Widok

odmiana nazwisk

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ciężki orzech do zgryzienia ;)

Bo ile jest ludzi, którzy twierdzą, że ich nazwiska się nie odmieniają, a ja właśnie sie doszukałam, co zresztą potwierdziła mi koleżanka polonistka, ze wszystkie nazwiska w języku polskim się odmieniają ;)

Niechmi tylko rodzina spróbuje się poobrażać :P

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Eluchna, ale ja się tym w ogóle nie przejęłam, może dlatego, ze wiedziałam, ze mam rację :P

ze swojego doświadczenia wiem, ze wiekszośc nazwisk się odmienia - trudno stwierdzić jakie jest "polskie nazwisko", bo wg ksiązkowej wiedzy polskie kończyły się na "ski", "cki" np. Sobieski, Rybacki itp.
Niektóre nazwiska można odmienić, ale..... w zaproszeniu śmiesznie brzmią, np. GIL, FLAK itp.
Jak by to brzmiało:
..... by Uroczystość uświetnić Państwa Flaków zapraszamy - wg mnie dośc śmiesznie
----powyższe przykłądy to nazwiska znajomych - nie wymyslone

POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.comimage
Kurcze to ja jestem ciekawa jak odmienia sie moje panieńskie nazwisko w takim razie ale nie bedę podawał go na forum

ciekawe całe zycie zyłam uświadomiona ze mojego sie nie odmienia

Ale zaczynam sie w tym utwierdzac bo wyczytałam przed chwilą że niemieckich nazwisk sie nie odmienia a moje jest pochodzenia niemieckiego

teraz mam spokój bo mam nazwisko z koncówka -ska

No to jak niczego nie znajdę 6 grudnia w butach, to będzie wiadomo, do kogo się zgłosić po rekompensatę.
Zebys wiedziala bo irytuje mnie krytyka na zwykle zapytanie pytac kazdy moze a kultury trzeba troche miec i nie objezdzac zawsze kazdego...

image
laski dajcie spokój, bo znowu zrobi się z tego głupi wątek, nie mający nic wspólnego z tytułem ;)

a myślę, ze jest dość istotny i nie jednej osobie się przyda :)

Agatha zupełnie mi to nie przeszkadza

ja dzisiaj ma tak z*******y humor mimo xle rozpoczetego dnia że nikt mi go nie zepsuje.

Unicestwiłam Mikołaja-huuurrraaaa

Eluchna, czy Ty nawet od dyskusji o gramatyce musisz przechodzić do rozmów o czyimś charakterze?
Tak Eluchna zawsze zadowolona?

Tonya przepraszam ze wtrace ale skad pochodzisz bo napisalas o p.M. i sie tak zastanawiam czy to ten sam pan

a co do pmagdaleny czy Ty zawsze podchodzisz z krytyka do wszystkiego co nie jest po Twojej mysli....

image
Tu już mi się kiełbasi, bo w niektórych językach, albo odmieniając zagraniczne nazwisko czasem w odmianie literę zamienia się na głoskę...

Więc już nie wiem, czy powinno być Lorenzów, czy Lorenców... Pojęcia nie mam jak jest poprawnie...
Ale mi Polonistka moja mówiła że sie nie odmienia

no właśnie, ale to jest gramatykai to ona nas obowiązuje,a nie to,co nam się podoba lub nie ;)

ale się zastanawiam nad nazwiskiem z końcówką -nz

zapraszam Andrzeja np. Lore-nza , Lore-nzów?

Pmagdaleno, dlatego, że się przyzwyczaiłaś! Mój mąż i jego rodzina byli przekonani, że ich nazwiska się nie odmienia, obrażali się straszliwie, gdy ktoś to robił. Nie mam pojęcia, dlaczego. Chyba im nieodmieniona forma bardziej się podobała.

Ale zaprowadziłam nowe porządki, bo straszliwie "nie po polskiemu" to brzmiało. Już się przyzwyczaili.
Spoko, ja tez nie :)
I tez mi sie tak wydawalo, choc przez to ze potocznie w rodzinie na osoby o tym nazwisku mowi sie troszke inaczzej (troszke sie je zmienia, wstawiajac "szak" w miejsce "cha"), tym dziwniej to dla mnie brzmi ;) Ale chyba na tym zostanie, albo na napisaniu ciocie X i wujka Y ;) wtedy nie ma problemow z odmiana nazwisk :D

To chyba jest prawidłowa forma, chociaż brzmi zabawnie.

Od razu zaznaczam, że polonistką nie jestem, mogę się mylić :)
ja sobie nie wyobrazam ze nba mojego tate wołali

Leszka ......tora

beznadzieja

Hehe, wlasnie ;)

A serio? :)

- Zabiłem sześć ćmów!
- Ciem!
- Kapciem.