Widok

dobre jedzenie

nie dla mnie. dla dżamajki. nie, nie robię w tej firmie za prowizję. po prostu wczoraj jadłem dobrą cebulową metkę. miała 78 procent mięsa. parówki z tesco mają może 10 procent. przeciętna kiełbasa- jakieś 60 procent. a tu proszę- pucha dla psa. tania co prawda nie jest, ale proszę spojrzeć na skład :-O

image

Uploaded with ImageShack.us
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo masło się kuźwa klaruje.
Ot tam dylematy.
Napijcie się.
Pomaga.
a i tak są substancje maskujące, których kontrola nie wykrywa i "masło" może na papierku miec nazwę "masło" choc wcale nim nie jest

nazw podawać nie będe, bynajmniej nie na forum, bo konsekwencje mogą być dla mnie niemiłe
To spróbuj Acana dla kotów. W razie czego mogę trochę odstąpić, pomimo dobrego składu moje koty za tym nie przepadają.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
nie, nie.

najpierw kupujemy mleko na kaszubach, dzisiejsze, od krowy :) później zdejmujemy śmietankę. słodką, to mamy masło słodkawe, śmietankowe albo kwaśną, ze zsiadłego mleka, wtedy wyjdzie nam masło maślankowe, delikatnie kwaskowe, a jako produkt uboczny, z*******a maślanka (idealna na Zespół Dnia Następnego ;)

ze zsiadłego mleka, wiadomo, twaróg, a z serwatki po odcieku twarogu, ser ricotta.

a tymczasem...

pierwsze piwo tarasowe :D

ależ ja na to czekałam, motyla noga. życie całe.
no właśnie ciągle nie rozumiem jak to z tym masłem jest. można kupić produkt, który ma w nazwie "masło" i kosztuje jakieś 4,80. można też nabyć rozmaite "śmietankowe łąkowe", "miksy mrągowskie", "osełki śmietankowe" itd. one z kolei kosztują jakieś 2,50-2,80. to myślę sobie, że jakaś różnica musi być. produkt mający w nazwie "masło" musi spełniać wymogi wynikające z rozporządzenia ministra rolnictwa, czy nawet sejmowej ustawy. problem w tym, że ulubionym przebojem polskich ustawodawców nadal pozostaje kawałek susan vega pt. "my name is LUKA".
ale racja, że najbezpieczniej samemu robić. wystarczy śmietana 36% i mikser. choć zaraz nasuwa się pytanie, co naprawdę zawiera pudełko z napisem "śmietana". bo mleko czasami jest robione z proszku produkowanego gdzieś w południowej afryce. wystarczy zalać chlorowaną wodą, zapakować w kartony i smacznego, niewolnicy. macie przecież taniec z gwiazdami, to proszę siedzieć cicho i pokornie zejść na raka przed osiągnięciem wieku nieprodukcyjnego
dlatego masło i twaróg sami robimy.
a jaka pyszna maślanka powstaje z tego, co zostaje z produkcji masła.
A powiem jeszcze, że co poniektórzy producenci nie piszą o zawartości mięsa, a jedynie o zawartości białka. Jak powszechnie wiadomo białko sojowe tańsze niż z mięsa. Z tym defektem, że psy go nie przyswajają. Ale co to w sumie kogo obchodzi. Pies nażarty (tylko pierdzi smrodliwie), właściciel nie obłupiony z kasy (bo tanio) a producent zarobiony (bo soja tania jak barszcz).

A jeszcze lepszy numer jest w maśle. Prawdziwe masło zawiera tłuszcz pochodzący z mleka, zwierzęcy. Natomiast producenci dodają do masła tłuszcze roślinne, utwardzone, i na etykiecie piszą: "zawartość tłuszczu 80%" - ale pytanie brzmi ile kurna jakiego? Poza tym do masła nie wolno dodawać barwników, a jedynie ewentualnie sól. Posprawdzajcie sobie skład na masłach w sklepie :) Prawdziwe masło nie może kosztować mniej niż 6 zybli za ćwiartkę. A jak ktoś nie wie jak smakuje wiejski chleb z krowim masłem to zapraszam, ukroję, posmaruję i dam posmakować :)
to znaczy, że większą część zawartości stanowią produkty uboczne. tak podejrzewałem, bo wrzucili je do jednego wora z mięsem. i tak jest dobrze. we frolicu jest 4% mięsa, 4% produktów ubocznych, a reszta jest już zapisana bardzo enigmatycznie. prawdopodobnie soja, otręby i chemia. a pies składu nie przeczyta. zeżre ufnie, co dostanie. nawet mielonkę

http://www.youtube.com/watch?v=heQ6w-L3Q_U
Coś nie tak.
Jagnięcina ma ok. 18 g białka i 5 g tłuszczy na 100 g.
Wołowina - np. rostbef - 22 g białka i 7 g tłuszczy.
Skład sugeruje, że tego mięsa nie jest tam więcej niż 50%. No to reszta to będą produkty uboczne typu ścięgna, tłuszcze, kości.
Z analizy wynika, że 98% to mięso, czyli 2% to wypełniacze. Ale błonnika w tym 0,5%. Skoro mięso nie ma błonnika w ogóle, to te 0,5% błonnika pochodzi z 2% wypełniacza, czyli wypełnili czymś, co ma samo w sobie 25% błonnika. Musi otrębami.
Summa summarum nie ma w tym więcej mięsa niż w kiełbasie :-)))

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (250 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry