Widok

czytnik ebook'ów

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jaki polecacie?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kindle
:-) Amazon Kindle :-) wygodny, wzrok się nie męczy- e-papier. Z górnej półki.
Ja polecam BOOX. Oczywiście e-papier, możliwość podłączenia pamięci zewnętrznej, czyta wszystkie formaty. Można podświetlić wyświetlacz dla mnie przydatne, bo czytam tylko wieczorami jak dzieci śpią.
mamasyna, a który model?
ja na ten gadżet mam tylko 300zł i Pan w Saturnie namawiał mnie na Prestigio 3464b. Używa ktoś?
image
image
poczytaj sobie blog:
swiatczytnikow.pl
Facet robi porównania znanych na polskim rynku czytników - co faktycznie warto a co nie.

- pierwsza zasada to e-papier a cała reszta to detale (chociaż w niektórych sytuacjach bardzo ważne detale).

- ja od prawie roku mam Kindla 4 (czyli najprostszą wersję) i jestem bardzo zadowolona (pół roku prawie zbierałam się z kupnem i szukałam opinni - nie żałuję i kocham mojego "kundla").

- Kindla na amazonie możesz dostać już za jakieś 500 zł z przesyłką, można też pokusić się na promocje w sklepach np. bezkartek.pl
obecnie za 425 masz kindla 5

- co do kupownaia na allegro kindla z reklamami (wersja wypuszczona i z gwarancją tylko na amerykański rynek) to bym uważała - można mieć problemy z gwarancją.

- jak masz już 300 zł to może odłóż troszeczkę i kup coś "przemyślanego" ?

- ja na mojego kindla uzbierałam sprzedając bibliotekę papierowych książek, do których wiedziałam że nie wrócę a jeśli mają stać i się kurzyć to bez sensu (chociaż serce mi krwawiło przy każdej oddanej książce)

- jak masz pytania to śmiało pisz :)
Sorha, bardzo dziekuje za cenne rady :)
Chce kupic tylko z e-ink (chyba tak to sie pisze ;))
Bajerow miec nie musi, bo nie od tego ma byc ;)
Probuje dozbierac sprzedajac swoje stare ksiazki. Probuje tu na forum, ale zainteresowanie slabe :(
Mam duzo ksiazek w pdf'ach i czytalam je na smartfonie, ale po kilku miesiacach wzrok strasznie mi sie pogorszyl.
Ja mam właśnie Kindla z allegro z reklamami, kosztował koło 400 stówek, kupiony ze Sferis. 1 dostałam uszkodzonego w ogóle nie chciał się włączyć, ale uznali reklamację i przesłali nowe urządzenie. Używam namiętnie od pół roku i naprawdę polecam.
Polecam tylko Kindle, bezawaryjny, w ogóle już nie czytam książek papierowych, uwielbiam go. Do czytników są dostępne małe doczepiane lampki, więc czytanie po ciemku nie jest problemem :)
image
Kurcze, tak zachwalacie tego Kindla, że mi się mętlik w głowie zaczął robić ;)
Może faktycznie trochę odczekam i go kupię..
Tylko jaki model polecacie?
Chodzi mi o coś bez bajerów :)

PS. Novia, a Ty czemu się nie odzywasz na Naszym forum? ;)
Co u Frania?
image
image
Jeśli chodzi o czytanie po ciemku, polecam tryb nocny, tekst biały na czarnym tle z regulacja jasności, ale nie wiem które sprzęty to oferują, widziałam coś takiego na tablecie.
A jakiej wielkości jest wyświetlacz? to takie maleństwo jak smartfon czy bardziej A5? chodzi mi o to czy to wygodny format czy za mały???
ja mam onyx boox, dla mnie zajefajny
lepszy od Kindle którego ma moja przyjaciółka (porównywałam), tylko on drogi jest
z niższej półki oglądałam Pocketbook nie pamiętam który nr, kosztował ok 350 zł i jak na tańszy model jest zupełnie ok.
tu można poczytać na forum co ludzie sądzą o różnych firmach
http://forum.eksiazki.org/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Tylko Kindle :-) Korzystam z modelu Classic. Na Allegro płaciłam 409 zł wersja bez reklam, na Amazon bezpośrednio z cłem i przesyłką wychodzi ok. 136 $. Mój pierwszy zepsuł się po 3 tygodniach (awaria wyświetlacza), bez problemu dostałam nowy z USA (słynna gwarancja Amazon). Kupowałam od polskiej firmy, wszystkie formalności załatwiali oni.
My też mamy Kundla ale model Touch i muszę przyznać,że naprawdę dobrze się spisuje :)
image

Fotografia okolicznościowa, sesje dziecięce, portretowe itd.
www.ans-photo.pl
Spróbuj sprzedać na allegro książki: najlepiej w pakietach po kilka z tej samej kategorii np. fantastyka, lub kilka pozycji danego autora. Ja sprzedałam 70 książek i pokryło mi to kupno czytnika.
Cena (nie oszukujmy się musi być niska bo nikt nie kupi książki używanej za 5 zł taniej niż w sklepie): u mnie liczyłam średnio 2-3 zł za egzeplasz: czyli śrenio 15 - 20 zł za pakiet 5-6 książek plus wysyłka. Sprzedałam prakrycznie wszystko - część za bardzo fajne kwoty a część za minimum ale się opłaciło.

Kindle classic (teraz to jest 5) jest wystarczający. Teraz jest wersja z "glow" czyli niby podświetleniem (oczywiście cena wyższa) nazwana papaer white ale:
- trzeba pamietać że "glow" nie zastąpi oświetlenia (ideą czytnika jest właśnie naturalne czytanie i nie męczenie oczu tak jak jest to przy tablecie)
- glow sprawdza się przy gorszym podświetleniu i przy normalnym świetle nie widać różnicy
--> fajny bajer ale nie mam przekonania czy wart swojej ceny :)

Inną opcją jest touch - ale ja jestem "uczulona" na dodtykowe użądzenia a niestety nie jest to tak samo rozwinięta technologia jak przy smartphonach (inny rosdzaj ekranu itp.)
A jak wygląda sprawa wielkości wyświetlacza i związana z tym wygoda czytania?? pytam poważnie. bo 6 cali to mało...
Sorha, mądrze piszesz :)
Jak mi Córa pozwoli to postaram się dziś powystawiać na Allegro :)
image
image
Wyślwietlacz kindla 6" w zupełności starczy do wygodnego czytania. Dostosowujesz osbie praktycznie wszystko: wielskość czcionki, odstęp między liniami, rozstrzał liter, wyrównanie tekstu (prawa, lewa, równo), wielkość marginesów (to funkcja ukryta- ale polecam się pobawić bo oryginalne marginesy są strasznie duże moim zdaniem) --> funkcje ukryte w kindlu znajdziecie na blogu: swiatczytnikow.pl
Też miałam obawy co do wielkości ale naprawdę nie czuje się tego że to tylko 6"
I coś na temat czytnika podświetlanego :)
http://swiatczytnikow.pl/test-kindle-paperwhite-czesc-i-oswietlenie-kiedy-sie-przydaje-i-jak-go-uzywac/?pod
ja mam prestigio i chwalę sobie. Oczywiście TYLKO e-paper.
Dla mnie 6 cali to zbyt mało - osoba która stosuje techniki szybkiego czytania potrzebuje takiego 10 calowego.
A wtedy niestety cena rośnie.
Ale komfort jest bezcenny. Naprawdę czyta się wygodniej.
Pamiętam jak kiedyś kupowałam monitor do kompa. Uparłam się na 24 cali - wszyscy sprzedawcy mi odradzali bo za duży, bo do gier, bo to bo tamto. Proponowali 19 cali do pracy biurowej :D (takich mieli mnóstwo i chcieli się wyzbyć). Postawiłam na swoim, komfort pracy nie do porównania. Teraz duże monitory są na porządku dziennym.
Pewnie za parę lat podobnie będzie z czytnikami elektronicznych książek.
Te małe tzw. kieszonkowe będą dla gadżeciarzy, a nie dla "moli książkowych" pochłaniających kilka/kilkanaście książek tygodniowo.
Dzieki Dziewczyny za wszystkie odpowiedzi :)
Zdecydowalam sie na Onyx Boox Evolution. Jestem zadowolona mimo, ze czasami przycina sie podczas zmiany strony.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

pilnie prawnik (23 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? (20 odpowiedzi)

Któraś z was korzystała z ROLLMASAŻU? jak się ubrać na taki zabieg? jak to działa i czy działa ?

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

do góry