Widok

czy gdańsk to kaszuby?

dzisiaj cały gdańsk obwieszony kaszubskimi flagami. na rogatkach postawiono tablice sugerujące, że gdańsk to w ogóle stolica kaszub. nie wiem, nie znam się, ale to chyba jakieś mocno naciągane teorie, które budyniowi wmówili jego kumple ze zrzeszenia kaszubsko-pomorskiego. jak dla mnie to gdańsk nie tylko nie jest stolicą kaszub (jest nią koscierzyna tudzież kartuzy), ale w ogóle z kaszubszczyzną nie ma wiele wspólnego.
ani pod względem historycznym, ani demograficznym, ani kulturowym, ani architektonicznym to miasto na kaszuby mi nie wygląda. są tu w ogóle jakieś typowo kaszubskie chaty, muzea kultury kaszubskiej, czy sklepy, w których można kupić dajmy na to porządną tabakierę? w jakiejkolwiek dzielnicy można posłuchać języka kaszubskiego? historycznie ta teza też się nie broni. to już lwowiacy mieli 14 tysięcy większy wpływ na powojenny rozwój miasta niż kaszubi. politechnikę gdańską po wojnie tworzyli najwybitniejsi profesorowie ze lwowa. byli najlepszymi z najlepszych, trudno znaleźć odpowiednie słowa mogące opisać ich zasługi dla naszej polibudy i, co za tym idzie, dla całego gdańska. (więcej chociażby tutaj: http://www.lwow.com.pl/semper/lwowiacy-w-gdansku.html)

patrzę sobie na mapy i niby kaszubszczyzna gdańsk obejmuje... na starszych mapach oczywiście już nie. także myślę sobie, że to wszystko są współczesne naciągane teorie synaka, szymańskiego i innych mądrali ze zrzeszenia. największy badacz kaszub, prof. labuda swoich gigantycznych zbiorów nie przekazał w testamencie żadnej gdańskiej instytucji, a zapisał je muzeum w wejherowie. to też o czymś chyba świadczy. pozdrawiam wszystkich gdańskich potomków kresowian. wy wiecie skąd przychodzicie i kim jesteście. a flagi? niech (nam) wiszą i powiewają

http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Kaszubskie-witacze-na-rogatkach-Gdanska-Slusznie-n46422.html
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
nie wiem, czemu nawias klikalny się zrobił w linku o lwowiakach w gdańsku. cały link się popsuł przez to. podaję prawidłowy adres, bo naprawdę warto o tych mistrzach mistrzów poczytać

http://www.lwow.com.pl/semper/lwowiacy-w-gdansku.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
jo, masz recht
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
-najnowsza teoria spiskowa mówi:
-miłośćiwie nam panujacy,uwielbiany przez wszystkich mieszkańcow prezydent Paweł.A planuje utworzyć nowe miasto,"Pięciomiasto" ,do naszego kochanego Gdańska,Sopotu i Gdyni dołaczy Kościerzyna i Kartuzy, i wszyscy bedziemy szcześliwi i zadowoleni i bedziemy mieli najwieksza metropolie w europie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ni mo Kaszub bez Polonii, ni bez Kaszub Polski.
Ale tam nie ma słowa o Gdańsku :)))
Może Budyń myśli, że jak mu sie Tusku wprowadził to to teraz kaszebsko stoleca ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 9
Òd Gduńska tu, jaż do Roztoczi bróm!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uo matko i córko! To nie ja odgruzowałem ten wątek. Tego bluźniercy, co to zaczął w ogóle nie czytajcie. To wariat znany

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

raven

Jednak coś cię naszło, sprawdzę jeszcze kolejne wątki, może się domyślę, o co biega.

W tej metodzie jest szaleństwo. Czyż nie ładnie się tu zrobiło?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

raven

Ładnie, od ład, będzie dopiero wtedy, gdy całe archiwum przeorasz od nowa. Herkulesowe zadanie, ale z takim zapałem, masz pewne szanse, o ile to nie jest słomiany ogień albo efekt drinków.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tutaj też dopadnie cię łowco Prawda i inni ulubieńcy....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Staruch probuje uciec przed odpowiedzia czy rzyjdzie na spotkanie zeby skopac tylki ludziom ktorych nienawidzi.
Zobaczcie jak bardzo sie postaral.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Masz racje mazurskie i kujawskie słoiki opanowały gdansk

Inne tematy z forum Hydepark

Legalne graffiti (3 odpowiedzi)

Hej! Czy znacie jakieś miejsce na legalne graffiti w Trójmieście? Mój dzieciak jara się...

Stop LGBT - wasze opinie na ten temat (3 odpowiedzi)

Cześć wszystkim! Ostatnio podczas spaceru zauważyłam na ulicy bilbordy z hasłem Stop LGBT....

Muzyka lekka, łatwa i przyjemna czy... ? (13 odpowiedzi)

https://www.youtube.com/watch?v=l6djoOEjwNY Zaglądam, z ciekawości na Festiwal Opolski...

do góry