Widok

czy w Polsce można przewozić dziecko w gondoli w samochodzie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam koleżankę "zagraniczną" dla, której miałam zachować nasz fotelik 0-13 na jej urlop w Polsce. Teraz ona mi pisze, że mogę sprzedawać fotelik, bo jej gondola przypina się pasami do samochodu i na początku w tym będzie wozić.

Nie piszcie o niebezpieczeństwie, bo rozumiem i widzę tyle zagrożeń, że mogłabym o tym ksiązkę napisać ;-)

Interesuje mnie strona prawna, a raczej praktyka prawna, bo przepisy w Polsce chyba nie precyzują, że ma to być FOTELIK, tylko po prostu sprzęt z homologacją. Jak zareagowałby na to przeciętny policjant w czasie kontroli drogowej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Poczytaj art. 39 prawa o ruchu drogowym - tam jest mowa o "foteliku lub innym urządzeniu służącym do przewożenia", więc według tego, pewnie gondola mogłaby być, prawnie.

Natomiast bezpieczeństwo... Może porozmwiaj z tą koleżanką... Ile będzie miało dziecko tygodni?
Fajnie że gondolę mozna przypiąć- nie ważne że dziecka w niej juz nie ale cóż gondola ważniejsza-po co sobie trud robic i kupować nosidełko...Pytasz o prawo? a w razie nieszczescia bedziesz miala pretensje do prawa? moze kolezance trzeba troche podpowiedziec ze to jest nieodpowiedzialne?

Biedne sa malenstwa takich matek-a one im tak ufaja...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12
Ja nie trochę, tylko w każdym mailu robie wykład o bezpieczeństwie w samochodzie naszpikowany linkami ;-) Informacje przekazałam, nie mogę jednak forsować swojej opinii bez konca, zwłaszcza , że sama nie przepadam za "życzliwymi poradami"... Sami zdecydują, zwłaszcza, że to wykształceni i mądrzy ludzie i muszę ich jako takich traktować;-)

We Francji jednak dość popularne jest wożenie w gondoli - stąd ten pomysł

Polecając fotelik odwoływałam się do źródeł szwedzkich, brytyjskich, francuskich, bo przecież Polska to zacofany kraj:p i nie wystarczy powiedzieć, że tu się tak nie wozi dzieci.

Jeżeli ich nie przekonam, chciałabym powiedzieć, że to ZABRONIONE i może ich złapać policja;-)

Ps, chodzi o gondole od Chicco Trio For Me
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Obawiam się, że jednak nie znajdziesz takich obiektywnych argumentów, bo u nas faktycznie dzieci można przewozić nie tylko w foteliku. A przypuszczam, że nie zależy Ci na "pouczaniu" tej koleżanki, bo to byłoby niekulturalne.
Ona wie, co robi, jak napisałaś.
A jeśli chodzi o to czy może przewozić w gondoli, to wg prawa może. Mój wujek jest w drogówce. Mogą tylko udzielić pouczenia co do trafności takiego wyboru przewożenia dziecka.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córeczka ze ponieważ nie miała nawet 2 kg przy wypisie ze szpitala też do domu była przywieziona w gondoli i nie piszcie, że jestem nieodpowiedzialna! właśnie, że jestem:)
imageimage
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
no i zapomniałam odpisac na pytanie:P

można przewozić w gondoli, jeśli ona jest do tego przystosowana:)
imageimage
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja mała podobnie jak córcia inki była za mała moim zdaniem na przewożenie w foteliku i na początku tez jeździła w gondoli,przypietej na spacejalny adapter pasami, a w gondoli dziecko też mialo pasy do przypiecia i nie uważam tego za brak odpowiedzialności.

jeśli gondola jest przystosowana i sa pasy dla dziecka to maleństwo które ma 2 czy nawet 2,5kg naprawdę lepiej przewozic w godnoli niż w foteliku, w którym to dziecko tonie mimo że jest wkładka dla maluchów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
są różne medyczne wskazania do gondoli dla:
- wcześniaków o bardzo niskiej wadze i wymiarach,
- arytmii serca w pozycji półleżącej,
- łamliwych kości (osteogenisis imperfecta),
- syndromu Pierre'a Robin'a (Pierre Robin Sequence),
- rozszczepu kręgosłupa (spina bifida),
oraz przy innych, specyficznych wskazaniach ortopedycznych.
(za: fotelik.info)
ale to oddzielna sprawa i wtedy tylko konieczny transport, a nie wycieczkowanie, nawet bliskie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gdy moja Mała była malutka i wyszłyśmy ze szpitala to wracała w gondoli,ponieważ nie mieliśmy fotelika a z tego co wiem to można przewozić dziecko w gondoli:-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Sa gondole z pasami.
Jeśli gondola jest przystosowana to można przewozić, ale jak obejrzycie crush-testy filmiki z wypadkow to zobaczycie, ze gondola rozsypuje sie na drobne kawałki a z fotelikami to różnie bywa ale zdecydowanie są bezpieczniejsze. Decyzje o bezpieczeństwie podejmuja rodzice, są i tacy co wożą na kolanach. JA bym jednak namowiła koleżanke na fotelik. Pozdrawiam :)
Co tu dyskutować o bezpieczeństwie jak masę matek przewozi swoje dzieci na kolanach, bądź w ogóle po prostu brykające dzieci na tylnym siedzeniu samochodu :(

Jeżdżę bardzo dużo samochodem i niestety taki widok nie jest mi obcy :(
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moze twoja kolezanka ma specjalnie gondole dostosowana do tego, np.mamas and papas ma takie, dziecko lezy w gondolce i jest w niej przypiete, czyli pasy sa w srodku, gondola usytuowana jest na bazie isofix...wiec, nie krytykujmy, bo ma todoc dobre atesty...choc ja osobicie nie uzywalabym
image

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1656

znalazlam cos takiego
Kochani
To nie sa zwykle gondole
Ja mieszkam w Danii i tam sa specjalne gondole nie takie z wozka tylko jak fotelik tylko do auta ma uchwyty na pasy aby ja zamontowac w aucie i w srodku w gondoli sa tez pasy ktorymi sie przypina dziecko ktore lezy sobie na plasko i co najwazniejsze jego kregoslup w dlugiej drodze jest bezpieczny tez
Pozdrawiam
Ps maja te gondole maja wszytskie atesty i chomologacje
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
fotelik, to fotelik, gondola nigdy nie będzie tak bezpieczna jak fotelik tyłem do kierunku jazdy

http://fotelik.info/pl/art/gondola_czy_fotelik_samochodowy,17.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci? (37 odpowiedzi)

Ciekawi mnie co jedzą wasze 1,5 roczne dzieci, mój synuś je tylko to co mu smakuje i co zna,...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

do góry