Widok

czy seks zabija miłość??

Wiadomo bezpośrednio z miłościa(mam na myśli milosc mezczyzny do kobiety i na odwrot)wiąże się seks....ale w dzisiejszym świecie miłóść traci znaczenie ....w życiu ludzi chodzi głównie o seks.Nawet gdy nie kochamy pewnej osoby to jestesmy w stanie pojsc z nia do łóżka...czy to nie jest destrukcyjne dla milosci?

ola
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ASSASIN napisał(a):
>
> Jeżeli kogoś nie kochamy a decydujemy się na tą chwilę
> "zapomnienia"to robimy to dla samego seksu bez domieszki uczuć
> i nie ma w tym nic destrukcyjnego dla miłości.
>

ale to przeciez jest mechaniczne....robimy to bez zadnych uczuc..czyli nie potrzebujemy zadnych uczuc aby czuc przyjemnosc z seksu..i wlasnie w ten sposob seks delikatnie niszczy milosc,uczucia.

ola
Antyspołeczny napisał(a):

> Nie to mialem na mysli. Mowilem o ludziach ktorzy traktuja seks
> jako zabawe. Jezeli lubiszgrac w szachy to mozesz grac z jedna
> osoba, ale jezeli nadaza sie okazja grasza z kazdym. Tak samo
> tutaj, jezeli to jest zabawa to nie traktujesz tego jako czegos
> wyjatkowego co jest przeznaczone tylko dla ciebie i twoej
> kobiety. To zabawa, wiec bawisz sie do woli. Co
> wiecej,powornalem to do gry w szachy. Nigdy nie wiesz czy z
> rodzicem lub rodzenstwem twojego gracza nie bedzie ci sie gralo
> przyjemniej. warto sprobowac chociaz dla samej proby. Wkoncu
> seks to tylko zabawa.
> Nie wazne z kim i nie wazne gdzie oby bylo fajnie. Jezeli ktos
> to robi dla emocji, zabawy lub z p.f. to to wszystko dziala
> wedlug tego porownania i mojej teorii.

Hehe jeśli Ty porownujesz seks z graniem w szachy to ja nie wiem co powiedziec :D Chyba każdy umie rozroznic gre w szachy a seks co nie? Zabawa seksem to nie to co zabawa/gra w szachy. Ty wychodzisz z załozenia ze Ci ludzie, ktorzy lubia czasem sie kochac w ramach rozrywki itp od razu leca na kazdego kto sie tylko napatoczy a to mylna teoria bo czy myslisz ze np taki mlody 25 letni chlopak poleci na babcia 80 lat ktora akurat ma ochote ? albo na jakas brudna narkomanke? Logicznie myslac nie poleci - tak wiec teza, ze zabawa seksem to zabawa jak np gra w szachy upada. W szachy poza tym tez bys pewnie nie zagrał z wieloma osobami ;) a na pewno nie ze wszystkimi, ktorzy akurat maja ochote na małą partyjke ;)

.... Carpe Diem ....
To tylko porownanie, pierwsze ktore mi przyszlo na mysl.
Tym co napisales sam wyjasniasz o co mi chodzilo. Powornanie chyba zdalo swoj egazamin. Jak piszesz, nie z kazdym zagrasz partyjke, wiec ta 80 latka odpada bo pewnie niedowidzi figur, a narkomanka to moze nawet nie kojarzyc o co chodzi. Co nie znaczy ze w pewnych warunkach mozesz to zrobic z narkomanka, nawet nie wiedzac o tym ze nia jest;)

Mowiac ze grasz z kim popadnie nie mialem na mysli ze grasz z kazdym kto ci wejdzie w droge.....
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Nie, nie pojde ja tej wiosnie na reke. Serce mi nie wrosnie w zadna panienke. Za to darze siebie wielka estyma. Zakochalem sie ja wczesniej, juz zima...
Olcia=) napisał(a):

> ale to przeciez jest mechaniczne....robimy to bez zadnych
> uczuc..czyli nie potrzebujemy zadnych uczuc aby czuc
> przyjemnosc z seksu..i wlasnie w ten sposob seks delikatnie
> niszczy milosc,uczucia.

Olciu- jak już pisałem ,według mnie seks i miłość to dwie inne sprawy które można połączyć ale nie da się ich porównywać.Seks sam w sobie jest odskocznią ,rozrywką ,potrzebą zaspokojenia własnej seksułalności ,doznaniem fizycznym,a miłość to coś innego .Jest to doznanie emocjonalne.Jeżeli kogoś kochamy to i seks z tą osobą jest pełniejszy.Jeżeli rozmawiasz z kimś kogo lubisz to ta rozmowa jest ciekawsza, niż służbowa z przygłupim szefem.Dlatego seks może być dopełnieniem miłości ,a miłość seksu ale na pewno nie jest tak że uprawianie seksu z osobą której nie kochamy a tylko nas pociąga ,odrazu niszczy nasze uczucia.To właśnie taki tok myślenia jaki przestawiasz bardzo silnie łączy seks z miłością ,a wręcz czyni je od siebie zależnymi i dla tego ludzie po spędzonej nocy z kimś innym kogo nie kochają a mieli tylko ochotę na zbliżenie mają tzw.kaca moralnego który w moim mniemaniu jest nieuzasadniony.

---- ASSASIN----

Taki tok myślenia reprezentuje wiele osób przez wychowanie w rodzinach katolickich (+kilka godzin lekcji religii w tygodniu), pakowanie dzieciom do głów modelu życia niezgodnego z ich własną naturą powoduje to, że potem trudno im zmienić przekonania>stąd potępianie seksu bez miłości i epitety pod kierunkiem żyjących inaczej(czytaj>zgodnie z własnym sumieniem, niekoniecznie z Dekalogiem czy romantycznym modelem miłości/związku dwojga osób). No i takim osobom trudniej cieszyć się seksem - bez miłości, czy bez ślubu...

:o)
:)

...W Życiu Niczego Nie Warto Żałować! Do Niektórych Rzeczy Nie Można Po prostu Powrócić...
Taki tam napisał(a):

> Gdzieś słyszałem, że seks bez miłości jest tak samo pusty jak
> miłość bez seksu. Osobiście uważam, że trudno się z tym nie
> zgodzić. Nie interesuje mnie seks z kimkolwiek, dla zabawy,
> choć z drugiej strony nie potępiam ludzi, którzy są ze sobą
> tylko i wyłącznie dla seksu - to ich sprawia, co robią, byleby
> nikogo nie krzywdzili. Za to seks z osobą, którą się z
> wzajemnością kocha, jest chyba jedną z największych
> przyjemności, jakiej można w życiu zaznać. Jest to wyjątkowy
> sposób okazywania drugiej osobie swojego zaangażowania, więc
> wcale nie musi oznaczać zabijania miłości.

Chciałam coś napisać, ale nie widzę sensu powtarzania tego, co już zostało napisane. Zgadzam się z tym, co powyżej. Osobiście nie należę do osób, które traktują seks jako zabawę i nie wydaje mi się, żebym mogła uprawiać seks z kimś, kogo nie znam, nie darzę uczuciem a kto tylko fizycznie mi się podoba. Wydaje mi się, że aby czerpać pełną satysfakcję z seksu konieczne zaufanie do partnera - a przecież tego nie da się osiągnąć tak od razu, na pstryknięcie palców...
Przyszło mi do głowy pewne porównanie, czy trafne - nie wiem, oceńcie sami - seks to oddanie komuś swojego ciała, fragmentu duszy - czy łatwiej oddać część siebie niż swoje pieniądze?? Jeżeli nie to dlaczego nie oddać komuś obcemu wszystkich oszczędności swojego życia tylko dlatego, że ten ktoś jest ładny, miły i ładnie pachnie? Dlaczego łatwiejsze ma być oddanie siebie niż pieniędzy??
pozdrawiam
A.

...życie... raz do roku darmowa podróż wokół Slońca...
Sex to zwykla ludzka potrzeba którą trzeba zaspokioć...
..............bym powiedział najfajniejsza potrzeba ................

---- ASSASIN----

A dla mnie to wcale nie taka zwykła. ;)
*Majeczka* napisał(a):

> Sex to zwykla ludzka potrzeba którą trzeba zaspokioć...

Caly czas mnie to zaskakuje i zastanawia. Skoro wiele osob uwaza ze to potrzeba fizjologiczna lub taka ktora trzeba zaspokoic to dlaczego tak wiele osob jej nie zaspokaja i zyje?

Nie mozna przezyc bez jedzenia, bez wody, nie mozna nie s****, ale bez seksu mozna zyc.

Seks chyba wynika z instynktu niz z potrzeby. Jak sadzicie?
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
nie sądzę, aby seks mógł zabujać miłość - bo dla mnie seks jest miłością, jej spełnieniem, więc jedno drugie wyklucza
ściskam
i owszem - bez seksu żyć można, ale nie da się bez miłości. i to jest chyba różnica zasadnicza...
ściskam
Antyspołeczny napisał(a):

> Caly czas mnie to zaskakuje i zastanawia. Skoro wiele osob

> uwaza ze to potrzeba fizjologiczna lub taka ktora trzeba

> zaspokoic to dlaczego tak wiele osob jej nie zaspokaja i zyje?

skad wiesz ?? niema pewnosci

> Nie mozna przezyc bez jedzenia, bez wody, nie mozna nie s****,

> ale bez seksu mozna zyc.

ale wtedy czlowiek robi sie zgorzknialy , bo przez sex realizowana jest potrzeba bliskosci , kontaktu fizycznego , czulosci , i jeszcze pare takich .

pozatym nasz organizm poprzez zlozone procesy chemiczne odzialywuje na nasza psyche

------ jestem subiektywny ----------
XXX napisał(a):

> skad wiesz ?? niema pewnosci

Takie sa fakty. Wiem to bo jeszcze nie bylo takiego przypadku zeby czlowiek umarl z braku seksu.

> ale wtedy czlowiek robi sie zgorzknialy , bo przez sex
> realizowana jest potrzeba bliskosci , kontaktu fizycznego ,
> czulosci , i jeszcze pare takich .

A skad takie dane?
znam ludzi ktorzy sie nie bzykaja i nie sa zgorzchniali a znam takich co robia to bardzo czesto i nie sa to przyjemni ludzie, a przez czesty seks z przypadkowymi osobami maja maly szacunek do plci przeciwnej.

Te inne rzeczy tez nie sa uzaleznione od seksu.

> pozatym nasz organizm poprzez zlozone procesy chemiczne
> odzialywuje na nasza psyche

Powiem to jeszcze raz. Nasze zycie nie jest uzaleznione od tych wplywow. Nasz organizm nie potrzebuje ich do przezycia. Seks to dodatek do zycia, a nie potrzeba ktora trzeba zaspokoic by przezyc
bez seksu żyć się da, ale co to za życie :P

.... Carpe Diem ....
Kazdy człowiek ma inne potrzeby i kazdy lubi coinnego. Jedni podchodza do tego w ten sposob ze musi byc powiazany z miloscia a inni nie. Ale o to przecierz chodzi!!! Kazdy z nas jest inny kazdy ma inne potrzeby !!!! Gdybysmy byli jednakowi to zycie byloby potwornie nudne i monotonne!!!!
Czy to miala byc odpowiedz na moje pytanie? Mam nadzeje ze nie, bo nie jest:))
Mam nawet dziwne wrazenie ze to sa slowa ktore niedawno sie juz tu pojawily;)

Voitec, to chyba najlepsze podsumowanie;-)
do góry