Widok

do mam podających mleko krowie?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
jakie mleko podajecie swoim pociechom UHT czy świeże? i pytanie które nurtuje mnie najbardziej czy trzeba je przegotować czy wystarczy podgrzać w mikrofalówce? niestety nie mogę znaleźć żadnej sprawdzonej informacji na ten temat. z góry dziękuje za odp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja przegotowuję , pasteryzowane butelkowe.Nie wiem czy mozna podac tylko podgrzane .Sama jestem ciekawa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podaje świeże nie gotuje. Nigdy UHT.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja podaje swieze, na poczatku kupowalam BIO, teraz juz takie normalne. UHT nawet nam nie kupuje, wiec dziecku tym bardziej. No i na poczatku przegotowywalam i studzilam, a teraz juz tylko podgrzewam, ale nie w mikrofali tylko w garnku.
Nam lekarka kazała gotować. Nie więcej jak 0,5l dziennie. Nie wiem do jakiego wieku. Teraz ma 2l3m
ja podaje swojemu zwykle mleko w kartonie a czasem w butelce i jak mam czas to faktycznie w garnku podgrzewam ale jak się spieszymy gdzieś to w mikrofali grzeję 30 sekund :) mój mały ma 3 lata :)
Ale swieze macie na mysli od krowy czy swieze pasteryzowane? Bo jesli pasteryzowane to juz przeciez jest zagotowane, wiec po co znowu gotowac? Tylko traci wlasciwosci.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
mleko świeże nie uht, nie w mikrofali tylko w blaszanym kubeczku na "gazie", i gotowalam przynajmniej do 1,5 roku potem juz roznie, teraz maja 4,5 i 2,5 i pija prosto z lodowki bo nie chca cieplego- chyba ze kakao.
wypijaja/zjadaja tak ok 0,5l zadko wiecej,wliczam w to jogurty,
ja Aniu jak wyżej napisałam już kupuje w kartonie czasem w butelce i podgrzewam nigdy nie gotuję a prosto od krowy z tego co wiem to trzeba gotować jest dla dzieci za ciężkie do strawienia i za tłuste :) oczywiście to są moje informacje może któraś z mam ma inne informacje na ten temat :) a gotowałam do 1,5 roku :)
Pasteryzowane, gotuję, bo i tak tylko kakao robię.
nie gotuje zadnego mleka - chyba ze do kakao
a najczesciej kupuje pasteryzowane w niskiem temp ktore ma jakies wartosci odzywcze te pasteryzowane w wysokich temp to zwykla woda zabarwiona na bialo ;)
Tak, zgadzam sie mleko od krowy trzeba gotowac. Ale chyba piszac mleko świeze macie na mysli to mleko pazsteryzowane w butelkach? Ono juz jest po obrobce termicznej i nie powinno sie go gotowac. Mleko UHT to poddane pasteryzacji w duzo wyzszej temperaturze niz pasteryzowane butelkowe.
Podaje pasteryzowane w butelce, nie gotuję tylko podgrzewam w garnuszku.

Pasteryzowane = poddane obróbce cieplnej w tem. nie wyższej niż 100 st. C
Proces uth to podgrzanie do temp pow 100stopni czyli pozbawienei tego mleka wszelkich walorow odzywczych a potem ochlodzenie tego mleka
Te mleka pasteryzowane wniskich temp sa wazne kilka dni
Szkoda ze tak malo u nas mlekomatow z mlekiem prosto od krowy :(
mjakmama, gdzie kupujesz to mleko pasteryzowane w niskiej temp. bo mi nie wpadło w oko takie mleko, no chyba że przeoczyłam :/ jakiej firmy ono jest?
carefurr http://zimnemleko.com/
thanx
a w jakiej cenie taka butelka bo u mnie 1,5 litra to codziennie idzie:)
nie pamietam ale chyba miedzy 3 a 4 zl i nie zawsze jest na stanie te 3,2 czesto brakuje
u nas tez tyle tego mleka idzie ;) ale moje to tylko wode i mleko pija, czasami swieze soki
no mój też wodę pije tylko nic innego nie chce a 2 razy w tygodniu wyciskam sok z jabłek i marchewki ale robię placuszki naleśniki gofry płatki na mleku no i codziennie karton do półtora idzie chyba bym zbankrutowała jakbym za 3-4 zł butelkę kupowała codziennie :P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry