Widok

do kiedy karmic piersią?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej jak długo karmiłyście piersia i dlaczego odstawiliście dziecko. Mój mały ma 10 miesięcy i zastanawiam się, czy nie odstawic go od piersi, czy teraz nie będzie łatwiej jak jest mniejszy? W nocy zaczął się wybudzać, bo chce tylko cycuszka potrzymać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a już słowo cycusianie to już mnie kuźwa rozwala totalnie :) hehee
ja w trakcie karmienia sporo kg zgubiłam ciążę zaczełam z 61 kg, a skończyłam na 80 kg, a teraz ważę 53-54 kg fajnie było by utrzymać taką wagę :)
He he, mnie "cycus": az tak nie razi, ale "mlesio" mnie za kazdym razem rozwala :P
jak skonczylam karmic (a karmiłam 2 mce) przytyłam ok 9 kilo, ale ja przez te dwa miesiace karmienia prawie nic nie jadłam wiec po prostu dostałam swoje kilogramy z powrotem z małym jeszcze "dodatkiem" :(
ja przytyłam w czasie karmienia ;) w ciąży ogólnie więcej schudłam jak przytyłam ;) w dniu porodu miałam 5kg na plusie :P jakieś 2-3 tygodnie po porodzie - 17kg(od wagi przy porodzie)

przez ten ponad rok te kg wróciły do mnie :/
kurde, ja też jak słyszę te słowa "karmię cycuciem" to jak słowo daje wątroba mi się przewraca ...
dzieki za rady, chyba jeszcze do wiosny będe karmiła. Z butelka nie ma problemów, bo nie raz odciągałam pokarm i mąż dawał mleczko. A mój synek chyba lepiej spi po moim mleku, bo pierwsza pobudka o 1, a na mm bo raz mu dałam o 22.
A jak było u was z wagą jak przestałyście karmić przytyłyście?
hej ja karmiłam 11miesięcy.Skończyłam, bo mała sie bawiła cycem zamiast jeść-była już za duża.Problemów z pokarmem przez te 11 miesięcy nie miałam żadnych.Odstawiłam z dnia na dzień i przeszłam na bebiko z kubka. Przeszło bez echa...Dziecko zadowolone wcina każdy rodzaj mleka:)
A po urodzeniu córki miałam tyle pokarmu że sama nie wyrabiała i braciszek "pomagał" ;)
Ja też słyszałam że powyżej 5 miesiąca to już patologia a mówili to ludzie którzy nie posiadają dzieci bądź kobiety które nigdy nie karmiły piersią (a te najwięcej szczekały ) ......czyli gówno wiedzą na ten temat ,tyle co z opowieści.Mój synek dostawał jeszcze cycka w wieku 2 lat i w te największe upały i w trakcie choroby uratowało mnie to bo nic nie chciał jeść ani pić ,cyckiem się chociaż najadł i napił trochę ,teraz tylko czasami w nocy ale bardzo rzadko,to do kiedy się karmi to indywidualna sprawa każdej matki a nie lekarza czy "doradców",jeżeli masz pokarm to karm,ale przyzwyczajaj do butelki bo ja chciałam zacząć synka karmić MM w 3 miesiącu i było za późno nie tknął butli ani MM do tej pory,nauczyłam się na własnym błędzie i córci po trochu zaczęłam dawać w pierwszym miesiącu butlę .Słuchaj własnego sumienia a nie lekarzy i pseudo fachowców.
ja karmilam corke 2 lata i odstawilam ja jak zaszlam w ciaze. jednak robilam to powoli i jakos nam sie udalo chociaz czesto do tej pory przytula sie do cyca i kloci sie ze mna, ze jest mleko :)
ja Tysię jeszcze karmię;-) dopóki siedzę w domu to tak zostanie, potem bedę się martwiła...
"Uważam że jak ktoś chce bardzo to będzie karmił (przykład Agusi jest na forum numer jeden i bedzo jej kibicowałam jak walczyla o mleczko dla Gabrysia)"

dzięki za kibicowanie :)
Ja inaczej odczytuję kontekst wypowiedzi mamy. Bez sensu jest odbieranie tego jako wyzwiska. Ma rację :) Sama karmiłam bardzo krótko, bo mój organizm nie był w stanie produkować mleka. Choroba. Patologia :) coś, co nie powinno mieć miejsca.
a dla mnie patologia jest obrażanie kogoś tylko dlatego ze nei karmi piersią :P
Dla mnie patologią jest wymyślanie matkom karmiącym od patologii! Jesteśmy ssakami i dopóki mleko jest podstawą diety dziecka, logiczne jest chyba, że najlepiej by było, gdyby dostawało to mleko naturalne, od włąsnej matki?

I na Boga, mówienie "cycuś", albo "mlesio" ;)
Miśkę karmiłam 13 miesięcy, odstawiłam z dnia na dzień bo dowiedziałam się o drugiej ciąży i gin zasugerował, ze byłoby lepiej dla mnie zebym skończyła z cycem

teraz chce Mrysia karmić też tak samo do roczku, moze nieco dłużej

karmienie cyckiem nie przeskzodziło mi w powrocie do pracy, ustawiłam sobie po prostu odpowiednio godziny karmień, rano przed pracą, po pracy i wieczorkiem, stopniowo ograniczając ilość i zostając tylko przy wiecxzornym karmieniu
Ja karmiłam równo 13 m-cy i uważam że to ok :) Odstawiłam sama, bo wyjechaliśmy z mężem do Turcji i nie chciałam śmigać po plaży w bikini z cyckami pełnymi wyciekającego mleka;D Poza tym lubiliśmy sobie wieczorkiem podrinkować w knajpie, a mleka ściągać laktatorem mi się tam nie chciało, bo były inne fajniejsze atrakcje;D Ale ogólnie chciałam karmić do roku :)
ja nadal karmię cycusiem ale wiem, że nie wszystkim jest łatwo więc uważam że gdzieś jest złoty środek :) i wcale nei jest tak że po mm dziecko przesypia nockę
Karmic dlugo patologia, nie karmic tyz patologia :D
no zdecydujcie sie :)

mysle, ze jak jest pokarm i checi to fajnie karmic 6 miesiecy, potem to wlasnie juz uzaleznione od trybu zycia i tego jak dziecko reaguje na piers. Wchodza nowe posilki, a piers moze byc w nocy i rano np :)

Ja karmilam 7 mies, potem wrocilam do pracy i Mloda odmowila wspolpracy zcyckiem i przeszlam na patologiczne mm...

Gdybym nie wracala do pracy to osobiscie karmilabym do roku maksymalnie :)
Widok dziecka popijajacego kanapke mlekiem z cycka nie jest dla mnie najatrakcyjniejszy, ale to dla mnie :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry