Widok

odmiana nazwisk

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ciężki orzech do zgryzienia ;)

Bo ile jest ludzi, którzy twierdzą, że ich nazwiska się nie odmieniają, a ja właśnie sie doszukałam, co zresztą potwierdziła mi koleżanka polonistka, ze wszystkie nazwiska w języku polskim się odmieniają ;)

Niechmi tylko rodzina spróbuje się poobrażać :P

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym nie odmieniała ...

papilio1@op.pl
Pomozcie:)

image

A co powiecie o odmianie na zaproszeniu nazwiska Winkel ?

image

no właśnie

http://www.maxmodels.pl/poleczka.html wizaż makijaż

i nie dziwię sie Poleczka, tym bardziej, że jesli już je odmieniać to po staropolsku
-ówna
-owa

jak moje, więc też nie odmieniam :)

papilio1@op.pl
nie lubię gdy ktoś odmienia moje nazwisko :)

http://www.maxmodels.pl/poleczka.html wizaż makijaż

no jak chcesz :D ja na to patrzę raczej ze służbowego punktu widzenia ... często rozmawiam z kontrahentami, często dużo starszymi ode mnie, jeszcze częsciej na wysokim stanowisku, więc po co się narażać na niepowodzenie w rozmowie ???

przykład: pani Maria Szary NIE ŻYCZY sobie by mówić o niej Maria Szara, bo ona żadną szarą myszą nie jest, jej nazwisko to Szary i już !! byłabym na wstępie rozmowy spalona ....

taką samą zasadę przyjęłam w życiu prywatnym i uważam, że nie trzeba być "bucem" by mieć prawo wymagać nieodmiany własnego nazwiska ...

papilio1@op.pl
nie będę machać słownikiem, ani na pewno nie będę dyskutować - jak ktoś nie jest zacofanym bucem, to się nie obrazi i tyle.

haze01 napisał(a):

> Ciężki orzech do zgryzienia ;)
>
> Bo ile jest ludzi, którzy twierdzą, że ich nazwiska się nie
> odmieniają, a ja właśnie sie doszukałam, co zresztą
> potwierdziła mi koleżanka polonistka, ze wszystkie nazwiska w
> języku polskim się odmieniają ;)
>
> Niechmi tylko rodzina spróbuje się poobrażać :P

a jak sie obrażą to co, słownikiem będziesz im przed nosem wymachiwać??? oprucz zasad jest jeszcze coś takiego jak tradycja, utarte zwyczaje itd ... więc jeśli ktoś z dziada pradziada nie odmienia nazwiska, to ty będziesz ich na siłę uświadamiać ???

jeśli nie jestem pewna co do odmiany to nie odmieniam ... i w pracy i w życiu

papilio1@op.pl
Podaj te "problemowe" (chyba chciałaś napisać "sprawiające mi problemy", co nie jest równoznaczne ze słowem "problemowy") nazwiska.
A dlaczego masz nie odmieniać? Odmieniać i jeszcze raz odmieniać! Chyba, że chcesz się publicznie ośmieszyć i przyznać, że język polski jest Ci obcy. Mam lepszy pomysł, pisz inicjały albo wklej zdjęcie...
"problemowych" nazwisk nie będę odmieniać :) (w liczbie mnogiej)

tzn. jak? np. "mamy zaszczyt zaprosić Katarzynę Kowalska"?
teraz czas na mnie :P siedzę i się głowię czyje nazwisko można odmienić i jak :P ;)

na wszelki wypadek chyba będę wpisywać bez odmiany ;)

za kilkoma profesorami fil. pol. : hiperpoprwnośc czasem też jest śmieszna i nienaturalna .....
A ja wam powiem, że swojego rodowego jak i nazwiska po męzu nie odmieniam, bo bardziej mi się podoba jak własnie neiodmienione jest :) Wiedzą o tym nasi znajomi i np. jak zapraszali nas na śluby to naszych nazwisk nie odmieniali :)

Tak na zakończenie moje przemyslenia, z którymi wcale nie musicie się zgadzać :) :
- jesli można odmienić - odmieniajcie,
- jesli da sie odmienić, ale wam coś w tej odmianie "nie pasuje" - zostawienie nieodmienionego błedem nie jest
- jesli ktos nie lubi swojego nazwiska odmienionego i wy o tym wiecie - to zostawcie - po co na siłę to robić :)

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
No i dobrze:D

image

image
ale widze goraco na ten temat

no i Dotik masz rację, że Twojego się nie odmienia w rodzaju żeńskim, bo po prostu nie ma takiej możliwości ;)

np. Harnaś, kogo czego Beaty Harnaś, z kim z Beatą Harnaś ;)

Ale to nie są moje słowa, więc spokojnie. Polonistka z uniwerku tak mówi... ja wolę odmieniać...

image

image
Jakie "na siłę"? Zgodnie z gramatyką i tyle.

Wiele jest przykładów nazwisk, które w wersji żeńskiej się nie odmieniają. Ale już w męskiej lub w liczbie mnogiej - tak.

Śmieszne to jest nieodmienianie odmiennego nazwiska. Brzmi to tak, jakby ktoś się bał języka polskiego.