Widok

demonstracja 23-04-2016

organizowana przez miasto:
przejazd przez tunel
jedyny raz dozwolony dla rowerzystów

trzeba się zjawić licznie
i każdy powinien nieść napis
na fladze, na koszulce, na kasku, na rowerze

że chcemy takich samych praw jak kierowcy
czyli bezplatnego przejazdu tunelem
a nie przymusu czekania na autobus co pół godziny
proszenia o wpuszczenie, czy jest dla nas dość miejsca
i płacenia 3zl za 1300m tunelu, 2 x drożej niż taxi

to musi się dać zorganizować inaczej
nasz krzyk musi być widoczny i słyszalny
może jest jeszcze szansa
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
Nie.Zostań w domku .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
"~Samochody z Polski won" - ten koleś pewnie jest zwykłym trolem, i nic nie ma wspólnego z rowerem...
nie zdziwił bym się również, gdyby to był jakiś kierowca podsycający ogień...

nikt normalny takich rzeczy nie pisze :D bo przedstawianie WSZYSTKICH kierowców, czy WSZYSTKICH rowerzystów jako "tych co nie znają przepisów i jeżdżą jak chcą" jest zwyczajnie... oznaką głupoty autora
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a obiecasz za to, że w tunelu na prawym pasie ograniczą prędkość do 40 kmh (na lewym 50 i więcej) i dopuszczą chętnych rowerzystów? za to mogą se resztę rowerzystów wtłaczać w autobusy po dwóch co pół godziny... albo prom co godzinę...
Było cudnie a teraz kręccie dla Gdańska ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
30 la temu, czyli za pełnej komuny, znalazłem się w Monachium i stwierdziłem, że w samochodach jesteśmy 30 lat do tyłu, ale w rowerach 130. Rowerzysta w mieście był bogiem. Teraz w Polsce w samochodach dorównaliśmy Niemcom, a w rowerach jesteśmy 260 lat do tyłu, bo poszliśmy w drugą stronę. Nie z winy rowerzystów.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Właśnie dlatego ludzie nie lubią rowerzystów jako ogółu. Radykałowie tacy jak osoba kryjąca się pod nickiem ~Samochody z Polski won (podobnie jak islamscy terroryści) próbują narzucić całemu światu styl życia uznany przez siebie za właściwy. Na szczęście na razie nie posuwają się dalej niż użycie zwrotów typu "blachosmrodziarz" czy "samochodowe kanalie" choć według mnie tego typu postępowanie także jest rodzajem fanatyzmu.

~Samochody z Polski won jak sam wspomniałeś to jest Forum. Z definicji jest ono ogólnodostępne i nie Tobie decydować kto ma prawo się w danym dziale wypowiadać.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ty z choinki się urwałeś? W 2012 r. Sprawdź TĘ informację.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Skąd czerpiesz takie informacje? Tunel się zapadł? Wypisujesz kompletne bzdury, a inni mają to czytać? Wstyd. Sprawdź tą informację i popraw się.
To jest forum rowerowe , więc samochodowe kanalie nie mają tu wstępu. Więc won z stąd blachosmrodziarzu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Można różnie, ale tam, gdzie religią panującą nie jest kult św. Bryki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a pojedź w świat to zobaczysz. To wcale nie taki rzadkie.
Ludzie na świecie są racjonalni :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jesu chciał człowiek na otwarcie mknąć rowerkirm a tu demonstarcje............w p-u ,czy tej polonijnej dzieciarni kiedyś się dogodzi.A widziałeś Ty rowery w tunelu ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
ja tylko odnosząc się do Twojej wypowiedzi napisałem wniosek
bo jednoznacznie nie napisałeś ;)

"państwo to my" - nie zgodzę się, my jesteśmy obywatelami państwa, a państwo stanowi rząd...
jako, co pokazała historia, rząd ZAWSZE kłamał jako obywatel nie masz żadnego realnego wpływu na to co zrobi państwo... niestety...

ale niezależnie od powyższego to tylko semantyka... nazwy...
przesłanie pozostaje takie same...
niezależnie, czy słowo 'państwo' oznacza 'obywateli' czy 'rząd'

niezależnie od tego nic nie zmienia faktu, że nie masz żadnego wpływu na to, co robi "reprezentacja parlamentarna" a oni - jak wspomniałem - nie mają WŁASNYCH pieniędzy, tylko wydają pieniądze PODATNIKÓW :)

niezależne, czy podatnik X się na to godzi czy nie...

i tu jest problem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A gdzie ja użyłem słowa "państwo", lub oś takiego zasugerowałem? Do której części mojej wypowiedzi się odniosłeś, bo nie kumam?
Swoją drogą, państwo to my, a nie reprezentacja parlamentarna, czy rząd, wiec jak ktoś mówi, że "państwo coś robi", to oczywiste, że struktury państwowe, korzystając z pieniędzy wypracowanych przez podatników, w imieniu państwa przez te struktury zgromadzonych (pewnie dodasz 'zabranych' lub 'ukradzionych).
czyli to nie państwo płaci za moje leczenie, tylko podatnicy płacą za swoje leczenie sami

bo jest ogromna szansa, że nie będziesz miał żadnego wypadku i to Ty będziesz płacił na kogoś...
Nic nie trzeba adaptować tylko dopuścić ruch wszelkich pojazdów, a właściwie nie zakazywać ruchu rowerowego, tylko pieszego. Ten tunel jest krótki!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przeciętny rowerzysta jedzie przez tunel znacznie dłużej, niż przeciętny samochód. Przeciętny rowerzysta oddycha intensywniej, niż przeciętny kierowca. Zatem zakładając ruch pieszy i rowerowy należy brać pod uwagę inne uwarunkowania wentylacyjne, to chyba oczywiste.
W tunelach zwykle są zakazy wyprzedzania (wprawdzie tylko pojazdów samochodowych) i ograniczenie wyprzedzania rowerzystów (choćby z powodu wąskich pasów) wydłużyłoby przejazd samochodu do czasu przejazdu rowerzysty.
Dlatego projektując tunel do użytkowania przez rowerzystów, powinno im się zapewnić w nim ddr. Jak jestem przeciwnikiem ddr-ów kładzionych po wsiach bez opamiętania, to tam gdzie trzeba powinny być.
Tunel zaprojektowany tylko dla samochodów nie da się łatwo zaadaptować do ruchu samochodowo-rowerowo-pieszego.
Zaprojektowali i wykonali tak jak jest - tzn bez pomyślunku, i/lub przez minimalizację kosztów i teraz raczej jest po ptakach, tzn, rowerzyści albo nauczą się fruwać, albo pojadą naokoło.
Można demonstrować i protestować, że jest źle i żeby następy tunel robić z głową, ale tego już raczej się nie zmieni (jeden pas na chodnik i ddr).
Jakie to szczęście, że jak wyrąbią tunel pod Pachołkiem, Spacerowa pozostanie asfaltowa i (chyba) będzie naziemne połączenie z Oliwą.
Polak 80 czy 90% wszystkich składek zdrowotnych z całego okresu składkowego statystycznie wykorzystuje na ostatnie 3 czy 4 miesiące życia. Nie licząc ofiar wypadków, które się wyliżą. Ci zaciągają długi, z których nie wyjdą do końca. Po prostu zdrowa część społeczeństwa płaci na tę chorą część i tak jest w porządku, gdy prawo gwarantuje równy i stosunkowo szeroki dostęp do świadczeń.
rozumiem bk, ze to sarkazm?

"państwo płaci"?!?!

a skąd państwo bierze WSZYSTKIE pieniądze?
do góry