Widok

czy mogę jezdzić z psem w autobusie miejskim?

Kobieta Temat dostępny też na forum:
Witam od niedawna mieszkam w trójmieście i chciałabym się dowiedzieć czy mały piesek york może jechać autobusem? czy trzeba mieć jakiś bilet?i czy wystarczy mieć go na rekach bądz smyczy?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
veto, miasto jest dla ludzi, psy na rowery
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
W komunikacji gdańskiej i gdyńskiej (a także u obu przewoźników w Sopocie) pies NIE PŁACI.
W SKM-ce pies kupuje specjalmy bilet "pies" w kasie lub w automacie (jako bilet inny) z 1 PLN bez względu na długość trasy.
Mam jamnika i często z nim jeżdzę, ma aktualne szczepienia (kagańca się jeszcze jamnior nie dorobił :) Muszę iść na przymiarkę.
Ale żaden remonowany jeszcze się za to nie przyczepił.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
tobie to chyba głowę odgryzł
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
A jaki to gatunek zwierzęcia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mnie straż miejska powiedział że nie ma potrzeby stosowania kagańca dla tak małego pieska
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
A wiesz co jest najlepsze? Że owczarek niemicki nie łapie się do rasy psów niebezpiecznych i nie musi mieć założonego kagańca :)
Pogrzebcie w przepisach i znajdziecie. I nie mówie o tramwaju, bo tam powinien mieć każdy pies.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
jaki papier czlowieku ma miec kaganiec i koniec mondralo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 17
na ulicy to nie musi, ale jak sobie przewoźnik życzy, to albo ubierasz takiemu szczurkowi kaganiec, albo idź z buta.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kinga-tu się mylisz! Ostatnio jechałam z psiakiem i sam kontroler powiedział, że bilet niepotrzebny. Tylko szczepienie na wściekliznę, smycz i kaganiec
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
york to nie pies, nie obrażaj psów ..
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jeżdzę z psem (owczarek niemiecki) codziennie autobusem , zabieram go do pracy i miałam 100 kontroli albo i więcej przez kilka lat i pies jeździ free w autobusami i tramwajami w Gdańsku a w kolejce płaci się połówkę ( ulgowy) .
Pies musi mieć kaganiec o ile nie ma uprawnień zwalniających ,mój takie uprawnienia ma :) Czasami motorniczy czy kierowca wyskakuje ze swojej kabiny z wielkim pyskiem a ja wtedy wyciągam papier z weterynarii i geba takiemu opada . Najgorsze są mohery , te to panikują , jakby mój pies miałby je zjeść . Czasami jak jest tłok w pojeździe to zakładam kaganiec , wiadomo ludzie się boją jak jest ciasno :P
Aktualne szczepienia zawsze powinno sie mieć przy sobie tak jak swój dowód osobisty
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 5
to się myj
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
a co swiety ten piesek to nie jest większości zaczepne i panikaże atakuje bez ostrzerzenia asekuracyjnie. bo mały to może?
kagańce dla jorków są zapraszam na allegro
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ludzie ci tego psa rozdepczą, lepiej nie bierz go do komunikacji miejskiej. Poza tym pies ma wrażliwszy węch od człowieka a weź pomyśl jak ludzie w autobusach śmierdzą, szkoda męczyć psa.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
Bys sie zdziwila, jak mocno potrafi ugryzc maly yoreczek!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy komus tu słońce przygrzało york w kagańcu? No bardzo zabawne... Obowiązek posiadania kagańca dotyczy psów ras niebezpiecznych do których york z pewnoscią się nie zalicza... he he he:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 19
Można jeździć z psem. Tylko pies musi mieć założony kaganiec.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie obawiam się kontroli bo prawo jest po mojej stronie:

UCHWAŁA NR XXXV/988/09
RADY MIASTA GDAŃSKA
z dnia 23 kwietnia 2009r.

w sprawie ustalenia zasad taryfowych, ceny za przejazdy środkami gminnego transportu zbiorowego oraz wysokości opłat dodatkowych i opłat manipulacyjnych

§6

Przewóz bagażu podręcznego, wózka inwalidzkiego, wózka dziecięcego, roweru oraz zwierząt nie podlega opłacie.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kinga jechałam i jak bym nie miała biletu dla psa to miałabym mandat.
Skoro twierdzisz ,że za psa się nie płaci , to nie życzę ci kontroli.

Wyszczególniłam też przewóz zwierząt w transporterze i bez niego.
Chyba jednak nie przeczytałaś ze zrozumieniem

Badania ,to oczywiście książeczka szczepień.

Jak ktoś chce to zawsze się przyczepi do wypowiedzi innej osoby:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 16
Dla Ciebie zkm gdynia regulamin
http://www.zkmgdynia.pl/?mod=1.%20Taryfa%20-%20Przepisy%20porz%C4%85dkowe&lang=pl
my jak jeździliśmy po Gdynia ze swoim buldogiem to kasowaliśmy normalny bilet bo taki luksus był że musiał osobno siedzieć i to przy oknie :P
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry