Widok
Mojej znajomej córka ospą zaraziła się w szkole , w tym czasie znajoma wróciła z maleństwem ze szpitala paro dniowym i ten maluszek miał parę dni jak również dostał ospy i bardzo dzielnie to zniósł,lepiej od swojej starszej dużo siostry,a z kolei mojej sąsiadki córka też miała ospę i mój syn bawił się z nią codziennie i nic nie zaraził się ale wiadomo i tak nas to czeka.
Nie ma czym sie martwic, bo poodbno im szybciej dziecko przejdzie ospe tym lepiej:) Moja Kornelka przeszla w wieku 10,5 mies, a zarazila sie ode mnie:P Ja miala minimalnie mniej kropek niz ona, za to pare dni przed tym zanim wiedzialam, ze mam to ok. 3 dni strasznie sie czulam goraczka itd, potem z dnia na dzien ok. Za to Mala jakgdyby nigdy nic bawila sie itd, jednej nocy dostala goraczke i potrwala z przerwami dzien i koniec. Kropeczek bylo duuuuuzo, ale zadnej blizny nie ma, smarowalam najpierw tylko takim bialym (ale nie pudocremem) a po tyg na zmiane bialym i fioletem. Ja sie ciesze, ze Mala ma za soba ospe:) Nawet kumpela chciala Nas odwiedzic by jej bejbik sie zarazil, a mial wtedy ok. 5 mies.
Jedyne co to obnizona odpowrnosc do pol roku po.... Mala co chwilke mi cos lapala, po ospie byl 2 razy antybiotyk:/, 2 razy zwykly karatek, i chyba 2 razy gardlo... ale to tez taki glupi okres bo od mniej wiecej marca do czerwca po pare dni.
Jedyne co to obnizona odpowrnosc do pol roku po.... Mala co chwilke mi cos lapala, po ospie byl 2 razy antybiotyk:/, 2 razy zwykly karatek, i chyba 2 razy gardlo... ale to tez taki glupi okres bo od mniej wiecej marca do czerwca po pare dni.
Dziewczyny, a jakie są objawy ospy, bo ja wlasnie sie zastanawiam czy moją małą tak komary pogryzły czy to ospa? Ma na rączkach i nózkach po kila krostek, posmarowałam jej fenistilem, ale takie dziwne sie zrobiły, takie jakby w srodku pekly i robi sie maly strupek, a na około czerwone. A zanim posmarowałam to miała np dwie krostki obok siebie, a wieczorem tak sie rozlały, ze zrobiła sie jedna. Na poczatku bylam pewna, ze to ugryzienia, ale potem slyszałam ze spro dzieci teraz ma ospe, wiec nie wiem, a zreszta wczesniej nic jej nie gryzlo, a tu nagle w ciagu 2 dni z 10 ugryzien?
Nic sie nie martw... tak jak dziewczyny pisały, ospe lepiej znoszą małe dzieci...
Jeśli nie bedzie mieć gorączki to nawet nie poczuje tych krostek :) a jakby była wieksza, by ją swedziało, by czuła straszny dyskomfort... Teraz ważne, zebys tego nie przeziebiła i sprawdzała czy nie ma wzrostu temp i w razie co ją zbijała ( powyżej 38-38.5)
Bedzie dobrze !
Jeśli nie bedzie mieć gorączki to nawet nie poczuje tych krostek :) a jakby była wieksza, by ją swedziało, by czuła straszny dyskomfort... Teraz ważne, zebys tego nie przeziebiła i sprawdzała czy nie ma wzrostu temp i w razie co ją zbijała ( powyżej 38-38.5)
Bedzie dobrze !