Widok

czy urlop wychowawczy liczy sie do emerytury?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, chodzimi o to czy urlop wychowawczy wlicza sie do lat przpepracowanych czy po prostu sa to lata "stracone?;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak najbardziej wlicza się
chyba się liczy ale te lata są "nieskładkowe", nie wiem co to znaczy ale tak powiedziała moja kadrowa
Liczy się do stażu pracy ale są to lata nieskładkowe czyli nie brane pod uwagę przy obliczaniu emerytury (tak mi się zdaje)
dzieki bardzo o to mi chodzilo:-)
kiedyś był bezskładkowy ale teraz na wychowawczym to jest składkowy chyba, jakieś drobne składki podobno od niedawna odprowadzają za mamuśki.
nie jestem pewna, tak słyszałam ale może jakaś kadrowa się wypowie.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
od stycznia 1999 r. w okresie urlopu wychowawczego składki są odprowadzane i są finansowane z budżetu państwa więc pracodawcę nic to nie kosztuje. jeśli chodzi o lata pracy wliczane do emerytury to do 31 grudnia 1998 r był to okres nieskładkowy i wliczało się tylko 1/3, natomiast od 01.01.99 są to okresy składkowe więc się liczą w pełni.

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam nadzieję, że jak my będziemy na emeryturze, to nikt już o ZUS-ie i jego zasadach nie będzie pamiętał :)
image

image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny - przepisy emerytalne się zmieniły - teraz ważny jest wiek a nie staż pracy; także osoba, która w całym swoim życiu pracowała tylko miesiąc i miała ozusowany dochód dostanie emeryturę (oczywiście w wysokości adekwatnej do zarobków...) także nie zawracajcie sobie głowy okresami do emerytury bo tego już nie ma :)
no jak mozna przepracowac w zyciu tylko miesiac i dostac emeryture heh???
image
no dobra a jezeli ktoś jest na wychowawczym 4 lub 6 lat?to co wtedy ilczy sie czy nie?
czy liczy sie ten urlop wychowawczy jezeli pracowalam w innym zakladzie na pol etatu w tym samym czasie, a obecnie jestem na wczesniejszej emeryturze
nie wiem jak na moje informacje to urlop wychowawczy wlicza sie w lata pracy ale tylko nieskladkowe, a lata pracy chyba nadal sa wazne moze dla nas kiedys nie beda ale dla nie ktorych teraz jeszcze sa i wiem, ze emeryture oblicza sie jakos z 10 najlepszych lat pracy tylko.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

W góry pociągiem - gdzie? (50 odpowiedzi)

Mam pytania do bardziej doświadczonych turystów. Gdzie najlepiej wybrać się z dzieckiem na...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

do góry