Widok

demonstracja 23-04-2016

organizowana przez miasto:
przejazd przez tunel
jedyny raz dozwolony dla rowerzystów

trzeba się zjawić licznie
i każdy powinien nieść napis
na fladze, na koszulce, na kasku, na rowerze

że chcemy takich samych praw jak kierowcy
czyli bezplatnego przejazdu tunelem
a nie przymusu czekania na autobus co pół godziny
proszenia o wpuszczenie, czy jest dla nas dość miejsca
i płacenia 3zl za 1300m tunelu, 2 x drożej niż taxi

to musi się dać zorganizować inaczej
nasz krzyk musi być widoczny i słyszalny
może jest jeszcze szansa
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
A mają to, że rowerem też nimi jechać nie można, a wystarczyłoby tylko trzecie pasmo dobudować i byłoby jak znalazł dla rowerów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
a co mają autostrady do tunelu w środku miasta?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Autostrady też są źle zaprojektowane?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
OC w życiu prywatnym rzeczywiście jest dosyć często doklejone do ubezpieczenia domu/mieszkania. Jedynie należy zwrócić uwagę na detale. Część (niewielka) TU ogranicza zakres odpowiedzialności wyłącznie do szkód związanych z faktem posiadania domu/mieszkania. Część ma szerszy zakres, ale np. nie odpowiada za szkody wyrządzone wskutek jazdy rowerem lub wymaga wykupienia tego jako dodatkowej opcji - o czym oczywiście nikt zazwyczaj nie myśli ;) No i pozostaje zakres terytorialny: często jest to wyłącznie Polska.
Nie wiem, czym się kierują TU robiąc takie obostrzenia, bo z pewnością nie chęcią obniżenia składki, bo akurat ten składnik jest groszowy. W polisach jakie sprzedaję najczęściej nie ma żadnych z powyższych ograniczeń a OC kosztuje ok. 20-25 zł/rok dla całej rodziny (przy sumie ubezpieczenia 50 kzł)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wobec tego ta hipotetyczna demonstracja powinna dotyczyć udostępniena tunelu na ogólnych zasadach dla wszystkich pojazdów oraz, co ważne, zainstalowania monitoringu wysokiej klasy. Wtedy kto się nie boi, będzie jeździł. Zapewne członkowie najbardziej roszczeniowej grupy, która ma już wszystko, a nawet więcej, czyli szoferzy, będą protestować. Ich sprawa.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
POWINNO być na kołach - na całym świecie jest...
tylko trzoda którą wybrali ludzie do rządzenia ma do łba za daleko
ale świnie tak już mają - nie mogą patrzeć w górę...

na całym świecie można jeździć rowerami po wszelakich tunelach - z wyjątkiem eurotunelu 50km :))))
w polsce nie mozna!.... bo niebezpiecznie.... kurtyna...

nie, nie muszę...
czy ja napisałem, że nie przyjadę?
przyjadę ale nie z tego samego powodu co Ty
po prostu chce się przejechać tamtędy - o ile pogoda dopisze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czyli nie musisz przyjechać?

~żuczek-prom między obiema końcówkami tunelu, na żądanie każdej grupki większej niż 3, to namiastka, ale lepsza niż nic

najlepiej by było na kołach, oczywiście, wyjęło by się argument z bezzębnych ust trolli, ze chcemy coś za frajer, co nam się nie należy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Żenadą jest kompletny brak uczenia się na błędach i stworzenie kolejnej (po moście wantowym) przeprawy przez Wisłę niedostępnęj dla niezmotoryzowanych. I to w takim miejscu, które wygenerowałoby zapewne ruch większy niż łącznie na połowie budowanych w Gdańsku dróg rowerowych.

Pudrowanie trupa wahadłowymi busami to niezły dowcip... już lepiej dorzucić $$$ do utrzymania promu, choć jakąś atrakcję turystyczną by stanowił.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tunel został źle zaprojektowany i musi być przeprojektowany (przebudowany), w przeciwnym razie być może będzie blokowany. Pretensje do projektanta i inwestora.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jest mi wstyd, że wśród rowerowej braci są tacy terroryści którzy roszczą sobie przywileje do wszystkiego co związane z pedałami.

Tunel nie został zaprojektowany dla rowerów i end of story, na Westerplatte się jedzie z Gdańska Elbląską.

Co następne będzie popularne wśród roszczeniowców - darmowe przejazdy A1?

Żenada pajacu, ŻENADA
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
@Mazur rowerzyści też mają samochody

@sadyl a czy OC do roweru przypadkiem nie jest w (większości?) polisie ubezpieczeniowej domu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dlatego nie napisałem o szczegółach, bo możliwych rozwiązań jest wiele

jedno pewne, czy z napisem, czy bez, musimy się stawić LICZNIE,
także z Gdyni, Pruszcza, Pcimia itd, nie tylko ze Stogów i Letnicy
bo rowerzyści bywają olewani wszędzie, bo na to pozwalają

TY zrób dwie ulotki i daj dwóm ludziom na ddr, HGW, moze to coś da
wklej taki tekst na Twoje forum osiedlowe, Facebook,
opowiedz w kiblu w pracy, nawet jak nie jezdzisz rowerem,
nie chcesz tam dzikich protestów po otwarciu!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
> robienie busa co 5-10 min to absurd! autobus będzie jeździł pusty

Wiem. Ale wydaje mi się, że lepsze to niż angażowanie 2 pojazdów i 2 kierowców.
A nie wyobrażam sobie, żeby dojechać rowerem do tunelu i potem czekać pół godziny na autobus , żeby przejechać te ~1,5 km. To już naokoło byłoby szybciej.
Zresztą.. przynajmniej w wakacje i weekendy wcale nie musi jeździć pusty. Trasa wzdłuż morza do np. Westerplatte czy na Stogi/Górki Zachodnie wydaje się bardzo atrakcyjna na rowerowe wycieczki. Miasto mogłoby zaryzykować na kilka miesięcy a po sezonie ew. zweryfikować sensowność takiego autobusu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podatki w cenie paliwa (kiełbasa, makaron, banany, piwo) oczywiście płacimy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja wiem, że tam nie ma miejsca ;) nawet pasy są wąskie... bo normalnie ~wszędzie mają 3.5 a nie 3m

ale robienie busa co 5-10 min to absurd! autobus będzie jeździł pusty...
ale jak pisałem, nie wiem jaki tam będzie ruch... może nagle dziesiątki rowerzystów będą się tamtędy pchać do/z gdańska :D

podejrzewam, że samochodowy zbliżony do zera poza godzinami szczytu

a rowerowy? nie mam pojęcia...
jeśli natomiast dobrze zgaduje i rowerowy ruch również będzie znikomy, to skoro i tak ten bus ma tam jeździć... to może lepiej zrobić tak, że będzie jechał... na żądanie :D

pojawi się rowerzysta - witam, proszę mnie przewieźć ;))))
i w tym samym czasie wciskamy guzik i drugi bus jedzie w drugą stronę, żeby po każdej stronie był jeden

ba dum! tsssss....

pomysł może wydawać się śmieszny, ale jeśli będzie 1-5 rowerzystów na godzinę w nieregularnych odstępach - to nic lepszego nie wymyślą :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak zwykle niepotrzebnie się rozdrabniasz w detalach ;)

Rzut oka na zdjęcie i WIDAĆ, że nie ma w tunelu miejsca na rowery czy pieszych. Żeby je zyskać, trzeba by poszerzyć tunel o przynajmniej 1,5m lub zrobić drugi, równoległy, mniejszy. Podejrzewam, że kolejne kilkaset baniek by poszło na to.
Pomysł z autobusem nie jest zły. ale powinien kursować max co 5-10 min. Mogłaby to być linia obsługująca tylko tunel czyli mierząca w kółko raptem ze 3-4 km. Jeden pojazd by wystarczył. I bilet za symboliczną złotówkę, jesli tylko ta trasa (czyli głównie dla pedalarzy). Linia opłacalna w takim samym stopniu jak "100" czyli wcale :D - ale nie tak znowu kosztowna a miasto miałoby z bani marudzenie.
Piesi by raczej z niej nie korzystali, bo głównie jeździliby autobusami "przelotowymi".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ciekawa kwestia... bo z jednej strony się z autorem zgadzam, a z drugiej...

pomijając fakt, że zwykle w tamte rejony się nie wybieram, jak juz na westerplatte to autem, a nawet jeśli, to zwyczajnie chyba bym się stresował na rowerze zamknięty między dwoma ścianami tunelu z wyprzedzającymi na gazetę psychopatami...

jedynym rozwiązaniem było by pozwolenie, żeby w tunelu rowerzyści jechali środkiem pasa
pragnę przypomnieć że:
-pasy w tunelu mają 3m
-rower w świetle prawa ma do 0.9m
-0.3m tyle trzeba od krawężnika żeby było w miare bezpiecznie
-1m - minimalna odległość jaką trzeba zachować przy wyprzedzaniu rowerzysty
-a szerokość np. smarta to 1722mm

no to odejmujemy:
300 - 90 - 30 - 100 = zostaje 80cm pasa
a samochody mają więcej niż 172,2cm

specjalnie podałem w cm, bo w początkach szkoły podstawowej chyba nie ma jeszcze ułamków...

jak widać, nawet dziecko powie, że trzeba zmienić pas ruchu żeby legalnie wyprzedzić rowerzystę...
a skoro tak to równie dobrze ten może jechać środkiem

ale wtedy kierowcy będą tęgo bić pianę - bo przecież 2 pasy to za mało, żeby wyprzedzić :D

generalnie wydaje mi się, że wszystko zależy od natężenia ruchu jakie tam będzie...

wątpię, żeby te dwa pasy były wykorzystane nawet w godzinach szczytu
ale tutaj w sumie zgaduje, bo nie wiem ile osób jeździ naokoło... zobaczymy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
> chcemy takich samych praw jak kierowcy

Obowiązków również?
Podatki i akcyza w cenie paliwa, obowiązkowe OC itd...

> 2 x drożej niż taxi

Zatem masz prosty wybór: jeździj taksówką :D
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8
do góry