Widok

Diastema u 7-latka a dziwne leczenie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, muszę zapytać, moze któraś cos wie na ten temat. A mianowicie, mój syn ma szparę miedzy stałymi górnymi jedynkami, ale dwójek jeszcze nie ma. Byłam u ortodonty z zapytaniem jak pozbyć się tej szpary, i otrzymałam oto takie zalecenie:

trzeba codziennie mocno ściskać jedynki do siebie przez 30 min szpatułkami (szpatułki otrzymałam od ortodonty). Synek mówi, że jest to bolesne.

Jestem zdziwiona takim leczeniem. Czy któraś z Was słyszała o nim? Czy to pomaga?
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Pierwsze słyszę!!! Co za dziwna metoda! A nie lepiej poczekać aż dwójki wyrosną i zepchną jedynki do siebie? Ja na Twoim miejsce poszłabym do innego ortodonty!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
To moja pierwsza wizyta u ortodonty w moim życiu, więc nie wiedziałm czy to normane - takie ściskanie. Tylko intuicja mi podpowiada, ze lepiej tak nie robić.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moi rodzice robili mi tak jak, zalecił Tobie ortodonta.
Jako dziecko miałam szparę między jedynkami, robili to systematycznie (patyczkami od lodów, po kilka minut) i dzięki temu mam idealne zęby. Fakt, trochę bolało.
Tyle, że to było 20 lat temu, więc chyba powinny być już inne, mniej partyzanckie metody :P Ale ta jest na pewno skuteczna
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie też były patyczki do lodów 25 lat temu, ale za wiele to nie pomogło.
Ja musiałam ściskać palcami :) Pomogło, szpary brak.
Myślę, że inny sposób to apart, ale nie sądzę by przy rosnących zębach ktoś go zakładał (choć się nie znam, takie gdybanie moje).
Też mamy ten problem. My mamy czekać spokojnie na stałe dwójki i trójki. Na razie mamy tylko jedynki więc spokojnie czekamy. Jest to rada kilku stomatologów i jednego ortodonty.
Dziękuję za rady. Dziś próbowałam to zrobic, ale nic nie wyszło. Sił mi wystarczyło na jakieś 10 min. Postanowiłam poczekać aż synowi wyjdą dwójki i reszta i wtedy damy aparat na zęby.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Te zalecenie, ktore dostales to stara metoda nawet nie leczenia ortodontycznego co wspomagania prawidlowego ustawienia zebow. Jesli sa tylko jedynki to ciezko jest zrobic aparat ktory wyzwoli pdpowiednie sily do prawidlowego przesuwania zebow.
Najwazniejsze jest to ze zanim wyjda dwojki diastema miedzy jedynkami to normalna rzecz. Czyli po prostu trzeba czekac. Natomiast jesli bedziesz sciskac czy to patyczkami czy palcami to nie zaszkodzi. Ale dzialanie nie daje jakis spektakularnych efektow.
Tak jak piszą forumki, takie ściskanie patyczkami to stara metoda i jak widać używana do dzisiaj, ja 25 lat temu miałam dwie górne jedynki trochę wykrzywione, jedną do przodu a drugą do tyłu i miałam jedną jedynkę wypychać do przodu a drugą jedynkę wpychać do środka dzięki temu procesowi mam równe dwie jedynki, Nie trzeba aż tak cisnąć aby bolało trzeba tylko systematycznie robić ja miałam zalecenie 15 minut dziennie, codziennie.
My przed aparatem mieliśmy zalecenie ściskać ząbki ale palcami, dosyć mocno aż dziąsło zrobi się białe i trzymać ok 10s.
Przy systematycznym ćwiczeniu efekty szybko były widoczne a po założeniu aparatu diastema zniknęła po kilku tygodniach.

Jeśli ciężko Wam patyczkami ściskaj palcami:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

do góry