Widok
Ja też robię ze zwykłego przepisu,tzn robiłam bo od zeszłego sezonu już je sobie odpuściłam.Prawie każdy słoik do wyrzucenie-ogórki miękkie i puste w środku. Słyszałam,że to zależy od ilości nawozu ale nawet te niepryskane bywały puste.
Przerzuciłam się na ogórki z przyprawą curry.Rewelacja i zawsze mi wychodzą :)
Przerzuciłam się na ogórki z przyprawą curry.Rewelacja i zawsze mi wychodzą :)
Cytrynka - właśnie wczoraj moja 86-letnia sąsiadka mówiła jak wybierać ogórki do kiszenia :] muszą być mniejsze, nie grube i najlepiej żeby nie były całe zielone tylko z białawą-żółtawą skórką :] takie jak tu :] http://www.wielkapysznosc.pl/kiszone-ogorki/
jeśli ktoś potrzebuje liście porzeczek/winogron/wiśni - to zapraszam ;)
jeśli ktoś potrzebuje liście porzeczek/winogron/wiśni - to zapraszam ;)
moja babcia lat 87 kazała mi namaczać w misce z wodą przez kilka godzin ogórki przed kiszeniem. Sprawdziło się, są chrupiące po ukiszeniu. Chodzi o to, by naciągnęły wodę przed kiszeniem
wujek zaś, który robi wspaniałe ogórasy, twierdzi, że trzeba je przez 2 dni położyć, aby zwiędły, to po włożeniu do słoja i zalania wodą od razu ładnie zaciągną wodę słoną.
bądź tu mądry człeku
wujek zaś, który robi wspaniałe ogórasy, twierdzi, że trzeba je przez 2 dni położyć, aby zwiędły, to po włożeniu do słoja i zalania wodą od razu ładnie zaciągną wodę słoną.
bądź tu mądry człeku
Super są te wskazówki :)) co dom to inne rady :))
Ja robię swoje ogóreczki od kilku lat, wg przepisu mojego taty. I w zasadzie nie różnią się w przepisie od tych podanych powyżej (łyżka soli na litr wody, chrzan, czosnek, koper). Ale zawsze było też ważne by ogórki były dość małe i prosto z krzaka, jak najświeższe, bo te które leżą długo na straganie nie wyjdą twardziutkie :) Też słyszałam, że sól powinna być kamienna. Ja robiłam dotychczas ze zwykłą jodowaną i też wychodziły dobrze.
W tym roku nastawiam się na tzw. sałatki szwedzkie
Ja robię swoje ogóreczki od kilku lat, wg przepisu mojego taty. I w zasadzie nie różnią się w przepisie od tych podanych powyżej (łyżka soli na litr wody, chrzan, czosnek, koper). Ale zawsze było też ważne by ogórki były dość małe i prosto z krzaka, jak najświeższe, bo te które leżą długo na straganie nie wyjdą twardziutkie :) Też słyszałam, że sól powinna być kamienna. Ja robiłam dotychczas ze zwykłą jodowaną i też wychodziły dobrze.
W tym roku nastawiam się na tzw. sałatki szwedzkie
Kiszone specjaly maja bardzo dobre kiszone ogorki https://kiszonespecjaly.pl/pl/menu/ogorki-kiszone-179 i sok z kiszonych ogorkow