Widok

odmiana nazwisk

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ciężki orzech do zgryzienia ;)

Bo ile jest ludzi, którzy twierdzą, że ich nazwiska się nie odmieniają, a ja właśnie sie doszukałam, co zresztą potwierdziła mi koleżanka polonistka, ze wszystkie nazwiska w języku polskim się odmieniają ;)

Niechmi tylko rodzina spróbuje się poobrażać :P

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja wpisałam bez odmiany jak nie byłam pewna jak sie odmienia

a ja mam Panieńskie nazwisko które sie nie odmienia i co na to twoja Polonistka ?

hehe mi się jednak wydaję że nie wszystkie się odmieniają trzeba by zapytać np. prof. Bralczyka

to zależy jak brzmi, bo chyba logiczne, ze odmienia się według polskiej pisowni i gramatyki, a jesli dane słowo się nie odmienia, to i nazwisko sięnie odmienia. Czasem w formie męskiej się odmienia, a w żeńskiej nie (jak moje) bo po prostu się nie da, choćby się chciało ;)

w słowniku PWN jest napisane,ze wszystkie nazwiska polskie się odmieniają,a co na to moja polonistka ? zgodziła się z tym

No to bardzo ciekawe ze wszytkie bo moje sie nie odmienia
nawet w dowodzie miałam bez odmiany

chętnie porozmawiałabym z ta polonistka na temat odmiany mojego nazwiska

moje panieńskie też się nie odmienia... bo jak się je odmieni to wychodzi, że mam inaczej na nazwisko... moja polonistka mi powiedziała, przy nauce odmiany własnego nazwiska, że się nie odmiania... za to polonistka w liceum z lubością je odmieniała doprowadzjąc mnie do szału...

image
image
to no cudownie, ze się nie odmienia ;) niech Ci będzie, kłócić się nie mam zamiaru ;)

tu można poczytać :
http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629611

poczytałam i jest napisane wyraźnie że jeśli tylko jest możeliwa odmiana a u mnie nie jest
ciekawe jak odmieniasz nazwiska zakończone na r ?

przeczytaj moją wcześniejszą wypowiedź, tez napisałam, że jezeli możliwa jest taka odmiana, to się odmienia, moje nazwisko też się nie odmienia w formie zeńskiej, za to w formie meskiej juz tak

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
co prawda jestem polonistką ale też miałam na początku pewien kłopot z nazwiskami :) i co zauważyłam żeńskie zakończone np: na "-o", "-k" czy "c" nie odmieniają się np: zapraszamy Krystynę Matusiak, Martę Polak, Elwirę Szurdak, Martynę Szulc, z męskimi to samo: Mirosława Polak, Czesława Matusiak (nazwiska u kobiet i mężczyzna się nie odmieaniaja)

ale te zakończone na "-ski" "-ska" "-cki" "-cka" się odmianiają

np: Magdalenę Iksińską a nie Magdalenę Iksińska....

Jana Kowalskiego a nie Jana Kowalski,

Annę Klawikowską (Klawikowska)mowskiego (Warmowski)

Warmowskiego mialo byc ;)

a tutaj wyczytałam, ze jednak męskie zakończone na -k się odmieniają

http://slowniki.pwn.pl/poradnia/lista.php?id=8064

hehe to juz sama nie wiem ;))
bo wiesz ja pisalam np" Krystynę i Czesława Matusiak"

a NIE: "Krystynę i Czesława Matusiaków" :)

Czesława Matusiaka, Matusiaków, itd. Na 100%
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to zrobiłam błąd :) na szczescie nikt sie nie skarżył na razie :P

Mój tata był taki wredny, że kazał swojej bratanicy dopisać końcówkę nazwiska na zaproszeniu... Ale on ma mamę polonistkę, wnuczki też są przyzwyczajone do poprawiania, więc skandalu nie było...
oki a zakończone na R?

Nazwisko: Bajer.

Zapraszam Annę Bajer, Adama Bajera, Annę i Adama Bajerów.
u mnie w pracy jest pan ktory ma na naziwsko MIOTK - i było o nim ogloszenie i pisalo "proszę się zgłaszać do pana Andrzeja Miotk" - to tez sie odmienia??

no moim zdaniem powinno być do pana Miotka ;)

Ja by napisała "do pana Miotka".
To ja jeszcze spytam, bo musze przyznac, ze bede miec ogromne problemy z odmiana nazwisk ;) ale jak widze nie tylko ja...
a zakonczone na -cha?

Jana Muchę, Annę Muchę, a w liczbie mnogiej nie mam pojęcia ;)

No wlasnie, o liczbe mnoga mi chodzi ;) na pojedyncza tez wpadlam :D

Muchów :D
- Zabiłem sześć ćmów!
- Ciem!
- Kapciem.
A serio? :)

Hehe, wlasnie ;)

ja sobie nie wyobrazam ze nba mojego tate wołali

Leszka ......tora

beznadzieja

To chyba jest prawidłowa forma, chociaż brzmi zabawnie.

Od razu zaznaczam, że polonistką nie jestem, mogę się mylić :)
Spoko, ja tez nie :)
I tez mi sie tak wydawalo, choc przez to ze potocznie w rodzinie na osoby o tym nazwisku mowi sie troszke inaczzej (troszke sie je zmienia, wstawiajac "szak" w miejsce "cha"), tym dziwniej to dla mnie brzmi ;) Ale chyba na tym zostanie, albo na napisaniu ciocie X i wujka Y ;) wtedy nie ma problemow z odmiana nazwisk :D

Pmagdaleno, dlatego, że się przyzwyczaiłaś! Mój mąż i jego rodzina byli przekonani, że ich nazwiska się nie odmienia, obrażali się straszliwie, gdy ktoś to robił. Nie mam pojęcia, dlaczego. Chyba im nieodmieniona forma bardziej się podobała.

Ale zaprowadziłam nowe porządki, bo straszliwie "nie po polskiemu" to brzmiało. Już się przyzwyczaili.
no właśnie, ale to jest gramatykai to ona nas obowiązuje,a nie to,co nam się podoba lub nie ;)

ale się zastanawiam nad nazwiskiem z końcówką -nz

zapraszam Andrzeja np. Lore-nza , Lore-nzów?

Ale mi Polonistka moja mówiła że sie nie odmienia

Tu już mi się kiełbasi, bo w niektórych językach, albo odmieniając zagraniczne nazwisko czasem w odmianie literę zamienia się na głoskę...

Więc już nie wiem, czy powinno być Lorenzów, czy Lorenców... Pojęcia nie mam jak jest poprawnie...
Tonya przepraszam ze wtrace ale skad pochodzisz bo napisalas o p.M. i sie tak zastanawiam czy to ten sam pan

a co do pmagdaleny czy Ty zawsze podchodzisz z krytyka do wszystkiego co nie jest po Twojej mysli....

image
Tak Eluchna zawsze zadowolona?

Eluchna, czy Ty nawet od dyskusji o gramatyce musisz przechodzić do rozmów o czyimś charakterze?
Agatha zupełnie mi to nie przeszkadza

ja dzisiaj ma tak z*******y humor mimo xle rozpoczetego dnia że nikt mi go nie zepsuje.

Unicestwiłam Mikołaja-huuurrraaaa

laski dajcie spokój, bo znowu zrobi się z tego głupi wątek, nie mający nic wspólnego z tytułem ;)

a myślę, ze jest dość istotny i nie jednej osobie się przyda :)

Kurcze to ja jestem ciekawa jak odmienia sie moje panieńskie nazwisko w takim razie ale nie bedę podawał go na forum

ciekawe całe zycie zyłam uświadomiona ze mojego sie nie odmienia

Ale zaczynam sie w tym utwierdzac bo wyczytałam przed chwilą że niemieckich nazwisk sie nie odmienia a moje jest pochodzenia niemieckiego

teraz mam spokój bo mam nazwisko z koncówka -ska

No to jak niczego nie znajdę 6 grudnia w butach, to będzie wiadomo, do kogo się zgłosić po rekompensatę.
Agatha ja ci przyniose nowy staniczek jak rekompensate
moze być?

ze swojego doświadczenia wiem, ze wiekszośc nazwisk się odmienia - trudno stwierdzić jakie jest "polskie nazwisko", bo wg ksiązkowej wiedzy polskie kończyły się na "ski", "cki" np. Sobieski, Rybacki itp.
Niektóre nazwiska można odmienić, ale..... w zaproszeniu śmiesznie brzmią, np. GIL, FLAK itp.
Jak by to brzmiało:
..... by Uroczystość uświetnić Państwa Flaków zapraszamy - wg mnie dośc śmiesznie
----powyższe przykłądy to nazwiska znajomych - nie wymyslone

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Zebys wiedziala bo irytuje mnie krytyka na zwykle zapytanie pytac kazdy moze a kultury trzeba troche miec i nie objezdzac zawsze kazdego...

image
Eluchna, ale ja się tym w ogóle nie przejęłam, może dlatego, ze wiedziałam, ze mam rację :P

śmiesznie nie śmiesznie,ale gramatycznie :P

ja też mam śmieszne nazwiska do wpisania i trudno się mówi ;)

Swój ostatni post sobie wydrukuj na różowym papierze i przyklej do górnej ramki monitora...
o a ciekawe gdzie ja kogos objechałam ?

autorka postu jakos nie zareagowała jak ty Eluchna tylko podawała argumenty na to ze ona ma racje i uwazam nadal że nie do konca ma racje ale najpierw to sprawdze żeby swoje racje udowodnic a jak sie okaże że sie odmienia to przyznam sie do błedu

KOLEŻANKA SIĘ MYLI. JA Z WYKSZTAŁCENIA JESTEM POLONISTKA. NAZWISKA ODMIENIA SIE ALE OCZYWISCIE NIE WSZYTKIE.

madziahome to napisz proszę, jakich się nie odmienia ?

bo widzę, ze co polonistka, to inny pogląd ;)

Eluchna jestem z Gdanska a o co chodzi? :)

NIE MA REGÓŁY NA TO, PRZEWAŻNIE NAZWISKA OBCEGO POCHODZENIA SIĘ NIE ODMIENIAJĄ.

ilka przykłądów ( z netu)
1) http://pl.wikipedia.org/wiki/Dyskusja_wikipedysty:Bansp/nov2005-mar2006
Wg wytycznych RJP nazwiska powinno się odmieniać, jeśli jest to możliwe. Pióro odmienia się jak najbardziej - z Tadeuszem Piórą, o Tadeuszu Piórze. Pisownia nez odmiany jest poprawna, ale niezalecana, więc przywróciłem poprzednią wersję. Pzdr Szwedzki 04:44, 8 gru 2005 (CET)

Jak najbardziej tak. Piórą, Piórze, Pióry. Można nie odmieniać, kiedy podajesz wcześniej tytuł (np "byłem tam z prezesem Pióro"). Pzdr Szwedzki 04:54, 8 gru 2005 (CET)
Nazwiska polskie zakończone na "o" odmieniają się identycznie, jak te zakończone na "a". Stąd "z Piórą" a nie "z Piórem". Szwedzki 15:17, 8 gru 2005 (CET)

2) PWN
Zasady pisowni i interpunkcji
62. ODMIANA NAZWISK. UWAGI OGÓLNE
Ogólne zalecenie dotyczące odmiany nazwisk polskich i obcych jest następujące: jeśli tylko jest możliwe przyporządkowanie nazwiska jakiemuś wzorcowi odmiany, należy je odmieniać.
Wybór odpowiedniego wzorca odmiany zależy głównie od: 1) płci właściciela, 2) jego narodowości, 3) zakończenia nazwiska (może chodzić albo o zakończenie fonetycznej formy nazwiska, albo o zakończenie tematu).
63. ODMIANA I PISOWNIA NAZWISK ŻEŃSKICH
Odmieniają się tylko nazwiska kobiet zakończone na -a:
a) Nazwiska o zakończeniu -owa, -ewa odmieniają się tak jak przymiotniki, np.
Bogolubowa, DCMs. Bogolubowej, BN. Bogolubową;
Paduczewa, DCMs. Paduczewej, BN. Paduczewą.
b) Natomiast pozostałe nazwiska żeńskie zakończone na -a odmieniają się tak jak rzeczowniki pospolite o podobnym zakończeniu:
Masina, D. Masiny, CMs. Masinie, B. Masinę, N. z Masiną (jak kalina);
Fonda, D. Fondy, CMs. Fondzie, B. Fondę, N. z Fondą (jak rada);
Berganza , DCMs. Berganzy, B. Berganzę, N. z Berganzą (jak taca).
64. ODMIANA I PISOWNIA NAZWISK MĘSKICH
W następnych paragrafach scharakteryzowane zostaną podstawowe zasady odmiany i pisowni obcych nazw osobowych odnoszących się do mężczyzn. Ze względu na znaczny stopień trudności tego problemu językowego zasób osobowych nazw własnych w słowniku został rozbudowany. W artykułach hasłowych podane też zostały trudniejsze formy fleksyjne tworzone od nazw własnych. Pewnym ułatwieniem dla piszących może być możliwość nieodmieniania niektórych nazwisk, dopuszczalna, gdy nazwisko zostanie poprzedzone imieniem lub rzeczownikiem pospolitym (np. minister, prezydent). Możliwość taka dotyczy głównie nazwisk zakończonych na -e, -o oraz akcentowanych na ostatniej sylabie. Jeśli tego rodzaju możliwość w odniesieniu do określonego nazwiska istnieje, zostało to podane w odpowiednim artykule hasłowym słownika.
itd.
tutaj http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629617
macie jak odmieniac
nazwiska angielskie, francuskie, niem. włoskie, wegierskie - lub ww. pochodzenia
zakończone na spólgłoski lub "y" po samogłosce
zakończone na "e" neime (iewymiawiane) ird.

Nazwiska nieodmienne
Wśród nazwisk nieodmiennych wymienia się następujące:

1) zakończone w wymowie na , np. Benoît, Dubois, Pasqua;
2) zakończone w wymowie na samogłoskę u, np. Ceauşescu, Kimbangu, Nehru, Pompidou, a także z końcowym -x w zapisie: Giraudoux, Levittoux;
3) zakończone w wymowie na akcentowaną samogłoskę (ortograficzne -o, -au, -eau z niewymawianymi -s, -x, np. Hugo, Desnos, Despiau, Cocteaux, Cousteau, Rousseau.

nazwiska kobiet zakończone na -e są nieodmienne.
— Mirosław Bańko, PWN

nazwiska w formie męskiej (te zakończone na spółgłoskę) pozostają nieodmienne

iiiii :)
http://media.wp.pl/kat,38218,wid,8139218,wiadomosc.html?ticaid=14de2
O nieodmienności nazwisk

Sprawy Nauki 14:43

Język polski, podobnie jak inne języki słowiańskie, należy do grupy języków fleksyjnych, mających rozbudowaną odmianę rzeczowników. Odmieniają się w tych językach zarówno wyrazy pospolite, jak i nazwy własne, w tym nazwiska. Coraz modniejsze staje się jednak w polszczyźnie nieodmienianie nazwisk. Szerzy się w języku model urzędniczy, propagujący i upowszechniający to zjawisko. Często sami nosiciele nazwisk nie zgadzają się na ich odmianę, a wpisaną w dowód osobisty lub paszport formę nazwiska traktują jako jedyną możliwą. Z taką tendencją konkuruje model kulturalny języka, preferujący tradycyjną odmienność.

Zaniechanie odmiany nazwisk okazuje się praktyczne w biurokracji, m.in. ze względu na szybką identyfikację personalną oraz jednoznaczność formy, która nie zawsze wynika z odmiany, np. do pana Głoda (pan Głód czy Głod?). W sytuacjach typowej komunikacji językowej nieodmienność zdecydowanej większości nazwisk sprawia jednak wrażenie sztuczności, nienaturalności (do pana Głód). Większość rodaków nie uświadamia sobie, że fleksyjność języka jest wartością, a nie utrudnieniem. Postawy upowszechniające nieodmienność nazwisk, a tym samym skłonność do zachodniego, obcego naśladownictwa są przeciwne funkcjonalności języka oraz świadczą o nieszanowaniu języka rodzimego.

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Bzdura, Madziahome, z reguły nazwiska się odmienia, nawet te obce, wyjątkiem są niektóre nie podlegające odmianie...

Może sobie słownik poczytaj?
oj tak madziahome poczytaj słownik. Szczególnie ortograficzny ;)

[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]
image
[/url]
no tak polonistką jesteś madziahome ?

to gratuluję "regóły"

poza tym, ja mówię cały cza o nazwiskach polskich

Mi się podoba "staropolska" odmiana:
np. Kapeć
państwo Kapcio-wie
pani Kapci-owa
panna Kapci-ówna

np. Trąbka
Trąbkowie
Trąbkowa
Trąbkówna

ok czyli nazwiska pochodzenia niemieckiego odmieniamy czy nie
bo juz na dobre zgupiałam .

Moje panieńskie nazwisko jest pochodzenia niemieckiego i zakończone na R i nigdy nie było odmieniane nigdzie ani przez nikogo i gdzies wyczytałam ze nie powinnam go odmieniac jak to jest naprawde?

http://poradnia.polonistyka.uj.edu.pl/?modul=12
MOŻE ZNAJDZIECIE ODPOWIEDZ NA PYTANIE:)

pmagdalena tutaj http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629626 jest niby napisane, ze się odmieniają, ale przy zakończeniu -er

a ja mam zakończone -or

dałas mi teraz zagwostke bo byłam święcie przekonana że sie nie odmienia

Madziahome, chyba masz problemy z tzw. "czytaniem ze zrozumieniem". Na podanej przez Ciebie stronie też podawana jest reguła, że nazwiska odmieniają się, nawet obce, jeśli tylko da się je przyporządkować do jakiegokolwiek sposobu odmiany. Nazwiska nieodmieniające się, nawet obce, są WYJĄTKIEM.

Nazwiska niemieckie również się odmienia.
Ja mam nazwisko zakończone na "ś" i w formie męskiej się odmienia (ja tak uważam, moi teściowie nie) a w wersji żeńskiej nie da rady za cholerę odmienić... Na uniwerku polonistki twierdzą, że to co tylko da się odmienić to się odmienia. A tworzenie na siłę odmian, czegoś co brzmi śmiesznie-nie ma sensu robić.

image

image
Jakie "na siłę"? Zgodnie z gramatyką i tyle.

Wiele jest przykładów nazwisk, które w wersji żeńskiej się nie odmieniają. Ale już w męskiej lub w liczbie mnogiej - tak.

Śmieszne to jest nieodmienianie odmiennego nazwiska. Brzmi to tak, jakby ktoś się bał języka polskiego.
Ale to nie są moje słowa, więc spokojnie. Polonistka z uniwerku tak mówi... ja wolę odmieniać...

image

image
no i Dotik masz rację, że Twojego się nie odmienia w rodzaju żeńskim, bo po prostu nie ma takiej możliwości ;)

np. Harnaś, kogo czego Beaty Harnaś, z kim z Beatą Harnaś ;)

ale widze goraco na ten temat

No i dobrze:D

image

image
za kilkoma profesorami fil. pol. : hiperpoprwnośc czasem też jest śmieszna i nienaturalna .....
A ja wam powiem, że swojego rodowego jak i nazwiska po męzu nie odmieniam, bo bardziej mi się podoba jak własnie neiodmienione jest :) Wiedzą o tym nasi znajomi i np. jak zapraszali nas na śluby to naszych nazwisk nie odmieniali :)

Tak na zakończenie moje przemyslenia, z którymi wcale nie musicie się zgadzać :) :
- jesli można odmienić - odmieniajcie,
- jesli da sie odmienić, ale wam coś w tej odmianie "nie pasuje" - zostawienie nieodmienionego błedem nie jest
- jesli ktos nie lubi swojego nazwiska odmienionego i wy o tym wiecie - to zostawcie - po co na siłę to robić :)

teraz czas na mnie :P siedzę i się głowię czyje nazwisko można odmienić i jak :P ;)

na wszelki wypadek chyba będę wpisywać bez odmiany ;)

tzn. jak? np. "mamy zaszczyt zaprosić Katarzynę Kowalska"?
"problemowych" nazwisk nie będę odmieniać :) (w liczbie mnogiej)

A dlaczego masz nie odmieniać? Odmieniać i jeszcze raz odmieniać! Chyba, że chcesz się publicznie ośmieszyć i przyznać, że język polski jest Ci obcy. Mam lepszy pomysł, pisz inicjały albo wklej zdjęcie...
Podaj te "problemowe" (chyba chciałaś napisać "sprawiające mi problemy", co nie jest równoznaczne ze słowem "problemowy") nazwiska.
haze01 napisał(a):

> Ciężki orzech do zgryzienia ;)
>
> Bo ile jest ludzi, którzy twierdzą, że ich nazwiska się nie
> odmieniają, a ja właśnie sie doszukałam, co zresztą
> potwierdziła mi koleżanka polonistka, ze wszystkie nazwiska w
> języku polskim się odmieniają ;)
>
> Niechmi tylko rodzina spróbuje się poobrażać :P

a jak sie obrażą to co, słownikiem będziesz im przed nosem wymachiwać??? oprucz zasad jest jeszcze coś takiego jak tradycja, utarte zwyczaje itd ... więc jeśli ktoś z dziada pradziada nie odmienia nazwiska, to ty będziesz ich na siłę uświadamiać ???

jeśli nie jestem pewna co do odmiany to nie odmieniam ... i w pracy i w życiu

papilio1@op.pl
nie będę machać słownikiem, ani na pewno nie będę dyskutować - jak ktoś nie jest zacofanym bucem, to się nie obrazi i tyle.

no jak chcesz :D ja na to patrzę raczej ze służbowego punktu widzenia ... często rozmawiam z kontrahentami, często dużo starszymi ode mnie, jeszcze częsciej na wysokim stanowisku, więc po co się narażać na niepowodzenie w rozmowie ???

przykład: pani Maria Szary NIE ŻYCZY sobie by mówić o niej Maria Szara, bo ona żadną szarą myszą nie jest, jej nazwisko to Szary i już !! byłabym na wstępie rozmowy spalona ....

taką samą zasadę przyjęłam w życiu prywatnym i uważam, że nie trzeba być "bucem" by mieć prawo wymagać nieodmiany własnego nazwiska ...

papilio1@op.pl
nie lubię gdy ktoś odmienia moje nazwisko :)

http://www.maxmodels.pl/poleczka.html wizaż makijaż

i nie dziwię sie Poleczka, tym bardziej, że jesli już je odmieniać to po staropolsku
-ówna
-owa

jak moje, więc też nie odmieniam :)

papilio1@op.pl
no właśnie

http://www.maxmodels.pl/poleczka.html wizaż makijaż

A co powiecie o odmianie na zaproszeniu nazwiska Winkel ?

image

Pomozcie:)

image

ja bym nie odmieniała ...

papilio1@op.pl