Widok
czy swiadek musi być pełnoletni?
Mamy skomplikowaną sytuację, gdyz brat narzeczonego ma zostać naszych świadkiem, ale w dniu slubu naszego będzie mu brakować 11 dni do pełnoletniości. Wszędzie czytam, że świadek powinnien być pełnoletni. Ale jak sama w tym roku byłam świadkiem nikt nie pytał mnie o wiek, jedynie o adres i imię i nazwisko. podobnie proboszcz, który będzie nam udzielał ślubu mówi, że on nie wpisuje w swoje akta wieku świadka. Tylko się martwię, czy potem USC przypadkiem nie uzna naszego ślubu. Piszcie, co wieciej na tem temat. TO JEST DLA NAS WAŻNE!
To trochę dziwne z 3 świadkami:) choć pewnie Ci tego nie zakażą:) Ewentualnie mogłabyś wziąć oddzielnie ślub cywilny i kościelny - wówczas do kościelnego mogłabyś spokojnie mieć za świadka osobę niepełnoletnią.
Tak właśnie zrobiła moja siostra - miałam być jej świadkową, ale brakowało mi 21 dni do 18-tych urodzin. Z tym, że wtedy nie było jeszcze ślubów konkordatowych, więc i tak była zmuszona mieć te 2 śluby.
Tak właśnie zrobiła moja siostra - miałam być jej świadkową, ale brakowało mi 21 dni do 18-tych urodzin. Z tym, że wtedy nie było jeszcze ślubów konkordatowych, więc i tak była zmuszona mieć te 2 śluby.