak aby pelen brzych nie byl jak potrzasana butelka z plynem.
Jak juz dostanie czkawki- dopojac cycem, a jak butelkowiec to czyms innym.
Pediatra ostrzegal ze nie straszy sie dziecka, nie potrzasa i nic innego nie robi - tylko dopajac.
Nie martw sie po 3 miesiacu przechodzi :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja corka ma czkawke kilkanascie razy dziennie od 3,5 miesiaca.nigdy sie tym nie przejmowalam:)
a jednak- kazdy z nas jest indywidualista
i cale szczescie- inaczej Swiat bylby nudny :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

do góry