Widok

czym przyprawic zupe?

witam, mam pytanie, czym przyprawiacie zupy? mam mala corke 2- letnia, wiec gotuje juz jej to co my jemy. do zup jednak dodaje tylko sol i przeprz, wiec wychodza slabe smakowo. do barszczu dodaje jeszcze lisc laurowy i ziele angielskie. no i smietane z maka. reszta zup wychodzi taka woda z warzywami. zupelnie nie wiem, co dodac, zeby kazda zupa miala jakis smak. juz mam dosc rosolu (woda z warzywami na miesie, tez smak slaby) i roznych jarzynowych o smaku wody z warzywami :). pomozcie prosze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba źle gotujesz ten rosół i zupy:-) Rosół należy doprowadzić do wrzenia a potem na bardzo małym ogniu gotować minimum 1,5h (ja gotuję 2h) tak, żeby pyrkał. Wtedy sól wystarcza, rosół ma wspaniały smak i aromat warzyw. Zupy-kremy można wzbogacić np. serem żółtym. Ja do barszczu dodaję serek topiony o smaku szczypiorkowym czy cebulowym, też super wzbogaca smak i zabiela (zamiast śmietany). Do niektórych zup warzywnych robię dodatek w postaci ususzonej cebulki z czosnkiem na maśle.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja do każdej zupy daję ziele angielskie i liście laurowe. i to dużo. czasem suszone warzywa (nie vegetę, tylko takie ususzone paseczki włoszczyzny-kupuje ją na jarmarku dominikańskim w duzej paczce). jak mam to daje świeży lubczyk a jak nie mam to suszony. jak mam ciemną zupę, to jeszcze ścieram na tarce ociupinke suszonego grzybka.
i wszystkie zupy są aromatyczne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lisc laurowy, ziele angielskie to u mnie podstawa kazdej zupki

lubczyk jest rewelacyjny do rosolu, majeranek do np. ogorkowej czy zurku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do kazdej zupy daje kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, liscie laurowe.
teraz w sezonie obowiazkowo galazke swiezego lubczyku, liscie selera i pora. do tego warzywa(duuuuzo).

zamiast soli uzywam jarzynki -tak wiem, zle, bleed, glutaminian itd. ;) ale tak robie.
ktos nie uznaje - niech daje zwykla sol.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja do prawie każdej zupy dodaję lisć laurowy, ziele angileskie, pieprz, sól. Czasem majeranek np. do grochówki, paprykę suszoną naprawdę różnie. Wszystko do smaku, odlej sobie do miseczki dopraw czym uważasz i spróbuj jak będzie dobre to wsyp do garnka a jak nie to wylej. Zauważyłam, że jak jest sporo mięsa to jest lepsza zupa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wlasnie. jak gotuje mieso do zmielenia na farsz (do nalesnikow, kartaczy, pasztecikow) to tego miesa jest srednio ok 1,5-2kg (wieprzowe i indyk), do tego z 7-8 marchewek i cala reszta wloszczyzny. pyrkoli sie ze 3 godziny. rosol wychodzi mega slodki i taki bardzo miesny.

czasem daje tez opalona w ogniu cebule. a do pomidorowej kawalki jablka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tez podobnie jak dziewczyny do kazdej zupy daje liscie laurowe. Rowniez swiezo zmielony pieprz, czasem papryka (slodka lub ostra), czosnek w proszku, majeranek - zalezy jaka zupa.

Podstawa jest duszenie warzyw najpierw na masle/oliwie bez wody, potem stopniowe "podlewanie" zeby warzywa sie skarmelizowaly a nie ugotowaly w wodzie. Popieram "pyrkolenie" przez dluzszy czas na wolnym ogniu, na koniec zdejmuje pokrywke zeby odparowac nieco wody i zagescic zupe a tym samym smak.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na zupy najlepsze są kości ze szpikiem :)) i już z tego masz smaczek

jak robisz zupy mało mięsne, dodaj do zupy nieco masła
ziele ang, liść laurowy - obowiązkowo, koniecznie na początku gotowania

warzywa z włoszczyzny najlepiej dodawać w dość dużych kawałkach, wtedy smak uwalnia się z nich powoli w trakcie gotowania (nie rozdrabniać, bo się wygotują) i , jak już radzono, na "pyrkoczącym" ogniu - zwłaszcza rosół to lubi, wtedy wychodzi klarowny

np zupa rybna będzie miała bardziej wyrazisty smak, jak dodasz do niej soku z cytryny, lub limonki (ja wolę z limonką)

i ogólnie dodawaj świeże zioła, tuż przed podaniem :))
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do zup daję sól,pieprz mielony,ziele angielskie i czasami liść laurowy.
Podstawą dobrej zupy,szczególnie rosołu jest duża ilość warzyw.I to nie samej marchewki bo na początku jej dawałam dużo a mało pietruszki czy selera i dziwiłam się,że to rosołu nie przypomina.Czasami idę na łatwiznę i daję kostkę rosołową albo vegetę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (71 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

do góry