Widok

czy trzeba przechowywać Zus RMUA?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy trzeba trzymać wszystkie druki rmua od pracodawcy czy mogę wyrzucić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dowodem na odprowadzenie składek ZUS w przypadku ubiegania się o emeryturę jest druk RP7 a nie Rmua.Po odejściu z pracy zadajcie takiego dokumentu. rmua poświadcza tylko aktualne ubezpieczenie gdyby nie było nas w EWUS.
Pracodawca ma obowiazek na prosbe pracownika wydac raz w miesiacu kwitek.takie sa przepisy
W 2012 roku druk RMUA pracodawca ma obowiązek wystawiać raz w roku. Tylko na prośbę pracownika może wydawać w innych terminach.
tyle, że na PIT-11 masz ogólna sumę skadaek przekazaną na ubezpieczenia społeczne, a na RMUA - masz wyszczególniona kwotę składki na ubezpieczenie emerytalne, rentowe, chorobowe itd
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja dostanę RMUA tylko jak się upomnę, narazie dostałam tylko 2 a pracuję już 6 miesięcy :/
tak, przepraszam pit-11
pomyliło mi się bo mam działalność gospodarczą i pit-5
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pewnie chodziło o PIT-11.
Radzę trzymać. Kiedyś przydarzyła mi się taka sytuacja, że trafiłam na pogotowie, w międzyczasie jak mnie badano mąż dowiózł dowód ubezpieczenia, pokazał i niby odnotowali, że jestem ubezpieczona a po pół roku na adres rodziców przyszła faktura za leczenie. Musiałam wygrzebać RMUA za m-c, w którym byłam na pogotowiu i osobiście razem z fakturą przedstawić odpowiednim osobom na IP. Faktura została anulowana.

Na wypisie miałam pieczątkę, że jestem nieubezpieczona, pytałam się ich dlaczego skoro RMUA dowiezione, odp: to nieważne i widocznie lekarz przy przyjęciu mnie klepnął taką pieczątkę.

W moim przypadku faktura była tylko na paręset zł, ale są przypadki gdzie tak kwota jest o wiele wyższa.
niby wszystko jest w systemie - ale ja tam wole trzymac - załóz sobie segragator
pitu 5 nie dostaję ,tyle tego mam w szufladach ze chyba powinnam miec jakies archiwum zeby zbierac to przez tyle lat,najchętniej bym to wyrzuciła ale nie mam pewności bo jedni mówia ze nie trzeba a inni ze wlasnie do emerytury potrzebne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
RMUA nie potrzebne, tylko przez miesiąc są ważne do lekarza
potwierdzenie wysokości składek masz na pit-5 od pracodawcy do rozliczenia rocznego i to lepiej trzymać
Wg mnie do emerytury... żebyś jak ZUS Ci naliczy składki mogła sprawdzić, czy naliczył Ci wszystkie odprowadzone...
Dla mnie RMUA jest Twoim dowodem na płacenie składek - a ZUS "gubi" informacje o składkach...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry