Re: czy gotować wodę żywiec?
ania85, chętnie odniosę się do artykułów, o których wspominasz, jeśli tylko je wskażesz. Treść zacytowana przez Ciebie pochodzi z artykułu Pani Katarzyny Bosackiej, prowadzącej swój program w...
rozwiń
ania85, chętnie odniosę się do artykułów, o których wspominasz, jeśli tylko je wskażesz. Treść zacytowana przez Ciebie pochodzi z artykułu Pani Katarzyny Bosackiej, prowadzącej swój program w stacji TVN Style. Odcinek z września 2010 roku, dotyczący wód butelkowanych, niestety nie był zrealizowany obiektywnie i wiarygodnie. Z tego względu w marcu br. TVN opublikował sprostowanie o treści: „W nawiązaniu do odcinka poświęconego wodom butelkowanym, wyrażamy ubolewanie, że przedstawione w nim porównanie wód butelkowanych miało charakter subiektywny, a niektóre z przedstawionych w nim opinii mogły wprowadzać w błąd”. Nie tylko to podważa wiarygodność przytoczonego przez Ciebie artykułu. Dr Teresa Latour z Państwowego Zakładu Higieny w Poznaniu, która na co dzień zajmuje się oceną wód butelkowanych, podkreśla, że działanie wody nie jest uwarunkowane ogólną sumą składników mineralnych, ale farmakodynamiką jej charakterystycznych składników.
Ludzie przez wieki pili wodę deszczową, czy tę pochodzącą z ujęć powierzchniowych (bliską deszczowej). W wielu regionach świata nadal taką piją, chociaż coraz rzadziej jest to możliwe, ze względu na postępujące zanieczyszczenie wód powierzchniowych. Woda deszczowa jest wodą bardzo miękką, o bardzo niskiej mineralizacji (twardość wyrażona wodorowęglanem wapnia na poziomie 25 mg, podczas gdy twardość Żywiec Zdrój wynosi >100 mg), a jednak jej spożycie było od zarania dziejów naturalnym źródłem nawodnienia organizmu. Gdyby spożycie wody niskozmineralizowanej było niebezpieczne, nie moglibyśmy również używać wody kranowej. Woda "pozbawiona składników mineralnych" to woda destylowana czy demineralizowana - nie należy porównywać jej do wód butelkowanych o naturalnym pochodzeniu.
Wody mineralne mają różną mineralizację - od bardzo niskiej(poniżej 50 mg/l) do nawet kilku tysięcy mg w litrze. Wody źródlane to najczęściej wody niskozmineralizowane i z założenia są odpowiednie dla każdego bez względu na wiek i stan zdrowia, zwłaszcza gdy mają dodatkową opinię o możliwości podawania niemowlętom.
Pozdrawiam,
Ekspert_Żywiec Zdrój
zobacz wątek