Widok
od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy
Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już profilaktycznie przed ciążą. Kiedy zaczęłyście go brać? Bo nie ukrywam, że ja biorę go od 7 tygodnia ciąży, kiedy tylko dowiedziałam się o dziecku i tak się zastanawiam, czy martwić się że za późno zaczęłam, czy nie. Może to głupie, ale nachodzą mnie takie jakieś wątpliwości. Do wizyty u lekarza mam jeszcze trochę czasu, a niepewność nie znika. Czy któraś z Was zaczynała brać kwas foliowy później, tak jak ja i wszystko było potem ok?
Od 7 tygodnia ciąży brałam i to nie jest za poźno. Nawet powiedziałabym, że bardzo wcześnie strona Nie masz się czym martwić.
kliknij po więcej treści na ten temat
na pewno bierze się przez pierwszy trymestr
a później nie zaszkodzi
są kraje, gdzie kwas foliowy dodaje się do mąki (tak jak u nas jod do soli) - więc ciężarne (i inni) jedząc chleb "powszedni" też sumplementują kwas foliowy całą ciążę
wiele witamin/sumplementów dla ciężarnych, nawet na późniejsze trymestry, zawiera kwas foliowy
a później nie zaszkodzi
są kraje, gdzie kwas foliowy dodaje się do mąki (tak jak u nas jod do soli) - więc ciężarne (i inni) jedząc chleb "powszedni" też sumplementują kwas foliowy całą ciążę
wiele witamin/sumplementów dla ciężarnych, nawet na późniejsze trymestry, zawiera kwas foliowy

bralam od momentu ostawienia pigulek, przez pierwsza poroniona ciaze i dalej. Przestalam brac jakis czas po porodzie. Witaminy bralam przed ciaza i od drugiej polowy ciazy(lekarka uwazala, ze nie trzeba, pozniej zmienila zdanie, przy cukrzycy ciazowej nie moglam jesc tyle owocow ile chcialam, bo mi cukier skakal) i przez 13m-cy karmienia-za rada lekarki.
Ogolnie kwas foliowy powinno sie brac przy tabsach anty. Tak gdzies kiedys czytalam.
Ogolnie kwas foliowy powinno sie brac przy tabsach anty. Tak gdzies kiedys czytalam.
Ja zaczęłam brać przed obiema ciążami, ale teraz często zapominam i tak w kratkę wychodzi.
Brałam kawas foliowy na 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę :)
Przeczytałam, że " Kiedy zacząć?
Najlepiej wtedy, kiedy w ogóle istnienie możliwość zajścia w ciążę (nawet jeśli jej nie planujesz) lub na 3 miesiące przed planowanym zapłodnieniem. Wady cewy nerwowej bowiem powstają na bardzo wczesnym etapie ciąży już w 4 tygodniu. W tym czasie jeszcze znakomita większość kobiet nie wie, że jest w ciąży! W tym przypadku profilaktyka ma ogromne znaczenie. "
Przeczytałam, że " Kiedy zacząć?
Najlepiej wtedy, kiedy w ogóle istnienie możliwość zajścia w ciążę (nawet jeśli jej nie planujesz) lub na 3 miesiące przed planowanym zapłodnieniem. Wady cewy nerwowej bowiem powstają na bardzo wczesnym etapie ciąży już w 4 tygodniu. W tym czasie jeszcze znakomita większość kobiet nie wie, że jest w ciąży! W tym przypadku profilaktyka ma ogromne znaczenie. "
Ja również zaczynałam 3 miesiące przed zajściem w ciąże, bo wszystko skrupulatnie planowaliśmy ;).
Dziewczyny uważajcie, żeby w witaminach nie było witaminy A- bo jej zwiększone spożycie w ciąży, szczególnie w I trymestrze, może powodować wady rozwojowe płodu.
Ginekolodzy generalnie nie zalecają witamin, albo zalecają w III trymestrze.
Dziewczyny uważajcie, żeby w witaminach nie było witaminy A- bo jej zwiększone spożycie w ciąży, szczególnie w I trymestrze, może powodować wady rozwojowe płodu.
Ginekolodzy generalnie nie zalecają witamin, albo zalecają w III trymestrze.
Zaczęłam już przed ciążą, bo planowaliśmy i się staraliśmy, ale jakoś po miesiącu zmieniłam na mama dha, bo oprócz kwasu foliowego ma też w składzie dha i witaminę D, a to równie ważne w ciąży. Wyniki miałam bardzo dobre, czułam się świetnie do końca ciąży. Teraz jak karmię to nadal biorę te same witaminy, żeby w mleku niczego nie zabrakło ;)
Przyjaciółka, doświadczona mama jeszcze w trakcie starań poleciła mi mama dha premium +, zeby dostaraczyc organizmowi codziennie solidną dawkę ważnych witamin i skladników aktywnych - przygotowałam zdrowy grunt, a że faktycznie swieynie sie czułam, to przyjmowalam ten środek przez całąl ciążę i nawet w trakcie karmienia, bo nie szkodzi maleństwu
ja profilaktycznie przed ciążą zaczęłam brać suplement diety, szukałam tego który ma największą ilość kwasu foliowego w sobie, witaminy D i dużą ilosć naturalnego oleju DHA, który jest bardzo ważny dla rozwoju maleństwa już od pierwszych chwil. Po konsultacji z ginekologiem zaczełam barć mama dha premium +, nie miałam problemu z zajściem w ciążę jak i teraz nie mam problemów z żadnymi wynikami.
To fakt, najlepiej suplementację zacząć jeszcze przed ciążą. Ale nie samym kwasem foliowym, bo to za mało. PTG zaleca też witaminę D, kwasy DHA, magnez i jod. Te 5 składników macie np. w mama DHA premium. Mój lekarz mi je zalecił jak na kontroli wspomniałam, że chcemy zacząć się starać o dziecko. Mam je brać teraz do końca ciąży.
u mnie ciąża była planowana i zaczęłam łykać kwas foliowy na 3 mc przed rozpoczęciem starań o dziecko. Oczywiście robiłam wcześniej wszelkie badania i wyniki miałam w normie ale mój ginekolog zalecił mi suplementacje wcześniejszą, żebym nie miała problemów pożniej oraz żeby moje starania nie były zbyt długie.. zdecydowałam się na branie tabletek mama dha premium+ bo oprócz kwasu foliowrgo miał też inne składniki takie jak wit d3 czy kwasy dha, jod i magnez, które rekomenduje PTG. Udało mi się zajść w ciąże w 2 cyklu.