Widok

dada, am am, siiii !! - Mówicie tak do dzieci?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tak sie ostatnio zastanawiam po co mowi się w ten sposób do dzieci?

Mój mąż z uporem mówi do syna am am i twierdzi, że łatwiej bedzie nam go potem zrozumieć, że młody powie am i będziemy wiedzieli, że chce jeść... Ma to sens jakiś?

Sama jestem przeciewnikiem tych dziwnych zwrotów, siiiii (zamiast gorący) doprowadza mnie do szału ;p

Warto upierać się przy swoim i nie pozwalać mówić do dziecka w ten sposób, czy odpuścić?
[url=http://www.forumticker.net/]image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mówię np Zosia chodź jeść am
to jest gorące hi

czyl zawsze dorosłe słowo i dziecięce
imageimage
ale czy to ma jakieś znaczenie w pużniejszym zyciu ?
to denerwuje tylko dorosłych - dzieciakom chyba krzywdy tym sie nie robi

pytanie teraz czy jest sens się o to kłócić z innym dorosłym ...

ja nigdy tak do Syna nie mówiłam...

mówiłam po prostu po "polsku" i przynajmniej dziecko teraz wie o co chodzi :)...

znam rodzinę, w której mówiło się takimi tekstami...
na samochód np... bum bum, na banana pif paf...
i co....
w wieku 4 lat dziecko widząc auto mówiło bum bum..., jak chciało banana pif paf...

o losie....
image

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas wszystkie dzieci w rodzinie używały skrótów ale wszystkie z nich w weku 3-4 lat mówiły dorosłe wyrazy:)
imageimage
aha i to nie za każdym razem używam dziecięcych "słówek" bo zdarza się, że mówię "choć jeść" i córka wie o co chodzi:) nie muszę jej za każdym razem mówić am:) ale jest tego plus, jak chce jeść to mówi am:) jak pić to piś:) więc nie wszystkie wyrazy mamy z kosmosu:)
imageimage
domyslam sie, że dziecko i tak będzie mówiło po swojemu
chodzi mi o to, czy jest jakieś wytłumaczenie na mówienie np. siiii zamiast gorące albo że idziemy dada

kiedyś słyszałam, że takie zwroty opóźniają rozwój mowy
ciekawi mnie to, co skłania innych do mówienia w ten sposób, jakie sa plusy

z ciekawości sie pytam, nie złośliwie ;)
[url=http://www.forumticker.net/]image

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziecko a dziecko..., każde jest inne...

osobiście rażą mnie takie "powiedzonka" czy też "skróty myślowe"

nigdy ich nie używam, nie dlatego , że mam takie uprzedzenie ale dlatego, że po prostu nie umiem tak mówić :)
image

ale jaka różnica jest między mówieniem "siiii" a "gorące" ?

polega chyba tylko na skróceniu wyrazu...,
tylko po co...?
należy nazywać "po imieniu" daną rzecz, czynność - podporządkowywać to odpowiednio ...
image

no to już musisz wiedzieć co Tobie odpowiada:)

mnie te skróty myślowe nie rażą:) i nie wiem jak z rozwojem mowy, bo moja ma rok i 5 m-cy i bardzo dużo mówi :) i to nie tylko dziecięcych wyrazów:)

tak na marginesie mnie rażą jak do dzieci mówią sepleniąc się.... ale to zupełnie inna bajka:P
imageimage
asior ja np mówię
"to jest gorące hiiii" ale Zosia dotyka i mówi "hi"
używając tych skrótów możesz we wcześniejszym wieku się dogadać z dzieckiem:) bo takie 1,5 roczne dziecko nie powie gorące:) u nas na szczęście te skróty same systematycznie wychodziły z użycia:)
imageimage
mysle , ze dla dzieci 0-1 nie ma to wielkiego znaczenia ale mowienie do 2-4 latka : choć chłopciku baba ( babcia) da ciuciu ,
- oć do baby na opa ,
- maś cukielećka :-)
to może być w skutkach katastrofalne po dłuższym czasie
no rybalon to te seplenienia o których wcześniej mówiłam...
imageimage
ja myślę, że nie ma w tym nic złego dziecko szybko zacznie takie slowa wymawiac niz mamo ja chce siku czy chcę jeść jestem glodny a potem reszta tez przyjdzie z czasem no ale nie ma co przesadzac.
kurde to nawet nie jest seplenienie to zniekształcanie słów ..uczenie dziecka nieprawidłowych form
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój mały słyszał ode mnie amm,dada,siiii wie co oznaczają i sam tak mówi
teraz mówię jeść na dwór itp
ale nie sądzę by to coś złego było w mówieniu akurat tych wyrazów
przyjdzie czas to dziecko samo normalnie powie
image
image
ale jak mówię dziecku, że coś jest gorące-to nie oczekuję tego aby powtórzył ten wyraz, tylko aby wiedział, że to coś jest gorące...., nazywam to tak jak się to w rzeczywistości nazywa,

każdy przecież ma prawo wychowywać swoje dziecko wg swojego schematu
image

czego wy oczekujecie od najmłodszych dzieci? że taki np1,5roczniak będzie mówił gorące, jeść itd????

mój obecnie 7letni syn mówił siii, am am, baba itd ale szybko zaczął te słowa wymieniać na prawidłowe. Córka równiez mówi te dziecięce wyrazy i jak dla mnie super. Zamiast picu mamy puci, jedzenie to ama, mycie rączek to myju myju itp. jak dla mnie bomba, bo wiem o co dziecku chodzi. wszyscy mówimy do niej normalnie i obawiam się, że moje dziecko będzie opóźnione i w wieku 4 lat będzie wołało a a na siuku, albo am am na jedzienie. Jak zwykle tragizujecie
mówię:
obiad
spać
gorące...itd

owszem mówię też obiadek, piciu, siusiu, kupka itd.

czyli używamy (ja i ojciec dziecka) normalnych wyrazów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak moka używacie prawidłowych wyrazów :) :) :)
image

zuza..., napisałam wyżej..., ja niczego nie oczekuję od mojego dziecka, ale mówię tak jak nazywa się daną rzecz czy czynność (jak wyżej)...

moje dziecko bardzo wcześnie zaczęło mówić-a dlaczego...? dlatego, że mówię do niego normalnie...

nie rozumiem, że ktoś może się oburzać tym jak mówimy do dzieci - Tw dziecko-Tw wychowanie...
image

...a no.... nie oczekuję, ze on sam od razu powie w taki sam sposób.

nawet na psa - nie powie pies, tylko łał łał, bo tak robi pies!
cieszę się, ze zwierzątko rozpoznaje, a na prawidłową mową z jego strony będzie czas.
moja córa podobnie woła na psa a na kota kici kici. sama z siebie. mam się teraz załamać, bo nie mówi pies i kot? krzywdzę dziecko?????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
widzisz, ale nie rozumiesz podstawowej zasady...

niech dziecko tworzy swoje wyrazy-przecież to normalne, że od razu nie będzie nazywał rzeczy po imieniu, tylko zastępował je innymi-dla niego łatwiejszymi/prostszymi wyrazami,ale my jako rodzice powinniśmy mówić do niego tak jak my mówimy, tak jak się dana rzecz nazywa...
image

nie daję nikomu szkoły, bo jestem matką TYLKO mojego dziecka!
image

oczywiście , że dziecko będzie mówić na pewnym etapie swoimi wyrazami ..hau hał, da da , czy inne tam takie ...to normalne przecież ..
Moge sobie dac reke odciac ,ze kazda mama przynajmniej raz powiedziala do swojej pociechy "rob amam", na auto "bum bum"albo cos w tym stylu:) czasem o tym nawet nie myslac...

Ja nie bede Was ani tym bardziej siebie oklamywac:) mowilam tak do synka czasem, maz tez...ale najbardziej to dziadkowie... Jednak wszystko do czasu, kiedy dziecko jest malutkie to chcac czy niechcac uzywamy zdrobnialych slow,albo takich zastepczych typu "BRUM BRUM" i co w tym zlego? wazne zeby nie przesadzac, dziecko musi wiedziec ze jesc to JESC a nie AMAM.
Nasz synek ma prawie 2 latka i odkad zaczal ladnie mowic ,tak nigdy nie slyszalam zeby mi powiedzaial daj amam tylko jesc, My rodzice musimy we wszystkim znalezc zloty srodek....
mój syn jak chce jeść to mówi mama zrób kanapke,albo daj zupke,daj obiadek,zdaza mi sie mowic do niego chodz am ale on nie powtarza
imageimage
ja mowie am am, bo corka tez to mowi, aaa na spanie to ona mowi, ja mowie spac, a sii to na siusiu i kupke jak chce do nocnika...nie widze, ze robi sie jej krzywde...
image

image
Staram się mówić do córki naszym językiem, żeby łapała nasze słowa
Zapoczątkowało to słowem babcia, a nie baba ;)

Owszem zdarzy mi się powiedzieć w jej języku, chociaż już zaraz rzadziej
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Nie mówię zdrobnieniami i nie polecam - dziecko sobie tworzy odpowiedniki, to normalne póki nie nabierze większych umiejętności ale powinno (i pewnie chciałoby) rozumieć "normalną" mowę ludzi wokół siebie. Zawsze, nie tylko wtedy gdy zwracają się oni do dziecka.
Moja córka na drzwi mówi BI
Na otwórz również BI
I nie ja ją tego nauczyłam, tylko sama znalazła odpowiednik do słowa którego nie potrafi powtórzyć
Jednak nie oznacza to, że ja mam też do niej tak mówić ;)
Ona po swojemu mówi, ja po swojemu, któraś z nas w końcu wymięknie i złapie słówka. Zgadnijcie która :P
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
A ja właśnie kurka wszystko zdrabniam i strasznie mnie to wkurza ale nie umiem się opanować :/ Kubeczek, bluzeczka, makaronik, sweterek... I zła jestem na siebie. Macie sposób żeby się z tego wyleczyć? :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

do góry