Widok

czym się leczy nadmiar prolaktyny?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy tabletki antykonc podnoszą jej poziom?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bez urazy ale najlepiej idź do lekarza i jego pytaj o takie sprawy
Nie powinny - mojej siostrze przepisano Harmonet jako srodek zaradczy, gdy miała kłopot z poziomem prolaktyny. Może Tobie pomoże zmiana pigułek?

najlepiej idź do więcej niż jednego lekarza.Mi lekarka powiedziała, że ze względu na wysoki poziom prolaktyny nie będę miała dzieci. Sprawdziłam na necie, że poziom jest skokowy i zależy od bardzo wielu czynników. A ja bez rozpoczęcia leczenia jestem w czwartym mc-u ciąży.niepotrzebnie mnie nastraszyła.
Pozdrawiam
heh... powiem wam tak... ja leczę się na hiperprolaktynemię już jakieś 6 lat i z tego co ja wiem to tabletki antykoncepcyjne są niestety tylko czasowym lekarstwem na to... bo wyrównują poziom hormonów ale tylko przez czas ich brania, a po odstawieniu wszystko wraca do początku :/ najlepszy jest bropmocorn lub bromergon (jest jeszcze kilka innych ale nazw nie znam) to są leki które obniżają poziom prolaktyny w sensie leczniczym a nie tylko doraźnie. ja już jestem po odstawieniu tych tabletek (jakiś rok może 1,5 temu) i z objawów wynika ze wszystko wraca do normy :) na początku maja idę do lekarza to zobaczymy co dalej...
a co do tego czy jest to przyczyną bezpłodności czy też nie... otóż... wysoki poziom prolaktyny powoduje zahamowanie owulacji a przynajmniej sprawia że jest ona bardzo nieregularna więc jest po prostu trudniej "wstrzelić się" w termin jajeczkowania... dlatego mówi się, że przy hiperprolaktynemii trudniej jest zajść w ciążę (ale nie jest to niemożliwe).
Za to nieleczona prowadzi do bezpłodności... Więc skoro wiesz że masz za wysokie stężenie prolaktyny to nie pozostaje Ci nic innego jak wizyta u lekarza i leczenie :)

przychyle sie do wypowiedzi dziewczyn..wkurzajace sa juz te posty.

------------------------------------------------------------------------------------
sprzedam po 10 maja Mariees de Paris Dolores rozmiar 38 ecrue

- tam bywam :)
Mi endokrynolog przepisał Bromergon na nadmiar prolaktyny.
Tylko na receptę.

wiekszość lekarzy od reki przepisuje bromergon jak jest podwyższona prolaktyna bez innych stosownych badań lepiej się wybierz do takiego lekarza który najpierw zrobi szczegółowe badania a dopiero potem zabierze się za leczenie i poleci stosowne leki jak i również opowie o ich skutkach ubocznych.
żle dobrane leki hormonalne moga narobić jeszcze wiekszego "bałaganu" w organizmie. godną polecenia endokrynolog jest doktor Turek-Muczyńska ale na prywatną wizytę czeka się około pół roku

witam,
rowniez lecze sie z tego powodu od ok 4 lat, niestety nie moge oddstawic leków poniewaz porlaktyna od razu glwatownie wzrasta... (ponad 1000)uwazam ze konieczna jest wizyta u pożądnego, najlepiej ginekologa-endokrynologa, problem czasem okazuje sie przewlekłą chorobą wynikającą z problemów z tarczycą, PCO, czy mikrogruczolakiem przysadki...a czasem tylko z chwilowego stresu i rozchwiania hormonalnego...
jesli masz bardzo wysoką PRL,nie ma na co czekac, dzieki temu bedziesz mogla sobie spokojnie zyc:)))
polecam dr szczurowicz, wiem ze spotyka sie z roznymi opiniami, ale w moim przypadku sprawdzila sie.

pozdr,
ja na badaniach miałam po obciążeniu przeszło 3500 :/ i na dzień dzisiejszy jestem bez tabletek (póki co) zobaczymy co dalej będzie... tak więc głowa do góry... :)

Najlepszy ale i najdrozszy jest Dostinex. Bardzo szybko spada prolaktyna przy jego użyciu i tylko raz w tyg sie go bierze. Ale to lekarz musi wybrac najodpowiedniejszy lek dla ciebie
wiesz... przede wszystkim to to sa hormony i wszystkie leki związane z nimi musi dobierać (oczywiście po badaniach) lekarz... bo samemu to można sobie więcej szkód narobić niż to warte... chociaz niekompetentny lekarz (a takich niestety nie mało) też :/

mi rowniez lekarz przepisał bromergon, biorę go juz dobry rok, i dobrze go toleruje, ale ostatnio nie moge go dostac w zadnej aptece (podobno nie ma go w hurtwniach) , wiecie czy sa jakies zamienniki?

bromocorn (na receptę jeszcze tańszy niż bromergon) ja brałam właśnie bromocorn a jak w aptece go nie było to właśnie bromergon mi zaproponowała... ponoć to jest jedno i to samo :)

wczoraj dzownilam do gin i powiedziala, ze przepisze mi teraz wlasnie bromocorn... och ta nieszczesna prolaktyna ;) !!!! w sumie dobrze., ze te bromki sa jeszcze dosyc tanie...

do góry