Widok

czy mogła sie zarazic ospa???????

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
juz panikuje..mała była u pediatry i przyjal na dzieciach chorych..nic jej nie jest ale przed nia bylo dziecko z ospa....mogła sie zarazic?kiedy to moze byc widoczne?na cholere tam poszlismy:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
niestety ale mogła

ja miałam identyczną sytuację ale całe szczęście nas ospa ominęła, czego i Tobie życzę
a wiesz za ile moze nastapic jaka reakcja?
2 tyg?
i czy gdyby tfuuuuuuuuuuuuuu tfuuuuuuuuuuuu zarazila sie to od razu moze zaraz juz teraz?bo nie chce zarazic jej funfelki :(
kurcze tego to nie wiem....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
rany wlasnie tez czytala..2 tyg.....chyba mi serce peknie
m.ciężarówko, pocieszę Cię jedyne, że moja starsza córka miała około 8 mies jak przechodziła ospę, w sumie 3 krostki jej wyskoczyły. Małe dzieci dość łagodnie przechodzą taką chorobę
naprawde?mam nadzieje ze nawet jednej nie bedzie,sama pamietam jak mialam ospe ,a co dopiero malutka taka.....
Mojej znajomej córka ospą zaraziła się w szkole , w tym czasie znajoma wróciła z maleństwem ze szpitala paro dniowym i ten maluszek miał parę dni jak również dostał ospy i bardzo dzielnie to zniósł,lepiej od swojej starszej dużo siostry,a z kolei mojej sąsiadki córka też miała ospę i mój syn bawił się z nią codziennie i nic nie zaraził się ale wiadomo i tak nas to czeka.
Nie ma czym sie martwic, bo poodbno im szybciej dziecko przejdzie ospe tym lepiej:) Moja Kornelka przeszla w wieku 10,5 mies, a zarazila sie ode mnie:P Ja miala minimalnie mniej kropek niz ona, za to pare dni przed tym zanim wiedzialam, ze mam to ok. 3 dni strasznie sie czulam goraczka itd, potem z dnia na dzien ok. Za to Mala jakgdyby nigdy nic bawila sie itd, jednej nocy dostala goraczke i potrwala z przerwami dzien i koniec. Kropeczek bylo duuuuuzo, ale zadnej blizny nie ma, smarowalam najpierw tylko takim bialym (ale nie pudocremem) a po tyg na zmiane bialym i fioletem. Ja sie ciesze, ze Mala ma za soba ospe:) Nawet kumpela chciala Nas odwiedzic by jej bejbik sie zarazil, a mial wtedy ok. 5 mies.
Jedyne co to obnizona odpowrnosc do pol roku po.... Mala co chwilke mi cos lapala, po ospie byl 2 razy antybiotyk:/, 2 razy zwykly karatek, i chyba 2 razy gardlo... ale to tez taki glupi okres bo od mniej wiecej marca do czerwca po pare dni.
mała ciężarówko niczym się nie przejmuj. Lepiej żeby córcia Twoja teraz przeszła niż za kilka lat. Niemowleta o niebo lepiej przechodza tą chorobę niż starsze dzieci.
Też tak myślę, wiadomo ze co choroba to choroba, ale im wcześniej dziecko zaliczy te wszystkie zakaźne tym lepiej :)
Dziewczyny, a jakie są objawy ospy, bo ja wlasnie sie zastanawiam czy moją małą tak komary pogryzły czy to ospa? Ma na rączkach i nózkach po kila krostek, posmarowałam jej fenistilem, ale takie dziwne sie zrobiły, takie jakby w srodku pekly i robi sie maly strupek, a na około czerwone. A zanim posmarowałam to miała np dwie krostki obok siebie, a wieczorem tak sie rozlały, ze zrobiła sie jedna. Na poczatku bylam pewna, ze to ugryzienia, ale potem slyszałam ze spro dzieci teraz ma ospe, wiec nie wiem, a zreszta wczesniej nic jej nie gryzlo, a tu nagle w ciagu 2 dni z 10 ugryzien?
te pecherzyki z ospy to sa w srodku delikatnie wyplenione plynem przez pierwsze 2-3 dni, a potem zasychaja i sa strupki.Te zplynem sa takie lekko zoltawe jakby.
Mój syn cały był w krostkach podobnych jak opisujesz co prawda bo pobycie nad jeziorem okazało się że to meszki go pogryzły bo teraz jest tego pełno,a ja na początku myślałam że on ma jakieś uczulenie .
dziewczyny dzisiaj zauwazylam na nozce 3 podskórne krostki malutkie ,czytałam ze to moze byc poczatek?? i mam juz s****zke........
Nic sie nie martw... tak jak dziewczyny pisały, ospe lepiej znoszą małe dzieci...
Jeśli nie bedzie mieć gorączki to nawet nie poczuje tych krostek :) a jakby była wieksza, by ją swedziało, by czuła straszny dyskomfort... Teraz ważne, zebys tego nie przeziebiła i sprawdzała czy nie ma wzrostu temp i w razie co ją zbijała ( powyżej 38-38.5)
Bedzie dobrze !
dzisiaj ma juz wiecej tych czereonych krostek ,nic pozatym ale idziemy znowu do lekarza:(niewiem czy u niemowląt to moze byc ospa,tylko te czerwone krostki i nic wiecej
moze to uczulenie a ie ospa. Przy ospie od momentu pojawienia się pierwszej krosty mija dosłownie chwila a dziecko jest wysypane od stóp do głów. A najwięcej we włosach. Max. pół dnia i dziecko ma krosty wszędzie, nawet w cipci. Jednakże masz rację z wizytą u lekarza. Daj znać co stwierdził lekarz.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry