Widok
do mam, których dzieci miały kolki
Dziewczyny, w jaki sposób przestałyście podawać swoim pociechom kropelki na kolki- zmniejszając dawkę czy też inaczej? I skąd wiedziałyście, że to już? Mój synek skończył 4 miesiące i nadal ma duże problemy z gazami. Daje radę, ale po długich walkach, zwłaszcza w nocy. Podaję mu Sab Simplex. Kiedy skończył 3 miesiące zaczęłam stopniowo zmniejszać mu dawkę Sab Simplexu, ale po kilku dniach z powrotem wróciłam do 15 kropelek, bo było coraz gorzej. Teraz chciałabym ponownie spróbować odstawić krople, ale się boję, że pogorszę sytuację. Poradźcie, co robić.
Ja podawałam moim przez 4 miesiące do każdego posiłku po 12 kropli, a i tak miewały kolki takie, że w środku nocy rozgrzewałam im brzuszek butelką z bardzo ciepłą wodą.Odstawiałam stopniowo zmniejszając dawkę i obserwując. Dziś mają 6 miesięcy i delikatnie muszę wszystko co nowe im wprowadzać ale to już temat ich wcześniactwa.
Alex i Max 01.07.2010
Ja podawalam do 2,5 miesiaca synkowi Esputicon 1xdziennie ale jego sie podaje 1-2 kropelki wiec trudno mi by bylo zmniejszyc dawke;) Oczywiscie pomagal i wlasnie jak synek mial okolo 2,5miesiaca postanowilam sprawdzic co sie stanie jak odstwie lekarstwo. Pierwszego dnia bylo super i juz sie cieszylam, ze kolki przeszly. Niestety po 2 dniach powrocily z podwojna sila!!! Nie spalam prawie cala noc, bo akurat skonczylo mi sie opakowanie i nie mialam mu co podac. Moja mama zasugerowala, zeby podac mu troszeczke herbatki koperkowej -doslownie 2-3 lyzeczki, zeby malego nie uzaleznic od lekarstwa i pomoglo. Teraz Artur ma skonczone 3 miesiace i po odstawieniu Esputiconu, moze przez 4-5 dni podawalam mu tą herbatke i jak przestalam to maly juz nie mial tak mocnych kolek. Nie wiem ile w tym prawdy i kompletnie nie znam sie na tym ale moze faktycznie te lekarstwa lubia troche rozleniwiac organizm i na poczatku po odstawieniu jest gorzej ale w naszym przypadku nie wrocilam juz do podawania tego lekarstwa i jak na razie jest dobrze:) Przetrwalismy!