Widok

czy przyjma do przedszkola dziecko 2,5 letnie?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
moj synejk we wrzesniu bedize mial 2 i 7 mcy i chciabym go oddac do przedszkola czy myslicie ze ma szanse, jak wygalad syt z miejscami w przedszkolach orunia,chelm,a teraz otiwra sie nowe przedszkole na kroleowej jadwigi moze tam sie uda?
jak wygladala sytuacja u was?
image
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli siusia sam a nie w pieluche to przyjmuje sie wlasnie od 2.5 roku zazwyczaj:) u nas w przedszkolu przyjeli chlopczyka wlasnie 2.5 mial ale na drzemke obiednia mial ubieranego pampersa bo sypia w pampersie ale problemu nie bylo:)
image

Zamówienia na kartki i zaproszenia:
http://www.facebook.com/FotoMaxKarolSzczudlinski?ref=bookmarks
www.fm-wedding.pl fmwedding@inte
no mam nadzieje ze beddzie juz bez pampersow, no bardzo by mi zalezalo, jak u innych wygladala sytuacja?
image
image

do prywatnego to i może w pampersa robić ale z panstwowym to nie wiem
do prywatnego tak ale do panstwowego to raczej nie bo w danym roku musi konczyc 3 latka.
do prywatnego pewnie przyjmą, nawet z pieluchą :)
a do panstwowego przyjmuje sie dzieci, ktore w danym roku rocznikowo mają 3 lata

Mlodsze dzieci przyjmowane chyba sa w jakis bardzo uzasadnionych przypadkach do panstwowego
moja jest od maja zapisana do prywatnego przedszkola i idzie od lutego wtedy bedzie miala 2,5 roku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a napisz o jakich przedszkolach w ogóle myślisz-państwowych czy prywatnych? bo w prywatnych to raczej pieluchy nie stanowią problemu,poza tym często są grupy żłobkowe dla dzieci 2 czy 2,5 letnich.Możesz napisać coś o tym nowym przedszkolu na Królowej Jadwigi(też będę chciała mojego starszaka wysłać w przyszłym roku i rozglądam się za czymś w tym rejonie;tyle,że ja bym chciała do państwowego-syn w sierpniu skończy 3latka)
ja mysle oczywiscie o panstwowoym ,co do prywatnego to nie bedzie problemu,
to nowe przedszkole ma byc otwarte od przyszlego roku od wiosny chyba, nie wiem nic wiecej
moj syn niestety nie bedzie mial w przyszlym roku 3 lat(jest z lutego 2009) wiec widze ze do panstowoego nie da rady,
a co do prywatnego w okolicach oruni ujesciska to nie moge sie zdecydowac .
moze mi ktoras mama doradzi co do prywatego w tej okolicy?
image
image

mam ten sam problem, moja też jest z lutego i też słyszałam, że musi być skończone 3 latka:(
image
ja pytałam w naszym przedszkolu (państwowym) w Sopocie, dyrektorka powiedziała ze przyjmą Natalię we wrześniu 20011 - będzie miała wtedy 2 lata i 8 mcy, mam tylko podejść w marcu złożyć podanie
Przedszkole? Na Królowej Jadwigi? Chyba na Jagiellonki?
image

Witam,

Mojej kolezanki corka zaczela przedszkole w wieku 2 lat i 5 m-cy. Oczywiscie przedszkole poszlo jej na reke. Z tym ze jej Mala jest bardzo samodzielna-ladnie mowi, wola do toalety, i sama je.

Jest to prywatne przedszkole Siostr Zakonnych przy Sw Brygidzie w Gdansku.

Pozdrawiam
powiem z doswiadczenia:

jesli dziecko nie uzywa pieluchy, zglasza potrzeby fizjologiczne, mowi i jest na tyle dojrzale emocjonalnie by zniesc dluga rozlake z rodzicem/opiekunem to istnieja duze szanse, ze dziecko zostanie przyjete.

ale do tego na pewno zostanie wziele pod uwage czy oboje rodzicow pracuje (jesli nie-to szanse sa wtedy b. male bo w kazdym przedszkolu pierwszenstwo maja dzieci rodzicow pracujacych) i to, ile jest chetnych dzieci do danej grupy.

do prywatnego-przyjma bez gadania i to z pocalowaniem reki.
image

image
Mam ten sam problem.Chciałabym iść w końcu do pracy, a Lena w lutym skończy 2 lata, bardzo bym chciała ją w marcu zapisać do przedszkola. Poszła by we wrześniu w wieku 2,5 roku. I zastanawiam się nad tym samym. I w sumie tak się zastanawiam. Jeśli w dniu "rejestracji", czyli w marcu nie będę pracować, to znaczy że Mała nie ma szans na przedszkole? Wiadomo, że zacznę szukać pracy jak będę wiedziała, że mam co zrobić z dzieckiem w tym czasie.
imageimage
image
no wlasnie z tego co ja sie orientuje, dyrekcja w moim przedszkolu wymagala podania miejsca pracy obojga rodzicow, jest na to miejsce w formularzu :( takie maslo maslane, ale chyba musisz zaryzykowac i podpisac umowe albo chociaz miec gwarancje, ze w danym miejscu bedziesz pracowac np z danym dniem... wiem, ze to glupie, ale tak jest bo zawsze znalazlby sie ktos, kto zmyslilby ze bedzie szukac pracy a w rzeczywistosci wcale takich zamiarow moze nie miec i chce np w spokoju posiedziec z nowonarodzonym dzieckiem w domu i miec chwile wytchnienia.
image

image
Ehh, to takie nasze państwo. Znaleźć pracę w marcu, a dziecko chyba zostawić same sobie w domu do września :/
imageimage
image
Państwowe przedszkole przyjmuje dzieci które w danym roku mają 3 lata. Czyli urodzone w 2009 przyjęte zostaną w 2012.
Rejestracja jest elektroniczna na przełomie marca/kwietnia.
image
image
no wlasnie do przedszkoli w gdansku jest ta rejestracja elektroniczna i ona chyba nawet jakos "odrzuca" dzieci z wczesniejszego rocznika..

Sylwia niestety dzieci moich znajomych nie dostaly sie do zadnego z 3 panstwowych przedszkoli pomimo, ze w rubryce praca oboje rodzice mieli co wpisac...

Ja sie juz nawet nie łudzę... Mimo ze oboje pracujemy :/

A niestety nie w moim stylu jest chodzenie do pani dyrektor i wlazenie w dooope pol roku :P :P
image
No w moim niestety też nie :D. Czyli wszystko wskazuje na to, że mamusia posiedzi na dupce jeszcze 1,5 roku :)
imageimage
image
tak myslalam o przedszkolu na jagiellonki, no wlasnie z tymi przedszkolami to jest problem, ja nie bede jeszcze wracac do pracy bo mam 2 dziecko(teraz ma 3 mce)ale wiem, ze przedszloke jest bardzo fajan sprawda dla dziecka, mysle ze wysle go prywatnie teraz tylko pytanie gdzie?
moze macie jakies dowaidczenia, ktore polecacie w okolicy ujesicka, oruni?
image
image

mam ten sam problem moje dziecko jest z samego początku stycznia, i takie dzieci też nie mają szans na legalne miejsce w państwowym przedszkolu ( w urzędzie w gdańsku dostałam info , że najpierw musiałyby się dostać wszystkie dzieci z listy czyli te co w roku rekrutacji skończą trzy lata. Mimo to jest zapis w regulaminie , że o przyjęciu w czasie roku szkolnego decyduje dyrektor placówki, i ja mam zamiar to wykorzystać ... nie wierzę że wszystkie dzieci w przedszkolach państwowych są tam z listy i spełniają wszystkie warunki
dziewczyny,a ak jest z mozliwoscia dostania sie dziecka do przedszkola w polowie roku, poza naborem internetowym np na wiosne przyszlego roku. Dziecko mialoby rocznikowo skonczone 3 lata.
Najlepiej jakby bylo to przedszkole panstwowe, ale nie pogardzilabym prywatnym, gdybym znala jakies godne zaufania w Gdansku srodmiesciu badz dolnym miescie.
Mój synek jest w prywatnym nowo otwatym w centrum Gdańska Opieka super, panie super i synek zadowolony i co najwazniejsze nie ma jeszcze 3 lat:)
zapomniałam podac namiary http://www.wesolakraina.com.pl
Próbowałam oddać we wrześniu do przedszkola państwowego moją córkę, która wtedy miała 2 lata i 4 miesiące i nie udało się. W dwóch spotkałam się z odmową. Jest na tyle dojrzała, że spokojnie mogłaby bawić się z dziećmi ciut starszymi i nie byłoby problemu z pozostawieniem jej. Pieluch nie używała już marca, mówiła swobodnie, komunikowała potrzeby i niespodzianki się nie zdarzały.
Skończyło się na niani.
Teraz od września pójdzie do okienka przedszkolnego.
dokladnie rocznikowo musi miec 3 latka
Zatem Gdynia jest bardziej przyjazna rodzicom niż Gdańsk - mój 2,5 latek (luty 2008) bez problemu dostał się do przedszkola. ,,Rocznikowe" patrzenie na dzieci nie ma większego sensu. Mój rocznikowy dwulatek jest przecież na poziomie rocznikowego trzylatka z grudnia 2007 roku.
mojego przyjeli jak mial 2 i pol roku do panstwowego, warunek, brak pieluch, takze zalezy to od przedszkola, wiem jedno dofinansowanie pamstwa w przedszkollu dostaja na dzieci ktore skonczyly 2 i pol roku
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
nie wiem jak w Gdansku ale w Gdyni nie ma problemów byle dziecko nie siusiało juz w pampki :)
w Gdansku pierszeństwo maja samotne matki .
My oboje z mężem pracujemy -Maja chodzi do żłobka a i tak nie licze na przedszkole .
Ilka a o jakim przedszkolu mówisz dokładnie?
Bo ja bym chciała oddac mojego synka do przedszkola we wrzesniu i tak się rozglądam
Cześć, widze, że piszecie o przedszkolach w Gdańsku, a czy znacie jakieś przedszkole dobre w Gdyni, najlepiej Redłowie? Dotychczas myślałam o państwowym, ale po przeczytaniu tego co piszecie to chyba nie realne tam się dostać. Więc pozostaje prywatne. Mój jest z lutego 2009, więc wiekowo nie pasuje do panstwowego teoretycznie. Chociaż jest bardzo samodzielny, bo już od kilku miesięcy chodzi bez pieluchy i je też sam, ale co z tego. No i ja na razie nie pracuje, bo niby jak miałabym to robić skoro mam małe dziecko które nie chodzi do żłobka. tylko, że ja właśnie chciałam wrócić do pracy, ale widze że to jakieś błędne koło jest.
image
image
przedszkole na oruni górnej
http://www.akademia-przedszkolaka.eu/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (104 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

do góry