Widok

czkawka u niemowlaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
proszę o rady mam.moja 2 miesięczna córeczka ni stąd ni z owoąt nagle dostaje czkawkę-jak mam jej pomóc by ją nie czkało
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nic nie zrobisz, to częste u małych dzieci i normalne. Moje obie córki miały czkawkę jeszcze w będąc w brzuchu i kilka miesięcy po wyjściu :-). Podobno jak dziecko zmarźnie to ma czkawkę.
Witaj

moja córcia też miewa czkawkę i daje jej wtedy coś do picia (jak karmiłam piersią był to cyc a teraz herbatka). Lepszego sposobu nie znam ;-)

Pozdrawiam
image

www.dalia.corka.pl
samo przyszło ... samo pójdzie :)
też przystawiałam do piersi i przechodziło, czkawki były bardzo częste, teraz po prostu przechodzi samo
Czkawka u dzieci występuje z dwóch powodów albo jak dziecko zmarznie lub poprostu kiedy ma pełny brzuszek(jest najedzone).Nie jest to uciążliwe dla dzieci,tak jak u nas dorosłych.Z czasem pewnie sama przejdzie,mój synek zaraz po urodzeniu miał często,teraz sporadycznie.
Czkwaka powstaje przez podraznienie jakiegos nerwu w przewodzie pokarmowym - tak opisala mi to pediatra
Wystepuje tez jak dziecku jest zimno.

Moje sposoby:
- odbijac po kazdym karmieniu trzymajac dziecko pionowo ( jak bylo przechylone dostawalo czkawki po odbiciu)
- po karmieniu nie ruszac dziecka, tzn. nie przebierac, nie przewijac, trzeba tak sie zorbanizowac aby zrobic to przed. Jak mi sie maly wykupkal po cycu to przebiaralam go w pozycji siedzacej, tzn z poduszka pod glowa i plecami z pupa do dolu. Tak aby pelen brzych nie byl jak potrzasana butelka z plynem.
Jak juz dostanie czkawki- dopojac cycem, a jak butelkowiec to czyms innym.
Pediatra ostrzegal ze nie straszy sie dziecka, nie potrzasa i nic innego nie robi - tylko dopajac.
Nie martw sie po 3 miesiacu przechodzi :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja corka ma czkawke kilkanascie razy dziennie od 3,5 miesiaca.nigdy sie tym nie przejmowalam:)
a jednak- kazdy z nas jest indywidualista
i cale szczescie- inaczej Swiat bylby nudny :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dobry ortodonta (36 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

Wakacje z dziećmi (120 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Przeprowadzka- jaka firma? (44 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

do góry