Widok

czy miałyście taką sytuację? dot. snu dziecka w nocy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moje dziecko ma w tej chwili osiem miesięcy. Od początku piątego miesiąca przesypiało całe noce bez potrzeby karmienia tj od siódmej wieczorem do szóstej rano, za to w ciagu dnia miało wilczy apetyt i "wyrabialiśmy normę żywieniową "w dzień. Dodam że nie karmię naturalnie. Od kilku dni moje dziecko budzi się około trzeciej w nocy i zasypia dopiero po wypiciu butelki mleka. Noce ostatnio zrobiły się dość niespokojne. Nie bardzo wiem gdzie popełniam błąd i skąd taki regres? W dzień moje dziecko spi ok 3 godzin w dwóch drzemkach. Apetyt w ciągu dnia nadal ma super. Do którego miesiąca Wasze dzieci potrzebowały karmienia w nocy? I jak długo potrafią pospać po ostatnim mleczku wieczorem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gabryś był karmiony mieszanie (ilość mleka sztucznego i mojego była różna, bo długo walczyłam o laktację) - na początku z duuużą przewagą mleka sztucznego - miał ok 1-1,5 m-ca jak zaczął przesypiać całe noce :) i tak jest do teraz :) zasypia ok 19:30 i śpi do 6-6:30 :)

teraz jest już wyłącznie na sztucznym mleku - ale jest z nim pokłócony ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
U nas taki "regres" nastapił w 4 miesiacu. Na poczatku Madzia budziła się 1-2 razy w nocy, nagle zaczeła budzić się cześciej, dochodziło do 8 pobudek w ciągu nocy. Teraz się trochę unormowało, budzi się 3-4 razy. Dzisiaj tylko 2! A śpi od 20:00 do ok. 06:30. Jest tylko na cycku.
u nas jest tak od 7 miesiaca....wstaje miedzy 2-3 i musi byc butla,od razu zasypia.
image
Kurcze ja mam z synkiem podobnie. Od początku przesypiał nam pięknie całe noce (był karmiony naturalnie) i ta sielanka trwała do ok. 10 m-ca, bo od miesiąca młody budzi się nawet po 5-6 razy dziennie z takim płaczem, że ciężko go uspokoić :( Próbowałam mu w nocy dawać mleka(od kilku dni jest już na sztucznym), ale nie jest głodny, więc wydaje mi się, że to może zęby idą...Mały w listopadzie skończy rok i nie ma jeszcze ani jednego ząbka :) Ale już ma dziąsełka opuchnięte i widać, że dwie górne jedynki próbują mu się przecisnąć.
U mnie w trakcie ząbkowania też synek budził się w nocy, ale wystarczyło podać mu pić, posmarować dziąśła żelem, czasem wziąc na chwilę na ręce i uspokajał się i dalej spał. Po ząbkowaniu kwestia snu wróciła do normy. Natomiast tak jak wyżej pisałam od kilku nocy budzi się na karmienie. Chyba mamy tą sytuacj e co Mała ciężarówka.
mój ładnie przesypiał całe nocki od 2 do 4 miesiąca, potem zaczął się wybudzać co 3-4 godziny, później już nawet co 1,5-2 - był karmiony piersią.
jak skończył 9 miesięcy zaczął pić mleko modyfikowane i pobudki zrobiły się rzadsze. w tej chwili przeważnie przesypia noc, ale od paru dni budzi się raz w ciągu nocy i bez butli ani rusz - moim zdaniem dzieci miewają okresy intensywniejszego wzrostu i wtedy ich zapotrzebowanie na kalorie jest większe, a co za tym idzie - budzą się w nocy...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
to jest normalne. od ok 7 miiesiąca następuje intensywny wzrost u dziecka i dziecko potrzebuje więcej tłuszczów, dlatego budzi się w nocy częściej....
image
jako że mam podobnie od dwóch miesięcy, zasięgnęłam porady u pediatry, dziecko w tym wieku budzi się bardzo często i z płaczem ponieważ w tym okresie bardzo intensywnie śni oraz "przetrawia" sprawy z całego dnia, jest problem (tak jak u mnie) kiedy maluch jest przyzwyczajony do smoka ponieważ nie zaśnie ponownie bez smoczka, nie należy w tym czasie podawać jedzenia dzieciom które nigdy do tej pory w nocy nie jadły, ponieważ przyzwyczaimy je do tego i będzie nowa bieda z odzwyczajaniem,
aby trochę złagodzić nocne ekscesy ok. dwie godziny przed snem należy za serwować maluszkowi zabawy wyciszające: oglądanie książeczek, układanie klocków itp. oraz w ciągu dnia ograniczyć styczność dziecka z tv
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Liwia napewno budzi sie dlatego po prostu jest glodna,ona je mało mleka bo tylko po 120-150 maks na raz wiec w nocy sobie podjada
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

do góry