Widok

czyszczenie sukni koronkowej z kryształkami (pronovias)

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy wiecie gdzie w trójmieście można oddać suknię koronkową z perełkami, kryształkami i innymi udziwnieniami do czyszczenia? Tylko oczywiście, żeby nie było "na moje ryzyko".
Może po prostu któraś z Was ma już to za sobą i może mi coś polecić?
Ile to kosztuje?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja oddałam do pralni NOREL na Morenie, ul. Bulońska 12. Pani z obsługi powiedziała, że taka suknia to tylko pranie wodne (broń Boże chemiczne!). Zapłaciłam ok. 110 zł z prasowaniem, a suknia była śnieżnobiała i nic nie odpadło :-) co prawda wcześniej w kilku pralniach powiedziano mi, że wszystko odpadnie po czyszczeniu, ale dziewczyny z forum poleciły mi tą pralnie.
image

Sprzedam musznik i kazmizelkę

mail : karolcia_vel@wp.pl
Dzięki za radę! Czy miałaś właśnie taką koronkową suknię?
Zależy mi na dobrej pralni, bo w przeciwieństwie do większości dziewczyn będę prała suknię przed weselem (a nie po), bo kupiłam używaną. Co prawda nie jest mocno brudna, ale dla własnego komfortu chciałabym ją odświeżyć.
No i ona MUSI wyglądać później pięknie!:-)
Moją Lornę (pronovias) mama wyprała ręcznie w wannie, potem położyła na suszarce, jak wyschła, wyprasowała ją (tę część pod wartwą koronkową). Podczas całego zaboegu odpadło ledwie killka koralików. Suknia była świeża i pachnąca (po czyszczeniu rzeczy w pralni niegdy nie czuję tego efektu). Dodam, że to wszytko też było przed ślubem:)
moją pronovias dante oddalam do czyszczenia w pralni w starogardzie gdańskim, cena 120zł idealnie wyczyszczona... panie w madonnie kiedy kupowalam sukienke powiedzialy, ze z krysztalkami nic sie ne stanie gdyz sa one recznie przyszywane a nie naklejane jak w wiekszosci sukien slubnych.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja moja pronovias helice czyscilam w pralni w ch osowa,nie odpadl zaden koralik:)zaplacilam 100 zl
Tak, miałam koronki, cyrkonie i takie jakie jakby ... brokaciki czy cos takiego. Na gorsecie i tiulach więc wszystko baaaardzo delikatne
image

Naprawdę bez obaw możesz ją tam oddać :) Jestem pewna, że bedzie tak samo piekna :)
image

Dzięki wielkie!Jestem już spokojniejsza :-)
Pieroszka, wyczyściłaś suknię? Bo mam ten sam problem. Suknia koronkowa, z kryształkami i koralikami i też przed ślubem.

Jeśli Ty już wyczyściłaś to daj znać gdzie i jak było :) Ja z kolei się obawiam, że suknia może zszarzeć po takim czyszczeniu :/
A czy ktoras z Was dziewczyny czyscila taka suknie z krysztalkami+ elementy koronki do prasowania gdzies w Gdyni? Na ile przed slubem powinno sie oddac suknie do odswiezenia i prasowania?
image
Mam ten sam problem. Może jakaś bardziej doświadczona koleżanka wspomoże nas radą? :)
ja prałam w wannie, moja krawcowa mówiła, że ona wszystkie swoje kiecki do wypożyczenia pierze na mokro.
Też miałam lornę, nic mi nie poodpadało.
Suknia zrobiła się taka lżejsza, jakby puszysta, no i przestała śmierdzieć chemią z pralni - bo to mnie głownie denerwowało. Zrobiła się taka jakby bardziej świetlista i nie elektryzował mi się tren.
Zostawiłam ją do odcieknięcia na balkonie, tylko nakryłam prześcieradłem, żeby mi muchy nie obsiadły i ptaki nie narobiły ;)
Wieczorem już była sucha, przeprasowałam tylko dół sukni, tam gdzie nie opina ciała, bo koronka była lekko pomięta.
Zrobiłam to na 3 dni przed ślubem ;)
image[/url]image[/url]
aha! dziewczyna, która ją ode mnie odkupiła też ją wyprała samodzielnie w wodzie i wszystko było ok.
image[/url]image[/url]
Ja jeszcze nie czysciłam, czekam do maja (slub mam w czerwcu), żeby ją uprać po wszytskich przymiarkach. Jeszcze nie wiem gdzie to zrobię, ale mam lekkiego pietra :-)
A ja chyba wypiorę sama, w domu. Przekonały mnie opinie, ze nic złego się nie stało a poza tym najlepsze pranie, to pranie normalne, w wodzie a nie jakieś chemiczne czyszczenie :)
Zobaczymy czy się odważę ostatecznie ;)

Inne tematy z forum Wesele

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry