Widok

czy mogę jezdzić z psem w autobusie miejskim?

Oksywie Temat dostępny też na forum:
Witam od niedawna mieszkam w trójmieście i chciałabym się dowiedzieć czy mały piesek york może jechać autobusem? czy trzeba mieć jakiś bilet?i czy wystarczy mieć go na rekach bądz smyczy?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
teoretycznie pies musi byc na smyczy i miec zalozony kaganiec. ale york w kagancu????? robia takie male??? nie pamietam jak z biletem-ostatni raz jechalam z psem jakies 10 lat temu ;) pozniej tylko autami :)
najlepiej sprawdz w regulaminie przewoznika - nie wiem czy dokladnie pytasz o Gdansk czy Gdynie ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Pytam o Gdynie właśnie najbardziej nie wiem jak jest z tymi biletami dopiero się przeprowadziłam do trójmiasta i nie mogę tego nigdzie znależć o biletach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
WITAJ

NIE WIEM JAK JEST W GDYNI ALE W GDANSKU MOZNA PIES MUSI BYC NA SMYCZY MIEC KAGANIEC U CIEBIE CHYBA RACZEJ NIE POTRZEBNY ;-) ALE TEZ POWINNO SIE MIEC PRZY SOBIE AKTUALNE SZCZEPIENIE NA WSIEKLIZNE WIESZ LUDZIE SA ROZNI I MOGA SIE CZEPIC W GDA SIE ZA PSA NIE PLACI ;-)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dzięki;) szczepienia wszystkie mam także nie ma problemu, gorzej jest z ludzmi hehe;p
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9
Kaganiec jest wymagany od Yorka.
Są w sprzedaży takie małe kagańce (zresztą yorki nie mają wcale najmniejszych pyszczków).
Oprócz tego ważne szczepienia. Pies oczywiście na smyczy, ewentualnie w transporterze.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6
W Gdańsku za psa się płaci pełną stawkę /czyli jak osoba dorosła .
Musi mieć kaganiec (buldogi też mają ) i smycz,oczywiście badania.
TYLKO WTEDY GDY PSA PROWADZIMY!!!!
Kiedy przewozisz psa w transporterze i nie przekracza on wymiarów jak
duża walizka ,to nie płacisz.Oczywiście wtedy pies może być bez kagańca.
Ostatnio wiozłam w transporterze kota autobusem i o zgrozo kanar miał nawet metrówkę:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 29
~jolkafasolka

Chyba dawno nie jechałaś z psem autobusem :D

Żadnych badań pies mieć nie musi, tylko aktualne (tzn nie upłynął rok) szczepienie p. wściekliźnie.
W Gdańsku psy (a raczej jeden pies na osobę) jeżdżą za darmo w ZTM, a jak jest w Sopocie i Gdyni to nie jestem pewna (w Gdyni prawdopodobnie się płaci, a w Sopocie nie).

A co do kagańca to mogą go nie mieć jedynie te psy, u których anatomia na to nie pozwala.
Decyduje o tym jednak nie właściciel, ale weterynarz wystawiając stosowny dokument w naprawdę rzadkich przypadkach.
Wszelkie ratlerki, yoreczki, "cziłki" i inne "mikropsy" muszą mieć kaganiec, a tłumaczenie, że nie ma takich małych kagańców jest kłamstwem.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dla Ciebie zkm gdynia regulamin
http://www.zkmgdynia.pl/?mod=1.%20Taryfa%20-%20Przepisy%20porz%C4%85dkowe&lang=pl
my jak jeździliśmy po Gdynia ze swoim buldogiem to kasowaliśmy normalny bilet bo taki luksus był że musiał osobno siedzieć i to przy oknie :P
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kinga jechałam i jak bym nie miała biletu dla psa to miałabym mandat.
Skoro twierdzisz ,że za psa się nie płaci , to nie życzę ci kontroli.

Wyszczególniłam też przewóz zwierząt w transporterze i bez niego.
Chyba jednak nie przeczytałaś ze zrozumieniem

Badania ,to oczywiście książeczka szczepień.

Jak ktoś chce to zawsze się przyczepi do wypowiedzi innej osoby:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 16
Nie obawiam się kontroli bo prawo jest po mojej stronie:

UCHWAŁA NR XXXV/988/09
RADY MIASTA GDAŃSKA
z dnia 23 kwietnia 2009r.

w sprawie ustalenia zasad taryfowych, ceny za przejazdy środkami gminnego transportu zbiorowego oraz wysokości opłat dodatkowych i opłat manipulacyjnych

§6

Przewóz bagażu podręcznego, wózka inwalidzkiego, wózka dziecięcego, roweru oraz zwierząt nie podlega opłacie.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3
Można jeździć z psem. Tylko pies musi mieć założony kaganiec.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy komus tu słońce przygrzało york w kagańcu? No bardzo zabawne... Obowiązek posiadania kagańca dotyczy psów ras niebezpiecznych do których york z pewnoscią się nie zalicza... he he he:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 19
Bys sie zdziwila, jak mocno potrafi ugryzc maly yoreczek!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ludzie ci tego psa rozdepczą, lepiej nie bierz go do komunikacji miejskiej. Poza tym pies ma wrażliwszy węch od człowieka a weź pomyśl jak ludzie w autobusach śmierdzą, szkoda męczyć psa.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
a co swiety ten piesek to nie jest większości zaczepne i panikaże atakuje bez ostrzerzenia asekuracyjnie. bo mały to może?
kagańce dla jorków są zapraszam na allegro
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2
to się myj
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jeżdzę z psem (owczarek niemiecki) codziennie autobusem , zabieram go do pracy i miałam 100 kontroli albo i więcej przez kilka lat i pies jeździ free w autobusami i tramwajami w Gdańsku a w kolejce płaci się połówkę ( ulgowy) .
Pies musi mieć kaganiec o ile nie ma uprawnień zwalniających ,mój takie uprawnienia ma :) Czasami motorniczy czy kierowca wyskakuje ze swojej kabiny z wielkim pyskiem a ja wtedy wyciągam papier z weterynarii i geba takiemu opada . Najgorsze są mohery , te to panikują , jakby mój pies miałby je zjeść . Czasami jak jest tłok w pojeździe to zakładam kaganiec , wiadomo ludzie się boją jak jest ciasno :P
Aktualne szczepienia zawsze powinno sie mieć przy sobie tak jak swój dowód osobisty
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5
york to nie pies, nie obrażaj psów ..
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 4
Kinga-tu się mylisz! Ostatnio jechałam z psiakiem i sam kontroler powiedział, że bilet niepotrzebny. Tylko szczepienie na wściekliznę, smycz i kaganiec
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kobieta

Kupujcie może naturalne kosmetyki? (98 odpowiedzi)

Cześć. Kupujcie może naturalne kosmetyki? Możecie polecić mi jakiś dobry sklep oferujący szeroki...

Czy warto studiować kierunek "dietetyka"??? (7 odpowiedzi)

Witam, Czy warto studiować kierunek DIETETYKA ??? Jeśli tak,to gdzie (na jakich uczelniach...

night club dla kobiet, streaptiz męski? (42 odpowiedzi)

Hej, czy jest gdzieś w trójmieście lub okolicach klub dla kobiet z męskim streaptizem. Chcę...

do góry