Widok

czy na zapoweidziach musi być ....

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
...wywieszone że ktoś jest rozwodnik albo nie ? Ostatnio jak czytałam zapoweidzi to było wypisane np. rozwodnik albo w związku cywilnym
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sie z czyms takim nie spotkałam...

image

to chyba zależy od parafii, u nas nie widziałam czegoś takiego
a ja widziałam że u mnie w parafii takie informacje są na tablicy-imie, nazwisko, stan cywilny i adres.
u mnie też w parafi tak robią: imię, nazwisko, stan cywilny i adres
image
no właśnie w większości chyba tak robią i wlaśnie piszą ze panna , kawaler czy rozwodnik czy w zawiązku cywilnym
Myślę, że takie informacje są podane, żeby nie wprowadzać zamieszania, że ktoś zna tego człowieka i nagle patrzy, że on ślub bierze, a np. o rozwodzie nic nie słyszał... ;)
jak to rozwodnik? dostał rozwód kościelny? bo przecież rozwodnik cywilny nie może brać ślubu kościelnego.

możliwe ze taki zapis jest umieszczany na zapowiedziach w mojej parafii wzór jest taki:
Zygmunt syn Czesława kawaler z parafii Św. Józefa, więc może w miejscu "kawaler" wpisuje się "rozwodnik" osobiście nigdy się z tym nie spotkałam ale myślę ze to możliwe.
yooki, są rozwodnicy, którzy brali tylko cywilny - wtedy mogą z drugą osobą wziąć ślub kościelny.
niestety ale wpisują stan cywilny ehhh nasze zapowiedzi wisiały i przy moim nazwisku było stan cywilny - rozwiedziona
a nie da się tego jakoś ominąć ?
a wiecie że to ciekawe, skoro kościół nie uznaje ślubu cywilnego to dlaczego pisze się "rozwiedziony/rozwiedziona" skoro przed Bogiem ślubu nie było?

no faktycznie trafna uwaga, ale nie jest to Yooki jedyna dziwna rzecz w kosciele....

image

Yooki, pewnie z tego powodu, o którym ja pisałam... Pan X Cię zna z nazwiska, wie, że masz męża, ale nie wie, że się rozwiodłaś. No i pan X w kościele widzi, że bierzesz znowu ślub i się zastanawia, o co chodzi, skoro masz męża... To po prostu pozwala uniknąć zamieszania...
ja też uważam że kościoła to nie powinno interesować czy jest ktoś rozwiedziony czy nie przecież to chodzi o ślub kościelny i właściwie zapowiedzi dotyczą ślubu kościelnego a jeżeli ktoś jest na zapowiedziach tzn że może wziaść ślub bo widocznie ma rozwód i jest juz wolny
a po drugie tak sobie pomyślałam czy kościoła nie obowiązuje ochrona danych osobowych a wiszą i adresy i nazwiska i właście stan cywilny
Zapowiedzi służą temu, żeby każdy, kto wie o przeszkodzie do zawarcia małżeństwa, mógł to zgłosić. Jeśli nie podasz w zapowiedzi nazwisk i adresu, to kto będzie mógł to zweryfikować?
no dobrze nazwisko moze byc ale po co i adres kto cos wie o przeszkodzie to i tak bedzie wiedzial po nazwisku , a po drugie jak pojdzie gdzies o przeszkodzie powiedziec to przeciez moze sie dowiedziec czy to napewno ta osoba
Czy w parafii 7 tys. jest tylko jedna Anna Kowalska? Nie sądzę... Więc skoro jest 15 takich pań Kowalskich, to chyba prościej podać adres niż przyjmować ileś osób, które chcą się dowiedzieć, czy to na pewno ta, bo jak ta, to one coś wiedzą, a jak inna, to nie...

Dziewczyny, takie są zasady i może się to nie podobać, ale nic z tym na forum nie zrobicie. Może warto iść do księdza i porozmawiać, dlaczego tak to wygląda, skoro Wam to przeszkadza?
a ja jestem po rozwodzie, dzis odbieram karte z zapowiedziami, jak "wisielismy" na ogloszeniach to nikt nie wspomnial ze jestem rozwodka;d,nie bylo tam takiej info...
image
Co parafia, to obyczaj... Tak jest ze wszystkim, z naukami, z poradnią itp. Najlepiej się dowiadywać w swojej parafii, a nie robić niepotrzebny szum.
u nas tak jest że jest napisane ze ktos jest rozwodnikiem a mnie się szczerze mowiac nie podoba bo nie wszyscy musza o tym wiedziec , adres nazwisko to jeszcze ok ale po co wiecej informacji , uwazam ze nie potrzebne to
Tak jak mówię - najlepiej idź do księdza i o tym porozmawiaj. Może macie nawet takie samo zdanie i ksiądz wprowadzi jakieś zmiany?
chyba pójdę bo przecież właściwie zapowiedzi są jako dla kościoła a tam jesteśmy wszyscy kawalerami i pannami

Inne tematy z forum Wesele

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

dobry...i nie drogi dentysta (53 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry